Çöl ikliminin hakim olduğu Suudi Arabistan'ın Hicaz bölgesinde etkili olan yağışların ardından ortaya çıkan bitkiler, bazı arazileri yeşille kapladı.
Suudi Arabistan'da günlerce devam eden sağanak yağış sona erdi. Etkili yağışla birlikte selin izlerinin kaybolduğu Mekke yeşile boyandı. Mekke'deki ovalar ile dağların yeşillik içinde kaldığı görüntüler kayıt altına alındı.
Dünyanın eksen eğikliği dolayısıyla Güneş ışınlarının açısı değişmekte ve bölgedeki Muson aktivitesini tetiklemektedir. Buna bağlı olarak Kuzey Afrika, kimi dönemde çok daha fazla yağış almakta ve bu sayede bu coğrafyada da çeşit çeşit bitkiler yeşerebilmekte, canlıların ve hatta insanların yaşaması mümkün olmaktadır.
Sahra çölünün batı kıyısının yıllık sıcaklık ortalaması 18 °C olup iç kesimlerden 5 °C daha düşüktür. Yine bu sahalarda karalardan denize doğru esen rüzgarlar ile üstte bulunan su kütlesi akıntılarla uzaklaşır ve altta bulunan soğuk su yüzeye çıkar.
Görenler bile inanamadı. Bir Arap ülkesinde çekilen görüntülerde çölde bir kaynaktan su çıktığı görülüyor. Keşfe çıkan bir grubun fark ettiği kaynak, bulanları bile hayrete düşürdü.
İlgili 44 soru bulundu
Vaha çöllerin içerisinde yer alan ve çöl koşullarından yalıtılmış, genellikle su ve bitki içeren bölgeleri tanımlamakta kullanılan coğrafya terimidir. Büyük Türkçe Sözlük'de; Çöllerde çoğu kez yüze çıkan yer altı sularının yarattığı tarım veya yerleşme bölgesi olarak tanımlanır.
Sahra Çölü. Dünyanın en büyük sıcak çölü. Fas'ın en büyülü coğrafyası.
Gün boyunca kumun güneş enerjisinden gelen radyasyonu havayı aşırı ısıtır ve sıcaklıkların yükselmesine neden olur. Ancak geceleri kumdaki ısının çoğu hızla havaya yayılır ve onu yeniden ısıtacak güneş ışığı olmadığından kum ve çevresini eskisinden daha soğuk bırakır.
Sıcak çöller Kuzey ve Güney yarımkürelerde 15°-35° enlemleri arasında bulunur. Sıcaklığın gündüz 50°C'nin üzerine çıktığı, geceleri ise 0°C'nin altına kadar indiği sıcak çöllerde metrekare başına yıllık 300 milimetreden az yağış düşer. Bu miktar yağmur ormanlarındakinin yaklaşık onda biri kadar.
Bir NASA uydusu İran'daki Lut çölü'nün yüzeyinde 70.7 °C (159 °F) sıcaklık kaydetmiştir; bu Dünya üzerinde kaydedilmiş en yüksek sıcaklıktır. Bu ve benzeri sıcaklık ölçümleri sebebiyle Lut Çölü dünyanın yüzey sıcaklığı en yüksek bölgesi kabul edilir.
Çöl yüzlerce bitki türüne ev sahipliği yapar, ancak en popülerleri arasında dikenli armut, fıçı kaktüs, organ borusu kaktüsü ve Saguaro gibi kaktüs türleri bulunur. Çöl zambağı, çöl kadife çiçeği ve California Poppy gibi çiçekli tatlı bitkiler de vardır.
Çöl iklimi oldukça nadir yağış alan ve aynı zamanda kutup iklimi de olarak adlandırılan iklime denilmektedir. Çöl iklimi bazen hiç yağış almazken bazen de çok nadir olarak yağış alabilir. Çöl iklimi toprakları verimli olmayan iklimdir. Dolayısıyla bu iklimde herhangi bir sebze, bitki, meyve yetişmez.
Dr. İhsan Çiçek, ortaya çıkan görüntülerin kalıcı olmayabileceğini dığını belirtti. Çöl ikliminin hakim olduğu Suudi Arabistan'ın Hicaz bölgesinde etkili olan yağışların ardından ortaya çıkan bitkiler, bazı arazileri yeşille kapladı.
Suudi Arabistan'da şiddetli yağışların ardından Mekke kentine bağlı İmare bölgesindeki dağlar ve ovalar yeşillendi. Suudi Arabistan`da son günlerde şiddetli yağışlar etkili oluyor. Şiddetli yağışların ardından Mekke`deki dağlar ve ovalar yeşillendi.
Eski İklimler >> Sahra Çölü 5000 yıl önce yemyeşildi, buzlu Antarktika'da 34 milyon yıl önce yağmur ormanları vardı Bugün Kuzey Afrika'da 9 milyon kilometrekarelik bir alana yayılan Sahra Çölü, eskiden yemyeşil ovalar ve mavi göllerle kaplıydı.
Çöl biyomları; ekvatorun 10˚ ve 40˚ arsında bulunan kurak alanlardır. Dünyanın 1/7'sini kaplar ve yaşamın olanaksız olduğu yerlerden sayılır. Nem oranı düşük olduğundan gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı fazladır.
İster sıcak ister soğuk olsun tüm çöllere yağmur yağar. Yağmur yalnızca birkaç dakika sürer. Hatta yağış yalnızca yılda bir kez olabilir. Kışın soğuk bir çöle düşen yağış kara dönüşebilir.
Ülkemizde yer alan tek çöl olma özelliğine sahip olan Karapınar Çölü, Konya'nın Karapınar ilçesinde yer almaktadır. Yıllar içerisinde meydana gelen çölleşme bölgede pek çok göçe neden olmuş ve bunun sonucunda nüfusu oldukça azalmıştır.
"Ağrı Dağı'nın doğu eteklerinde çöl iklimi görülüyor. Yani büyük Sahra Çölü'ne benzer çöl iklimi buraya hakim, dolayısıyla çöl bitkileri burada görülüyor. Burası ülkemizin Konya Karapınar'dan sonra ikinci en büyük çöl bölgesi olmaktadır.
Kuru çöl manzarası gece ve gündüz soğuyup ısındıkça, kaya genişler ve çatlar. Binlerce veya milyonlarca yıl boyunca bu sürecin tekrarlanması, daha küçük taşları kırbaçlayan rüzgarın da yardımıyla, kayaların kum haline dönüşmesine sebep olur.
Kurak bir alan yılda 25 cm'den az yağmur alır. Aşırı kurak bir alan, düzenli olarak 12 aydan fazla hiç yağmur yağmayan bir alan olarak tanımlanır. Dünyanın en kurak çölü olan Atacama gibi bazı çöller çok az yağmur alır veya hiç yağmaz.
Çöllerde egemen dış kuvvet rüzgardır. Bitki örtüsünden yoksun veya çok cılız bitki örtüsünün varlığı, rüzgârın taşıyıcı ve biriktirici etkisini daha da arttırmaktadır.
Doğada, karda, dağda, çölde yapılan yavaş veya hızlı tempolu yürüyüşler için outdoor trekking ayakkabı kullanılır. Günübirlik doğa gezilerinde hafif, günlük kullanıma elverişli hiking ayakkabı doğru seçimdir.
Afrika'nın kuzeyinde yer alan Sahra, dünyanın en sıcak çölü olarak bilinirken, aynı zamanda Antarktika ve Arktik'in ardından en büyük üçüncü çölü olarak da ün salıyor. Yaklaşık olarak Afrika kıtasının yüzde 10'u kadar bir alanı kaplayan çöl, bugün 2,5 milyon yaşında. Burada çok sayıda göçebe kabile yaşam sürüyor.
Sahra Çölünün dünyanın en sıcak olan çölü şeklinde bilinmesinden dolayı sıcaklığı da yüksek düzeyde seyretmektedir. Yıllık olarak ortalama sıcaklığı on sekiz santigrat derece olan Sahra Çölü, iç bölümlerde 5 santigrat derece oranında daha az olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri