"Kır, sahra, çöl" anlamına gelen bâdiyede yaşayan kimselere bedevî veya ehlü'l-bâdiye, ebnâü'l-bâdiye denir. Bedevîler deve veya keçi kılından yapılmış çadırlarda göçebe hayatı yaşadıklarından ehlü'l-veber, ehlü'l-hıyâm veya sekenetü'l-hıyâm adlarıyla da anılırlar.
Bedeviler: ↬Geçmişte göçebe olan ve çöllerde yaşan insanlardır.
Bedeviler özellikle güneşin sıcağından ve çölün güçlü ve tehlikeli tozlarından kurtulmak için başlarında sarık ile birlikte yaşarlar. Aynı zamanda üzerindeki ayak bileklerine kadar inen tek parça elbise doğrusunda yaşamlarını sürdürürler. Bu kıyafetler hem erkekler hem de kadın bedeviler için geçerlidir.
Çöllerde yaşayan hayvanlar, çok çetin koşullarla baş etmek zorundadırlar: su ve besin çok seyrektir, sıcaklık gün içerisinde büyük oranda değişmektedir, kumda ve kalın kar tabakasında yürümek ve yuva kazmak zordur. Bu sorunları aşmak için çok çeşitli fizyolojik ve davranışsal uyumlar evrimleşmiştir.
NASA tarafından yapılan ölçümlerde, Sahra Çölü'nde gündüzleri ortalama 38 santigrat derece, geceleri ise eksi 4 santigrat derece ortalama ısı değerleri tespit edilmiş.
İlgili 15 soru bulundu
Gün boyunca kumun güneş enerjisinden aldığı radyasyon havayı aşırı ısıtır ve sıcaklıkların yükselmesine neden olur. Ancak geceleri kumdaki ısının çoğu hızla havaya geçer. Ve onu yeniden ısıtacak güneş ışığı olmadığından havaya hızla yayılan ısı, kum ve çevresini eskisinden daha soğuk bırakır.
Bedeviler (Arapça: بدوي), geçmişte göçebe olan ve Sahra Çölü'nün Atlas Okyanusu kıyısından Batı Çölü, Sina Yarımadası ve Necef Çölü üzerinden Arap Çölü'ne kadar uzanan bölgede yaşayan Arap kabileleridir.
Yörük, göçebe hayatını benimsemiş insanlara verilen bir addır. Kızılırmak deresinin doğusunda yaşayan göçebe Türk topluluklara Türkmen, batısında yaşayanlara da Yörük denilmiştir. Yaz ve kış mevsimlerini farklı bölgelerde yaşamalarıyla bilinirler.
Savb sözcüğü Arapça'da giysi anlamına gelmektedir. Erkekler için geleneksel Arap kıyafetidir. Bazen sub veya saub olarak da telâfuz edilmektedir. Basra Körfezi bölgesinde giysi için savb terimi kullanılmaktadır.
- Çölde yaşayan insanlar genelde et ile beslenirler. Çeşitli hayvanlardan gelen bu et toprak bozulmaması için altında saklanır.
Agelin görevi baş, yüz ve omuzları güneşin hararetinden korumak maksadıyla örtülen ve "kefiye, kûfiye, ketfiye" veya "geziye" denilen, kenarları püsküllü örtüyü sıkıca tutturmaktır. Başın etrafına alnı açıkta bırakacak şekilde iki kere dolanarak takılır.
Sari. Hindistan ve Pakistan kültürünün önemli parçalarından olan Sari kıyafeti, ipekten yapılıyor ve dikilmemiş kumaşların omuzlardan başlayıp aşağıya kadar vücudu sarmasıyla giyiliyor. Kıyafetin kumaşında yer alan motifler ve desenler, geçmiş dönemlerin saraylarından veya tapınaklarından ilham alınarak dokunuyor.
Arap erkeklerinin geleneksel uzun elbisesi hava akışı sağladığından vücudu serin tutarken, başlarını örtmeleri onları güneşten korur. Arap giysisi İslami emirlerin yanı sıra coğrafi ve iklimsel şartların etkisine göre şekillenmiştir.
Arap olmayan bazı kabilelerin, örneğin Kızıl Deniz'in Afrika kıyısındaki Bejalar gibi, Bedevi olarak bilinir olmuşlardır. Ana geçim kaynakları develer ve hayvancılık olan; vahalarda bulunan suyu çok dikkatli şekilde kullanarak yaşam sürerler. Buna göre bedevilerin temel geçim kaynağı göçebe hayvancılıktır diyebiliriz.
Anadolu'da göçebe yaşam dendiğinde akla gelen ilk topluluk Sarıkeçililer; bir diğer ifadeyle Sarıkeçili Yörükleri'dir. Malazgirt Savaşı'nın ardından Anadolu'ya gelen ve Toroslara dağılmış olan bu topluluk, bugün de Anadolu'daki göçebe yaşam tarzının son temsilcileri olarak varlıklarını sürdürmektedirler.
Bedeviler (cahil ve gafil, ama kaba ve kibirli göçerler) inkâr ve nifak bakımından daha şiddetlidirler. (Çünkü cahillikleri ve görgüsüzlükleri nedeniyle) Allah'ın Elçisine indirdiği (Kur'ani kuralları ve) sınırları bilmemeye de onlar daha 'yatkın ve elverişlidirler.
Bedevi kelimesi, halk arasında çölde yaşayan ya da göçebe bir hayat sürdürerek çadırda kalan kişilere verilen isimdir. Ancak aynı kelime, aynı zamanda Hanefi mezhebine bağlı bir tarikata üye olan kimseler için de kullanılmaktadır.
İslam'da da Bedevi kelimesi çölde, çadırda, ibtidâî şartlarda yaşayan, medenî olmayan kişi anlamına gelmektedir. Bedevi kelimesi "başlamak, ortaya çıkmak, önde gelmek" anlamları ve "çölde yaşamak, sahra çölünde oturmak" anlamına gelen Arapça'daki bedavet (bidavet) kelimesinden gelmektedir.
“Kır, sahra, çöl” anlamına gelen bâdiyede yaşayan kimselere bedevî veya ehlü'l-bâdiye, ebnâü'l-bâdiye denir. Bedevîler deve veya keçi kılından yapılmış çadırlarda göçebe hayatı yaşadıklarından ehlü'l-veber, ehlü'l-hıyâm veya sekenetü'l-hıyâm adlarıyla da anılırlar.
Soğuk ve kuru hava 30° kuzey ve güney enlemlerde alçalmaya başlar. Hava alçaldıkça sıcaklığı yükselir. Bu durum bulut ve yağış oluşumunu engeller. Sıcak çöllerdeki buharlaşma miktarı alınan yağış miktarından fazladır.
Ülkemizde yer alan tek çöl olma özelliğine sahip olan Karapınar Çölü, Konya'nın Karapınar ilçesinde yer almaktadır. Yıllar içerisinde meydana gelen çölleşme bölgede pek çok göçe neden olmuş ve bunun sonucunda nüfusu oldukça azalmıştır.
Kuru çöl manzarası gece ve gündüz soğuyup ısındıkça, kaya genişler ve çatlar. Binlerce veya milyonlarca yıl boyunca bu sürecin tekrarlanması, daha küçük taşları kırbaçlayan rüzgarın da yardımıyla, kayaların kum haline dönüşmesine sebep olur.
Araplar eşleri için avrat sözcüğünü...
-Araplar, Türkleri Yecüc-Mecüc olarak görür.
Arap Nedir Kimlere Arap Denir: Orta Doğu ile Kuzey Afrika'nın büyük bir bölümünde yaşayan halk ve bu halkın soyundan olan kimselere Arap denir. Araplar, anadili Arapça olan, başlıca Arap Yarımadası ve Kuzey Afrika'da yerleşmiş bulunan sami halk.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri