Çöl ikliminin genellikle iki veya üç çeşidi vardır: Sıcak çöl iklimi (BWh), soğuk çöl iklimi (BWk) ve bazen hafif çöl iklimi (BWh / BWn).
Oluşum nedenlerine göre 5 çeşit çöl tipi vardır. Bu çöller sırasıyla: Tropikal çöller, kontinental (karasal) çöller, soğuk su akıntılarıyla oluşan kıyı çölleri ve soğuk çöllerdir.
Yeryüzünde görülen; sıcak, ılıman ve soğuk iklim türleri kendi içerisinde alt dallara ayrılmaktadır. Bu ayrım yapılırken; bölgenin yağış rejimi, kış ılıklığı, yıllık sıcaklık ortalaması ve doğal bitki örtüleridir. Bu kapsamda sıcak iklimler; ekvatoral, tropikal, muson ve çöl iklimi olarak ayrılmaktadır.
Dünya üzerinde 10 farklı iklim görülür. Kutuplarda genelde soğuk iklimler, orta kürede ılıman iklimler, ekvator ve çevresi ile çöllerde ise sıcak iklimler etkili olur. Dünyada görülen iklim tipleri kutup iklimi, tundra iklimi, okyanus iklimi, step iklimi, Akdeniz iklimi ve karasal iklimdir.
Çöl iklimi kurak iklim olarak da bilinmektedir. Bitki örtüsü çatıl ve oldukça kurak otlardan oluşan iklime çöl iklimi denilmektedir. Çöl iklimi oldukça nadir yağış alan ve aynı zamanda kutup iklimi de olarak adlandırılan iklime denilmektedir. Çöl iklimi bazen hiç yağış almazken bazen de çok nadir olarak yağış alabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Çöller, aldıkları yağışın miktarında büyük değişkenlik gösterebilir. Yağışın zamanı da öngörülememektedir. Sıcak çöllerde toprakta organik madde miktarı az olmasına karşın mineraller bol miktarda bulunur. En gelişmişlerinde bile bitki örtüsü çok seyrektir ve toprak güneş ışınları ve rüzgarla doğrudan karşılaşır.
Çöl, kimi insanlar için eşsiz bir manzara kimi insanlar içinse korkutucu bir görünüm olarak değerlendirilebilir. Ancak şu bir gerçektir ki, çöller diğer nemli bölgelerden çok çok farklıdır. Kurak İklimdir. Kurak İklimi, yıllık yağışın, yıllık buharlaşma yoluyla su kaybı potansiyelinden az olması biçiminde tanımlanır.
İranlılar, o güne kadar bilinen dünyayı enlem ölçülerini hesaba katmadan ve İran merkezde kalacak şekilde Hint, Arabistan, Çin, İran, Afrika, Türk ve Rum (Bizans, Anadolu) olmak üzere yedi iklime (kişver) ayırmışlardır.
Asya ve Avrupa yakasında toprakları bulunan ülkemizde üç farklı iklim tipi görülür. Bunlar sırasıyla Akdeniz iklimi, Karadeniz iklimi ve Karasal iklimdir. Karadeniz Bölgesi, aynı zamanda en fazla yağmur yağışının görüldüğü yerdir. Ancak bu bölgede, sonbahar ve kış aylarında, kar yağışı çok fazla görülmez.
İklim: Hava bazen güneşli, bazen yağmurlu ya da rüzgarlı olabilir. Bu durum günlere bağlı olarak değişir. Ancak yıl içerisinde hava ortalama şekilde seyir eder. Hava olaylarının göstermiş olduğu bu ortalama seyre iklim denir.
3 tip İklim görülmektedir. Akdeniz iklimi, Karadeniz iklimi ve karasal iklim özellikleri görülür. Bu özelliklere göre Akdeniz iklimi görülen yerlerde yazlar sıcak ve kurak kışlar yağışlı olurken bitki örtüsü kızıl çam ve yüksek kısımlarda maki görülmektedir.
İklim, bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgâr, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır. Hava durumundan farklı olarak iklim, bir yerin meteorolojik olaylarını uzun süreler içinde gözlemler.
Dünya yüzeyinin yaklaşık 1/3'ü çöldür. Coğrafi durumuna göre dört tür çöl vardır [1]: Kutup Çölleri: Antarktika, Arktik. Subtropikal Çöller: Sahara, Avustralya, Arap, Kalahari, Suriye.
Türkiye'de çöl mü var dediğinizi duyar gibiyiz... İşte herkesi şaşırtacak kimsenin bilmediği Türkiye'nin tek çölü... Ülkemizde yer alan tek çöl olma özelliğine sahip olan Karapınar Çölü, Konya'nın Karapınar ilçesinde yer almaktadır.
Sahra ya da Büyük Sahra, Afrika'nın kuzeyinde yer alan, kıtanın ortası ile kuzeyini ayıran 9.000.000 km² büyüklüğünde bir çöl. Dünyanın en büyük sıcak çölüdür. Antarktika ve Arktik'in ardından en büyük üçüncü çöldür.
e) İklim; Dünyanın herhangi bir bölgesinde uzun yıllar boyunca gözlemlenen tüm hava olaylarının ortalamasına denir. Küresel, çöl, savan, kutup iklimleri bunlara örnektir.
Genel özellikleri bakımından yeryüzünde görülen başlıca iklim tipleri sıcak iklimler, ılıman iklimler ve soğuk iklimler olarak üç gruba ayrılır.
Bu özelliği sayesinde ülkenin değişik iklim bölgeleri üzerinde farklı mevsimler aynı anda yaşanabilmektedir. Türkiye 5 temel iklim bölgesine ayrılmıştır.
Türkiye'de görülen iklim türleri şunlardır: Karadeniz iklimi. Akdeniz iklimi. Ilıman karasal iklim.
Akdeniz iklimi, yaz sıcaklığı güneş ışınlarının düşme açısına, kuraklık ise alçalıcı hava hareketlerine bağlıdır. En sıcak ay ortalaması 26-28 °C, en soğuk ay ortalaması 8-10 °C dir. Yıllık sıcaklık ortalaması 18 °C dir. Kar yağışı ve don olayı çok ender görülür.
Çöl iklimi veya kurak iklim, bitki örtüsü çalı ve kurakçıl otlar olan, çok az yağış alan ve kutup iklimi olarak sınıflandırılacak kriterleri karşılamayan bir iklimdir. Bu iklime sahip alanlar genellikle yılda 25 ila 200 mm (7.87 inç) yağış alır veya bazı yıllarda hiç yağış görmeyebilir.
Ülkemizde yer alan tek çöl olma özelliğine sahip olan Karapınar Çölü, Konya'nın Karapınar ilçesinde yer almaktadır. Yıllar içerisinde meydana gelen çölleşme bölgede pek çok göçe neden olmuş ve bunun sonucunda nüfusu oldukça azalmıştır.
Dönenceler civarında, kıta içlerinde etrafı dağlarla çevrili alanlarda görülür. Afrika'da Büyük Sahra, Orta Doğu'da Necef, Asya'da Gobi, Taklamakan, Avustralya'da Gobon ve Gibson, Güney Afrika'da Kalahari ve Namib, Güney Amerika'da Patagonya, Atacama ve Peru başlıca çöl alanlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri