Kişinin bu rahatsızlıklarını yatıştırmak için kekik, lavanta, papatya ve adaçayından oluşan bir bitki çayı hazırlanarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bu çay bitkiler kullanarak hazırlanan çay öksürük ve hapşırık şikayetlerinin azalmasına yardım etmektedir.
Nane çayları veya bitki çayları dekonjestan görevi görür. Bu nane türü, alerjenlere karşı bağışıklık reaksiyonlarının nedeni olan histamin gibi anti-inflamatuar enzimlerin salgılanmasını azaltır.
Yine bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için tercih ettiğimiz ekinezya alerjik yakınmalara neden olabilir. Ekinezya gibi kuşburnu ve tarçın ihtiva eden çayların da alerjik yakınmalara yol açtığı bildirilmiştir. Bitki çaylarına bağlı en sık kaşıntı, kızarıklık, ödem ve egzama gibi deri alerjileri görülmektedir.
Gelelim papatya çayı neye iyi gelir sorusunun yanıtlarına… Papatya çayı, mide-bağırsak sistemi spazmları, gaz, hazımsızlık, şişkinlik sıkıntılarında etkilidir. İltihap giderici, alerji oluşumunu önleyici, mikropların gelişimini engelleyici ve yara iyileştirici etkiye sahiptir.
İlgili 22 soru bulundu
Limon alerjiye iyi gelir mi? Limon suyu antioksidan olarak bilinir. Alerjik kaşıntıya iyi gelebileceği söylense de çok etkili bir yöntem değildir.
Eğer alerjiniz varsa bu meyve ve sebzeleri tüketmeden önce mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir. Fakat bahar alerjisine iyi gelen besinler arasında ise, yeşil elma, patates, karabuğday ve kuşburnu gibi besinler yer alıyor.
Alerjiye iyi gelir. Yeşil çayda bulunan ve bir antioksidan olan EGCG alerjileri hafifletir.
Taze etler, balıklar, yumurta, sebzeler, otlar ile yeni mayalanmış yoğurt ve tereyağı, alerjiye çok iyi gelen besinlerdir. Bunların yanı sıra mutfağınızda bulundurmanız gereken diğer gıdalar ise şunlardır: * Elma: Deride kızarıklık ve kaşıntı varsa o zaman günde 3-4 tane elma tüketebilirsiniz.
Nane çayı Hem içerdiği uçucu yağların ferahlatıcı etkisi hem de anti inflamatuar özellikleriyle nane çayı bahar alerjisine en iyi gelen içeceklerden.
Her derde deva olan zencefil alerjik rinite karşı da oldukça etkili. Zencefil doğal bir antihistaminiktir. Bu özelliği sayesinde burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve öksürüğe çok iyi gelir. Zencefili yemeklerinize katarak tüketebilir veya çayını içebilirsiniz.
Zencefil yüzyıllardır solunum sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Zencefilin alerjik reaksiyonları baskılayarak astımlı hastalarda faydalı olduğu düşünülmektedir.
Sık hapşırma, burun tıkanıklığı, gözlerde yaşarma ve kaşıntı, öksürük, hırıltı ve hatta nefes darlığı görülen belirtiler arasındadır. Tedavisi antihistaminikler, kortizon içeren burun spreyleri veya solunum yolu ile alınan ilaçlar, nefes rahatlatıcı ilaçlar ile yapılır. Şiddetli vakalarda immunoterapi de yapılabilir.
Elma sirkesi, boğazınızı yumuşatmak için her gün iki çay kaşığı elma sirkesi ve bir bal eklediğiniz bir bardak su içerek alerjik riniti önlemeye yardımcı olur. Polen alerjisini önlemek için günde bir elma yeterli değildir, ancak elmada bulunan güçlü bir bileşik kombinasyonu yine de faydalı olabilir.
Ev tozu akarı, rutubet, mantar sporları, küf gibi etkenler alerjik hastalıkları tetikleyebiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Füsun Soysal, uygun olmayan ev ortamının yaratabileceği alerjik sorunlar ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
Dr. Şahiner, "Alerjik hastalıkların doğal seyrini etkileyen ve alerjik hastalıkları tam anlamıyla ortadan kaldıran tek yöntem, alerji aşı tedavisidir." dedi.
1) Maden Suyu
Vücuttaki alerjik kaşıntıya ne iyi gelir diyenler, buzdolabındaki maden suyuyla kaşıntıya iyi gelebilir. Maden suyu, mineral kaynağıdır ve ciltte oluşan kaşıntılar için tercih edilebilir.
Yoğurt içerdiği probiyotikler sayesinde hem bağırsak florasını hem bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bağırsak florasını düzenlediği için kolon kanseri riskini düşürmekte, bağışıklığı güçlendirdiği için alerjik hastalıklara karşı direnci arttırmaktadır.
Papatya çayı, ciltteki tahrişleri yatıştırıcı etkiye sahiptir. Harici olarak kullanıldığında, ciltteki kızarıklık, kaşıntı veya hafif yanıkların giderilmesine yardımcı olabilir.
Uçucu yağlar ise doğal bir çözüm olarak alerji semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olabilir. Alerjiye iyi gelen yağlar arasında limon, lavanta, çay ağacı, nane, sandal ağacı, okaliptüs ve fesleğen yağı gibi seçenekler bulabilmeniz mümkündür.
Ek olarak yıl boyu süren alerjik rinit bitkisel tedavi yöntemleri de uygulanır. Lavanta çayı, ısırgan otu çayı, papatya çayı, nane çayı, tuzlu su, zencefil, zerdeçal, soğan ve sarımsak bitkisel tedavi yöntemleri arasındadır.
Alerji Anında Ne Yapmalı? Hasta, böyle bir durumda hemen hastaneye götürülmelidir ya da derhal ambulansa çağrılarak yatar durumda ayakları yükseltilerek ambulans beklenmelidir. Hekim kontrolünde ilaç uygulanarak acilen adrenalin uygulanmalıdır. Yanı sıra duruma göre hastaya sıvı ve oksijen de verilebilmektedir.
Dr. Yonca Nuhoğlu, çocukların çikolata, margarin, kızartma, ketçap, mayonez, baharat gibi gıdalardan uzak durmaları gerektiğinin altını çiziyor.
Kaşınan bölgeye direkt olarak soğuk su ile kompleks uygulayarak kaşıntıyı azaltabilirsiniz. Kaşıntı soğuk su uygulaması sayesinde kısa bir süre içinde kendiliğinden geçer. Soda kaşıntıya iyi gelen bir diğer doğal yöntemdir. Bunun yanı sıra limon, karanfil yağı ve yulaf ezmesi de kaşıntının geçirilmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri