Matematik ve trigonometri işlevlerinden biri olan ÇOKETOPLA işlevi, birden fazla ölçüte uyan tüm bağımsız değişkenlerini toplar. Örneğin, ülkedeki (1) tek bir posta kodunda yer alan ve (2) karları belirli bir dolar değerini aşan satıcı sayısını toplamak için ÇOKETOPLA işlevini kullanırsınız.
İsterseniz, ölçütü bir aralığa uygulayıp farklı bir aralıkta bunlara karşılık gelen değerlerin toplamını alabilirsiniz. Örneğin, =ETOPLA(B2:B5, "Can", C2:C5) formülü yalnızca C2:C5 aralığında yer alan ve B2:B5 aralığındaki ilişkili hücrelerin "Can" değerine eşit olduğu değerlerin toplamını alır.
Excel'de ÇOKETOPLA Formülü, ETOPLA formülünün =ETOPLA(Aralık;Şart;Toplam Aralığı) kullanım şeklinden farklı olarak =ÇOKETOPLA (Toplam Alınacak Aralık;Aralık 1;Şart1;Aralık2;Şart2...) şeklinde kullanılır.
başka bir iş yapmaz. Öyle bir fonksiyon düşünün ki; birçok fonksiyonun yapabildiği işi tek başına yapabiliyor. ETOPLA, ÇOKETOPLA, EĞERSAY, ÇOKEĞERSAY ve daha birçok fonksiyonun yerine sadece TOPLA.ÇARPIM fonksiyonu kullanabilirsiniz.
Hatırlarsanız EĞERSAY ve ETOPLA Formülleri dersininde =ETOPLA() formülünün kullanımını öğrenmiştik. =ÇOKETOPLA(), =ETOPLA() formülünden farklı olarak iki veya daha fazla değişkeni olan verilerin toplamını hesaplamak için kullanılır.
İlgili 40 soru bulundu
Excel'in en sık kullanılan işlevlerinden birisi olan Etopla işlevi ile tek şarta bağlı toplamlar alırken, özellikle Excel raporlama ekranlarının vazbeçilmez işlevi olan Çoketopla işlevi ise birden fazla şarta bağlı toplam almak için kullanılır.
Excel Toplama yaparken, Topla işlevinde herhangi bir şart yokken, eğer tek şarta bağlı bir toplam almanız gerekirse Etopla işlevini kullanabilirisniz. ETOPLA işlevini kullanarak şarta bağlı toplam aldırabilirsiniz.
Eşit büyüklükteki iki dizi veya aralıktaki karşılık gelen girişlerin çarpımlarının toplamını hesaplar.
=TOPLA(ÜST), sütunda bulunduğunuz hücrenin yukarısındaki sayıları toplar. =TOPLA(SOL), bulunduğunuz hücrenin solundaki satırda bulunan sayıları toplar. =TOPLA(ALT), sütunda bulunduğunuz hücrenin aşağısındaki sayıları toplar. =TOPLA(SAĞ), bulunduğunuz hücrenin sağındaki satırda bulunan sayıları toplar.
Birden çok ölçüte bağlı olarak bir aralığın toplamını döndürür.
ÇOKEĞERSAY işlevi birden çok aralıktaki hücrelere ölçütler uygular ve tüm ölçütlerin kaç kez karşılandığını sayar. Bu video, İleri düzey EĞER işlevleri adlı eğitim kursunun bir bölümüdür.
Bu değerleri tek tek hücrelere yerleştirmek ve bir TOPLA formülü kullanmak daha kolaydır. Ek olarak bu değerleri hücrelerde biçimlendirebilir, böylece formülde daha okunabilir olmalarını sağlayabilirsiniz. Şunun gibi bir formül kullanırsanız: =A1+B1+C1 veya =A1+A2+A3.
KAÇINCI Fonksiyonu, aradığınız bir değerin, aradığınız aralıkta, kaçıncı sırada olduğunu bulmak için kullanılır. =KAÇINCI(aranan_değer;aranan_dizi;eşleştir_tür) şeklindedir. Bulmak istediğiniz değerdir. Bulmak istediğiniz değerin aranacağı aralıktır.
Matematik ve trigonometri işlevlerinden biri olan ÇOKETOPLA işlevi, birden fazla ölçüte uyan tüm bağımsız değişkenlerini toplar. Örneğin, ülkedeki (1) tek bir posta kodunda yer alan ve (2) karları belirli bir dolar değerini aşan satıcı sayısını toplamak için ÇOKETOPLA işlevini kullanırsınız.
EĞERSAY FORMÜLÜ
Verilen ölçütlere uyan bir aralık içindeki boş olmayan hücreleri sayar. ∎ Belirtilen aralıktaki değerleri belirtilen ölçütü sağlayan hücrelerin sayılmasını sağlar. Yazılışı: =Eğersay(Aralık;“Şart”) =Eğersay(A1:A10;“10”)-> A1 ile A10 arasında 10 olan değerlerin sayısını verir.
Bu formülü parçalayarak incelemek istersek: =İNDİS($C$3:$E$14 - ifadesi C3:E14 aralığındaki verilerde değer aradığımızı söyler. Burada hangi değeri aradığımız Kaçıncı işlevlerinden gelecek sonuca göre İndis getirecektir.
Microsoft Excel, sütunun hücre içeriklerinin tamamını yeterince gösteremeyecek kadar geniş olmadığı durumlarda hücrelerde ##### ifadesini gösterebilir.
Sütun: Excel'de her sayfada dikey bir şekilde sıralanan çubuklara sütun adı verilir.
Matematikte, nokta çarpım, sayıl çarpım veya skaler çarpım, değer olarak iki vektör alan ve sonuç olarak skaler bir değer döndüren işleme denir.
Çarpım tablosu kısaca bir hesaplama sistemidir. Basit ve hızlı bir şekilde hesaplama yapılmasını sağlar. Birbiriyle çarpılan sayıların çarpımlarını gösteren ve günlük hayatımızı kolaylaştıran bir sistemdir.
a) İki vektör arasındaki bir açıyı belirlemek için ve, b) Belirli bir çizgi boyunca bir vektörün uzantısını belirlemek için Skaler çarpım kullanılacaktır. º aralığında yer alır. Skaler çarpımı kullanarak bir çizgiye paralel ve dik bir vektörün bileşenlerini belirleyebilirsiniz.
Pek bilinmeyen bir fonksiyon olan ETOPLA ile belli şarta uyan hücrelerin toplamını alabiliriz. ETOPLA() fonksiyonu aşağıdaki formatta kullanılır. =ETOPLA (aralık; ölçüt; toplam_araligi); İlk parametre şartımızın olacağı hücre aralığıdır, A1:A7 gibi, ikinci parametre ölçüt yani şart ifadesidir.
İstatistiksel işlevlerden biri olan EĞERSAY işlevini, bir ölçüte uyan hücre sayısını bulmak için kullanın; örneğin, bir müşteri listesinde bir şehrin kaç kez geçtiğini bulmak için kullanabilirsiniz. En basit haliyle, EĞERSAY şunu belirtir: =EĞERSAY(Nereye bakmak istiyorsunuz?, Ne aramak istiyorsunuz?)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri