Çöl iklimi veya kurak iklim, bitki örtüsü çalı ve kurakçıl otlar olan, çok az yağış alan ve kutup iklimi olarak sınıflandırılacak kriterleri karşılamayan bir iklimdir. Bu iklime sahip alanlar genellikle yılda 25 ila 200 mm (7.87 inç) yağış alır veya bazı yıllarda hiç yağış görmeyebilir.
Soğuk ve kuru hava 30° kuzey ve güney enlemlerde alçalmaya başlar. Hava alçaldıkça sıcaklığı yükselir. Bu durum bulut ve yağış oluşumunu engeller. Sıcak çöllerdeki buharlaşma miktarı alınan yağış miktarından fazladır.
Dünyanın En Kuru Çölü Atacama'ya Yağmur Yağdığı Zaman Ortaya Çıkan Harika Görüntüler. Şili'de bulunan dünyanın en kurak çölü Atacama, uygun koşullar altında bir şeylerin ne kadar güzelleşebileceğinin adeta kanıtı.
Serap, atmosferde ışık ışınlarının kırılmasından doğan ve çöllerde kolaylıkla gözlemi yapılabilen optik yanılma, uzaktaki bir cisme bakarken sanki bir su yüzeyinden yansıyormuş gibi, cisimle birlikte ters görüntünün oluşumudur. Ilgım, yalgın, pusarık isimleriyle de bilinir. Serap optik bir doğa olayıdır.
- Çöl ikliminin de yağış olmadığından dolayı nem oldukça azdır. Bu yüzden günlük sıcaklık farkları da oldukça fazladır. - Çöl ikliminde yıllık yağış miktarı 200m'den azdır.
İlgili 41 soru bulundu
Nem oranı düşük olduğundan gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı fazladır. Bu fark o kadar fazladır ki gündüz sıcaklığı 58 °C olurken bu sıcaklık gece -10 °C'ye kadar düşebilir.
Her yıl Sahra Çölü'nün savurduğu toz bulutu Afrika ve Atlas Okyanusu boyunca havada uçar. Ancak çoğu zaman bu toz bulutları, Japon sinemasının ünlü hayali yaratığı "Godzilla" diye adlandırılacak kadar devasa olmaz.
İster sıcak ister soğuk olsun tüm çöllere yağmur yağar. Yağmur yalnızca birkaç dakika sürer. Hatta yağış yalnızca yılda bir kez olabilir. Kışın soğuk bir çöle düşen yağış kara dönüşebilir.
Karapınar Çölü'nün turistik değeri
Ülkemizin tek çölü olması onun en ayırt edici özelliği. Karapınar Çölü dünyadaki yeşil alanı en fazla olan çöllerden. Hem çöl hem yeşilliğiyle uyumlu bir bütün oluşturarak ziyaretçilerini oldukça etkiliyor.
Çöllerde yeraltı sularının bulunduğu yerlerde Vaha denilen bölgeler bulunur.
Atacama Çölü, Şili'nin kuzeyinde bulunan dünyanın en kurak sıcak çölüdür. Batısında Büyük Okyanus bulunur. Kuzeyde Peru, doğuda ise Bolivya ve Arjantin sınırlarını oluşturur.
Sahra Çölü'nde gündüz ila gece arasında yaklaşık 42 santigrat derece ısı farkı bulunur. NASA tarafından yapılan ölçümlerde, Sahra Çölü'nde gündüzleri ortalama 38 santigrat derece, geceleri ise eksi 4 santigrat derece ortalama ısı değerleri tespit edilmiş.
Görenler bile inanamadı. Bir Arap ülkesinde çekilen görüntülerde çölde bir kaynaktan su çıktığı görülüyor. Keşfe çıkan bir grubun fark ettiği kaynak, bulanları bile hayrete düşürdü.
Düşük nemde bile havadan su buharı emmek için güneş ışığı kullanan, sünger benzeri cihaz sayesinde çöl gökyüzünden bile su elde etmek mümkündür. Cihaz içerdiği sünger benzeri soğurucunun her kilogramı için günde 3 litre su üretilebiliyor ve araştırmacılar gelecekteki versiyonların daha da iyi olacağını söylüyor.
Sahra ya da Büyük Sahra, Afrika'nın kuzeyinde yer alan, kıtanın ortası ile kuzeyini ayıran 9.000.000 km² büyüklüğünde bir çöl. Dünyanın en büyük sıcak çölüdür.
Bir NASA uydusu İran'daki Lut çölü'nün yüzeyinde 70.7 °C (159 °F) sıcaklık kaydetmiştir; bu Dünya üzerinde kaydedilmiş en yüksek sıcaklıktır. Bu ve benzeri sıcaklık ölçümleri sebebiyle Lut Çölü dünyanın yüzey sıcaklığı en yüksek bölgesi kabul edilir.
Suriye Çölü, (Arapça: بادية الشام, Badiyet-üş-Şam) Arap Yarımadası'ın kuzeyi, Şattülarap'ın batısı ve Doğu Lübnan Sıradağları ile El Nusayriye Dağları arasında yer alan, 457 km. eninde, 153 km. boyunda ve yaklaşık 500 bin km² alan kaplayan çöl.
Ülkemizde yer alan tek çöl olma özelliğine sahip olan Karapınar Çölü, Konya'nın Karapınar ilçesinde yer almaktadır. Yıllar içerisinde meydana gelen çölleşme bölgede pek çok göçe neden olmuş ve bunun sonucunda nüfusu oldukça azalmıştır.
Dünyada kaç tane çöl var? Dünya üzerinde bazısı aynı ülke sınırlarında, bazısı farklı ülkelerde olmak üzere toplamda yirmi sekiz tane çöl bulunuyor. Antarktika Çölü, Antartika Kıtası üzerinde yer alıyor ve 14.500.000 kilometre kare alana sınırları yayılıyor ve Kuzey Kutbundaki soğuk çöl özelliğini taşıyor.
Doğru koşullar oluştuğu sürece Sahra Çölü'ne bile kar yağabilir.
Sıcak çöl iklimlerinin aksine, soğuk çöl iklimleri soğuk ve kuru kışları yaşama eğilimindedir. Bu iklime sahip bölgelerde kar nadir görülür. Moğolistan'daki Gobi Çölü, soğuk çöller için klasik bir örnektir.
Yağmur alma oranının yüksek olduğu yüksek bir platoda yer almaktadır. Burası Arabistan'ın diğer bölgelerine göre daha yağışlıdır. Asir 3000 metreye yaklaşan yükseltiyle ülkenin en yüksek yeridir. Bilginin güvenilir olmamasıyla beraber, ortalama yağış oranı iki yağmur sezonunda 300 ile 500 milimetre civarındadır.
Çöllerde yaşayan hayvanlar, çok çetin koşullarla baş etmek zorundadırlar: su ve besin çok seyrektir, sıcaklık gün içerisinde büyük oranda değişmektedir, kumda ve kalın kar tabakasında yürümek ve yuva kazmak zordur.
"Kır, sahra, çöl" anlamına gelen bâdiyede yaşayan kimselere bedevî veya ehlü'l-bâdiye, ebnâü'l-bâdiye denir. Bedevîler deve veya keçi kılından yapılmış çadırlarda göçebe hayatı yaşadıklarından ehlü'l-veber, ehlü'l-hıyâm veya sekenetü'l-hıyâm adlarıyla da anılırlar.
Bedeviler (Arapça: بدوي), geçmişte göçebe olan ve Sahra Çölü'nün Atlas Okyanusu kıyısından Batı Çölü, Sina Yarımadası ve Necef Çölü üzerinden Arap Çölü'ne kadar uzanan bölgede yaşayan Arap kabileleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri