3. Kırmızı Mercimekte Gluten Var mı? Mustarip olduğunuz çölyak hastalığı veya gluten hassasiyeti mercimek tüketimi konusunda hala farklı çeşitlere yönelik bazı şüpheler duymanıza yol açıyor olabilir. Fakat içinizi rahat tutun, tıpkı doğal ve katkısız yeşil mercimekteki gibi kırmızı mercimekte de gluten bulunmuyor.
Kırmızı Mercimek Gluten İçermediğinden Çölyak Hastalarının Gönül Rahatlığıyla Tüketebileceği Bir Un Çeşididir.
Mısır, patates, pirinç, soya unu zararsızdır. Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez.
Yeşil Mercimek Gluten İçermediğinden Çölyak Hastalarının Gönül Rahatlığıyla Tüketebileceği Bir Un Çeşididir.
İçinde gluten bulunan tahıllar arasında arpa, buğday kepeği, buğday tohumu, bulgur, çavdar, durum, irmik, kavuzlu buğday, Horasan buğdayı, kuskus, çavdar, buğday melezi olan mir, tam buğday ve tritikale sayılabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Şöyle ki yeşil mercimek, diğer tüm baklagiller gibi glutensiz bir doğal gıda çeşidini oluşturuyor. Bu sayede çölyak hastalığı, gluten intoleransı veya irritabl bağırsak sendromu gibi çeşitli otoimmün hastalıklara sahip kişiler tarafından da güvenle tüketilebiliyor.
Editörün Notu: Gluten içermeyen ve aynı zamanda vegan bir besin olan tahin, bu özellikleri sayesinde geniş bir tüketici kitlesine hitap ediyor.
Pırasa, mercimek köftesi ve kepekli pilav hem gluten içermediği hem de kilo aldırmadığı için sıklıkla tercih edilmektedir.
Nohut unu gluten içermez. Bu nedenle, gluten tüketmemesi gereken çölyak hastaları tarafından sıklıkla kullanılır. Çölyak hastaları, gluten içeren buğday unlarının yerine nohut ununu tercih edebilmektedirler. Nohut ununun besin değeri de oldukça yüksektir.
Baklagiller yüksek derecede bitkisel protein içermelerine rağmen gluten içermedikleri için çölyak hastaları için hem ucuz hem de besleyici bir alternatiftir.
Gluten içermeyen ürünler arasında ise mısır, beyaz pirinç, soya, karabuğday, patates unu, keten tohumu, mercimek, fasulye, nohut, fındık, fıstık, badem, ceviz, meyveler, sebzeler, peynir, mandıra sütü, yoğurt, turşu, boza, sirke, nar suyu ve nar ekşisi sayabiliriz” diye konuştu.
Baklagil çorbaları iftar için iyi bir alternatif. Çünkü unlu çorbalar glüten içermekte. İftarda, özellikle mercimek çorbası iyi bir alternatif.
Tavukta gluten var mı? Hayır! Yine, kızarmış ya da cordon bleu tarzı şnitzel ürünleri tavuk değil, kavrulmuş, ızgara, haşlanmış yani normal baharatlarla pişirilmiş herhangi bir tavuk ya da ne varsa güvendesiniz.
Kremalı çorbalar, bazı dondurmalar, şekerlemeler, sosis ve diğer hazır etler gibi birçok yiyecekte gluten vardır. Karnabahar glutensiz yapısıyla çölde bir vahadır çölyak hastaları için.
Gluten İçermeyen Güvenilir Yiyecekler:
Mısır, Pirinç, Patates, Kestane unu, Nohut unu, Soya unu, üzüm çekirdeği unu, tapioka, Yumurta, Reçel, Bal, Baharat ve bitki içermeyen sirke çeşitleri.
Gluten içeren buğday tahılından elde edildiğinden ötürü bulgur, gluten barındıran tahıllar grubunda yer alıyor. Yani glutensiz tahıl arayışında bulgur maalesef ''o'' besinlerden biri olamıyor.
Glütensiz tahıllar insan tüketimi için üretildiklerinde fiziksel yapıları değişiyor ve bu iltihap riskini artırıyor. Bu yüzden bu yiyecekleri kısıtladık. Baklagiller: Fasulye, mercimek, bezelye (nohuttan yapılmış humus yiyebilirsiniz). Havuç ve kavzakökü.
Söz konusu hangi tür çikolata olursa olsun, “Çikolatanın içinde gluten var mı?” sorusuna “Hayır.” cevabını vermek mümkün. Bu doğrultuda tüm dosyamıza genel bir açıklama da getirmiş olalım: Çikolatanın ana bileşenlerinin hiçbiri gluten içermiyor.
Ekmek içi, nişasta, buğday unu ile kıvam arttırmak amacıyla köfte, Adana kebap, Urfa kebap gibi geleneksel yemeklerde glüten kendine yer bulur. Dışarıda yemek yiyecekseniz ve et tüketmek istiyorsanız tercihinizi karışım olmayan, parça etlerden yana kullanmalısınız.
Ceviz, fındık, kabuklu yer fıstığı, kaju gibi yemişler doğal olarak glütensizdir.
Domates de bir meyve olduğundan, ana kaynağı domates olan salçada da doğal olarak gluten bulunmuyor.
Gluten yalnızca buğday, çavdar ve arpada bulunan bir protein olduğundan, sütten elde edilen peynirin doğal olarak gluten içermemesi gerekiyor.
SERBEST YİYECEKLER
Pirinç, pirinç unu, nişasta ile yapılan yiyecekler, karabuğday, sebze, mercimek, pirinç, tavuk et çorbası, bal, pekmez, lokum, komposto, hoşaf, sütlü tatlılar, her türlü sebze meyve, kırmızı ve beyaz et, süt, yoğurt peynir tüketilebilir.
İşlenmiş Et Ürünleri: Sucuk başta olmak üzere sosis, salam ve pastırma gibi hazır et ürünlerinde sodyum miktarı fazladır. Bu nedenle gluten içerikleri de yüksektir. Özellikle de sosis ve sucuk gibi et ürünlerinde buğday kullanıldığı için gluten oranı artmaktadır.
Fındık gluten içermez.
Aslında doğal olan kuruyemişler gluten içermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri