Tavsiyemiz, mecbur değil isek şüpheli şeylerden kaçınmamızdır. Fakat, suyu geçiriyor ve içinde domuz yağı gibi haram madde yoksa kullanmanız caizdir. Abdest ve gusüle engel değildir.
el Cevab: Diş macunu kullanmak caizdir. -Diş macununda alkol olduğunu kimden duymuş isen yanlış bir bilgi vermişler alkol olsa zaten caiz olmaz. el Cevab: Günümüzde pek çok günlük kullanım maddesinin içinde bir şekilde alkol vardır. Bu ''alkol'', genel manada tahlillerle tespit edilen alkoldür.
Sitemizde satışa sunulan tüm kişisel bakım ürünleri helal sertifikasına sahiptir. Ayrıca farklı ürün alternatiflerini içeren seçenekleri ile her müşterinin memnun şekilde ihtiyacını karşılamasını mümkün kılmaktadır.
Bu yüzden diyanette bu konuyla ilgili daha detaylı bir açıklamada bulunmuştur. Diyanete göre eğer diş macunu ile diş fırçalandığında dikkat edilmez ve boğaza diş macununun tadı geçerse oruç bozulacaktır.
Değerli kardeşimiz, Krem ve deodorantlarda bulunan alkol Hanefi mezhebine göre necis olmadığından ve namaza da engel olmadığından kullanılması caizdir. İlave bilgi için tıklayınız: - İçinde alkol bulunan krem kullanmak caiz mi?
İlgili 28 soru bulundu
Onlara bu özelliği veren madde ise etil alkoldür. Yani sarhoş edici içkiler, etil alkol ihtiva ettikleri için haram kılınmışlardır.
Allah'a hamd olsun. "İnsanın, dudakları ve burnu nemlendiren (krem gibi) bir şey kullanmasında veya dudakları ve burnu su veya ıslak bir bez ile ıslatmasında bir sakınca yoktur.
Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsaktan önce veya iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa da macun kullanılmaması uygun olur.
Diş macununda bazı maddelerin dil, damak ya da diş etinden emilimi olabilir diye endişelenerek de diş macunu orucu bozar mı diye düşünüyor olabilirsiniz. Nasıl ki yeme içme anlamına gelmediği için deri üzerinden sürülen tıbbi kremlerin emilimi orucu bozmuyor ise diş macunundan emilim ihtimali olması da orucu bozmaz.
Nihat Hatipoğlu ise "diş fırçalamak orucu bozar mı" sorusunu şu şekilde cevaplıyor: "Oruç tutan bir kişinin dişlerini fırçalarken macun kullanması doğru değildir. Hz. Muhammed, oruçluyken misvak kullanmayı mekruh saymıştır.
Raflarda tamamına yakını ithal olan diş macunlarının yanında yerli üretim modeliyle üretilerek raflarda yer alan Eyüp Sabri Tuncer markalı Misvak özlü diş macununu inceleyeceğiz. Ürünün son olarak GİMDES'ten helal sertifikası onayı aldığı açıklandı.
Colgate, diş macunu, diş fırçası, ağız bakım suyu ve diş ipi gibi ağız bakım ürünlerine sahip bir Amerikan markasıdır. Colgate-Palmolive şirketi tarafından üretilen ağız bakım ürünleri, şirketin kurucusu William Colgate'in ölümünden on altı yıl sonra, 1873'te satılmaya başlandı.
Alkol içeren maddelerin temizlikte kullanılması caiz midir? İspirto, kolonya vb. sıvılarla, temizlik amacıyla üretilen alkollü maddelerin içilmesi haram olmakla birlikte (Buhârî, Edeb, 80 [6124]; Müslim, Eşribe, 73 [2003]), temizlikte kullanılmaları caizdir.
Diş kaplama, doldurma ve protez, tedavi amaçlı başvurulan tıbbi yöntemlerdir. Bu işlemler yapılırken, tedavi neyi gerektiriyorsa onun uygulanması dinen sakıncalı değildir.
Sirkeleştirilmeksizin, ne gaye ile olursa olsun yararlanılması haramdır, satışı caiz değildir. Dezenfekte ve saç bakımı gibi Şeylerde kullanılamaz.
Merğınânî, el-Hidâye, II, 256'da da belirtildiği gibi eğer eşler birbirini yanaktan öper ya da sarılır ise bu oruçlarını bozmaz. Ancak dudaktan öpüşme sırasında cinsel istek meydana gelebilir. Buna ek olarak boşalma da meydana geleceği için oruç bozulur. Bu durumda da kişiler kaza orucu değil kefaret orucu tutmalıdır.
Ağız ve burnundan su girip de sindirim organına ulaşmadıkça oruçlu kimsenin yıkanması, orucuna zarar vermez.
Sadece diş fırçalamak aslında orucu bozmaz. Ancak diş fırçalama işlemi sırasında sadece fırça ve tükürüğümüz ile değil, aynı zamanda diş macunu ve su ile de işlemi sürdürüyoruz. Macunun veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur. Riske atmadan sahur ve iftar sonrasında fırçalanması en uygunu olacaktır.
Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun, misvak parçalarının veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olur.
Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/416-417).
Ezan Okunurken Kusmak Orucu Bozar mı? Ezan esnasında veya ezandan önce istemsiz bir şekilde kusmak, kaza veya kefaret gerektirmez. Bu durum orucu bozmaz.
Bu itibarla, deri üzerine sürülen merhem, yapıştırılan ilaçlı bantlar orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar).
Helal Kozmetik Nedir? Helal kozmetik ürünleri helal bileşenler içeren ve helal bir ortamda, helal olmayan maddelerle teması engellenerek; GMP (İyi İmalat Uygulamaları) koşullarında üretilen ürünlere denir. Helal bileşenler sentetik bileşenler ile bitkilerden elde edilen bileşenlerdir.
Krem sürmek, makyaj yapmak veya yaptırmakla oruç bozulmaz. Ağız dışındaki bölgelere uygulanan hiçbir makyajla oruç bozulmaz. Ancak dudağa sürülen ruj, yalanarak ağızdan içeri girip tadı mideye ulaşırsa orucu bozar. Aksi takdirde bozmaz .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri