Bu itikadın İslam'da yeri yoktur. İnsanı nazardan Allah korur, vesile / sebep olarak da onun kitabını okumak, euzü besmele çekmek, Felak ve Nas gibi sureleri okumak yeterli olur.
O günden sonra elinin kutsallığına, gücüne adeta yenilmezliğine inanılır. Her güçlük adeta onun eliyle aşılacaktır. İslam ve Musevilik'te yer alan bu ortak sembolün, geniş bir coğrafyada gücüne günümüzde halen inanılmakta.
Fatma'nın eli, yüzyıllardır sahiplerine şans getirdiğine ve onlara sabır ve sadakat erdemleri verdiğine inanılan bir tılsım haline gelir. Bu nesne genellikle 'Fatma'nın Eli' olarak bilinilirse de Araplar arasında 'Hamse Eli' diye anılır. Hamse, 5 demektir ve bir elin parmak sayısını gösterir.
Burada adı geçen Peygamber Efendimiz 'in kızı Hz. Fatma'dır. Anadolu'da özellikle şifa vermek istenirken ve yemek yaparken; “benim değil Fatma Anamızın Eli” deyimi vurgulanır. Burada Fatma Anamızın bereketine ve şifacılığına dikkat çekilmektedir.
- Bazı bilgilere göre, Hz. Fatıma'nın gece defnedilmesini kendisi istemiştir. Sebebi de gündüz, kadınların da cenazelerinin konulduğu tabutların üstününün örtülemeyip açıkta olmasıdır. O bundan hoşlanmadığı için, gece defnedilmesini istemiştir.
İlgili 17 soru bulundu
Alevilerin kutsal sembollerinden bir tanesi olan Fatma Ana Eli, “Pençe-i Âl-i Abâ” ya da “Hamse” diye de bilinmektedir. Diğer toplumlar gibi Aleviler de bu sembolün kişileri nazara, kötü düşüncelere karşı koruyacağına; uğur, şans ve bereket getireceğine inanmaktadır.
İdrar kaçırma problemi olan kişilerde bu otu suda beklettikten sonra günde bir bardak şekilde içmelidir. Bu sayede idrar kaçırma problemi azalmaktadır. Cilt yaraları olanlar için kullanım; Cilt yarası olan kişiler Fatma ana eli otunu suda beklettikten sonra bu suyu bir kaba almalıdırlar.
Fatıma, Peygamber efendimizin bedeninin parçası ve bedenindeki ruhuysa, “Fatıma'nın Eli” de Peygamberimizden bir parçadır. Fatıma'nın Eli, nazarlık olarak ve kötülüklerden korunmak, kem bakışlara karşı kullanılır.
İsa Peygamber'in annesi olan Meryem Anne'yi temsilen yapılmış olan bu kolyemiz, kutsal bir simgedir. Dininiz ne olursa olsun, Meryem Ana Kolye şık ve göz alıcı bir tasarıma sahip, bu yüzden hiç çekinmeden kullanabilirsiniz.
Namazdan sonra, bitkiyi bir sürahi suya atarlar ve üzerine ikisi birden Felak Nas, Ayetel kürsi, Kuran okumasını biliyorlarsa Meryem suresi ve Fatiha gibi sureleri okurlar. Bu suyu sabah, akşam ikisi de birer bardak içerler.
Dinimizde yeri var mıdır? Doğumu kolaylaştırmak için dinen tavsiye edilen bir ot veya yiyecek yoktur. Tıbben yapılabilecekler ve samimi dua tavsiyemizdir.
Arapça kökenli bir isim olan Fatıma'nın sözlük anlamı sütten kesilmiş annedir. Dinimizde bu isim saflığı, masumiyeti ve günahlardan sakınmayı simgeler. Bu nedenle Hz. Muhammed, kızı Fatıma'ya ''sen ve soyun cehennem ateşinden korunanlardasınız'' demiştir.
"Resulullah'ın (sav) en çok sevdiği şahıs Fatıma idi. O benim evimde bulunduğu sırada el değirmenini çevirmekten elleri nasır bağlamıştı.
Fatıma Peygamber efendimizin kızlarından biridir. Hayatı ve yaşayış şekli ile insanlığa örnek olmuştur. Hz. Fatıma hayatı en çok araştırılanlar arasına girmiştir.
Resûlullah'ın (s.a.s.) nazar değmesine karşı Muavvizeteyn (Felak ve Nâs) sûrelerini okuduğu; ashabına da bunları okumalarını tavsiye ettiği rivâyet edilmektedir (Tirmizî, Tıb, 16 [2058]; Nesâî, İsti'âze, 37 [5494]). Bunların yanında büyüye ve nazara karşı birden çok dua okunabilir. Hz. Peygamber (s.a.s.) torunları Hz.
Halk arasında nazara karşı alınan pek çok önlemden biri de adaçayı yakmaktır. Eğer evinizin içinde ve kendi üzerinizde nazar olduğuna inanıyorsanız; adaçayını bir süre yakıp dumanını evde dağıtabilirsiniz. Adaçayından yayılan koku sayesinde, kötü enerjileri temizleyebilirsiniz.
Nazara karşı Felak ve Nas suresi
Sure, sabah ve akşam okunması tavsiye edilen surelerdendir ve çok faziletlidir. Resulullah, Felak ve Nas surelerinin en güzel sığınma duaları olduğunu açıklamış ve çok okunmasını tavsiye etmiştir.
Kur'ân'a göre Hz.Meryem ve mucize gebeliği
(Âl-i İmrân 3/36,37) Üreme (genital) sisteminde ise hem dişil hem eril dokuları/hücreleri bulunmaktadır (Enbiyâ 21/91, Tahrîm 66/12). Bu sayede, ona herhangi bir erkek dokunmadığı halde kendi kendine gebe kalmış ve sağlıklı bir erkek çocuk (İsa) doğurmuştur (Meryem 19/20-27).
Geçmiş yıllarda daha çok kadınların tercih ettiği bir bitki olan Meryem Ana otu günümüzde erkekler tarafından da sıklıkla tüketiliyor. Sperm sayısını ve kalitesini arttıran şifalı ot kötü kolesterolün vücuttan atılmasını da sağlamaktadır. Periyodik aralıklarla tüketildiği takdirde kandaki yağı azaltır.
Bunun için Fatma Ana eli otu ne zaman suya konur, söyleyelim. Sancıların başladığında otu suya koyman ve bitki açıldığında bundan birkaç yudum içmen gerekiyor. Söylenene göre ot açıldıkça anne adayının rahmi de açılıyormuş, böylelikle daha rahat bir doğum yapabiliyorsun.
Zehra Türkçeye Arapça üzerinden gelmiş, yani Arapça kökenli bir addır.
Fatma Ana orucu, üç gün tutulan masum-u pak orucundan sonra, muharrem orucundan önce bir gün tutulan yas orucudur. Muharrem ayının ilk on iki günü Aleviler ve Bektaşiler tarafından oruçlu geçirilir. Bu günlerde, İmam Hüseyin'in ve arkadaşlarının susuz bırakılmış olmalarından dolayı su içilmez.
Alevilikte kadın, erkekle aynı yetkilere sahip bir varlık olarak kabul edilir. Hatta bazı durumlarda kadını saygınlığı erkekten daha çoktur. Kadın eşini seçme konusunda özgürdür. Toplumda erkeğin yaptığı her şeyi yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri