Milli tatlılarımızdan sütlaç en sevilen glutensiz tatlılardan biridir.
Ayva, kabak gibi meyve tatlıları tercih edilebilir. Buğday nişastası ve glutenli un içermeyen sütlü tatlılar da çölyak hastaları tarafından tüketilebilir. Tatlı, kek, kurabiye yapımında fındık ve badem unu, karabuğday unu, glutensiz yulaf unu gibi unlar tercih edilmelidir.
Çölyak hastaları; et, balık, süt ve süt ürünleri, yumurta, kuru baklagiller, pirinç, mısır, meyve ve sebzeleri tüketebilmektedir. Ancak bu besinlerin pişirme sırasında gluten içeren besinlerle karıştırılmaması veya temas etmemesi sağlanmalıdır.
Çölyak hastalığı ve gluten hassasiyeti olanların, glutensiz diyet yapmaları gereklidir. Glutensiz diyet ise; buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gıdalardan (hububat, makarna ve birçok işlenmiş gıda) uzak durmak anlamına gelir. Mısır, patates, pirinç, soya unu zararsızdır. Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez.
İlgili 16 soru bulundu
Mısır da glutensiz bir besindir. Hem mısır hem de mısır unu kullanılabilir. Dolma ve yemeklerde pirinç eklenebilir.
Milli tatlılarımızdan sütlaç en sevilen glutensiz tatlılardan biridir.
Çölyaklı diyet yapmazsa beyinde kireçlenme, havale nöbetleri, nakile kadar giden kalp yetersizliği ve karaciğer hastalığı, yemek borusu, mide ve bağırsaklarda kanserler, deride geçmeyen yaralar, kemik erimesi, kemik kırıkları ve geçmeyen eklem yakınmaları, özellikle doğurganlık çağında erkeklerde kısırlık, kadınlarda ...
Bu nedenle evde kendi imkanlarınızda glutenden uzak kızartma tüketebilirsiniz. Ayrıca un kullanacağınız her tarif için patates ununu tercih edebilirsiniz. Böylece gluten eklemesi yapmış olmazsınız. Sebzelerle harmanlanan haşlanmış patates salatası da çölyak hastaları için oldukça besleyici bir yiyecek olmaktadır.
Çölyak hastalarının yiyebilecekleri
Tüm bakliyatlar, Tüm katkısız katı ve sıvı yağlar, Yumurta, bal, reçel, basit toz şeker, zeytin, Et, balık, tavuk, (Bu ürünler katkılı olmadıkları gibi daha önce unla kızartılmış bir yağda kızartılıp işleme tabi tutulmamalıdır.)
Çölyak hastaları Glütensiz Ekmek, glütensiz kek ya da glüten içermeyen yiyecekleri tüketiyor. Çölyak hastalarının, glüten hassasiyeti olan kişilerin ve glütensiz beslenen kişilerin ekmeği nohut unu, Hindistan cevizi unu, badem unu ya da karabuğday unu gibi unlar kullanılarak yapılan yiyecekler, sebze ve meyveler.
Glutene Kuruyemişli Çözüm
Kuruyemişler sonradan glutenle temas etmediği sürece çölyak hastalarının rahatlıkla tüketebileceği gıdalar arasında gösterilmektedir. Tahıl tüketimi konusunda sorun yaşayan çölyak hastaları kuruyemiş tüketerek ihtiyacı olan besin değerlerini karşılayabilmektedir.
Hastalığın tedavisi yoktur ve glüten içeren gıdalar kesildiğinde bağırsaktaki zarar önlenir ve şikayetler yok olur. Toplumda her 100 kişiden 1'inde görülen bu hastalığın görülme ihtimali, ailede çölyak hikayesi varsa 10 katına kadar artar.
Glutensiz diyet; buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gıdalardan (hububat, makarna ve birçok işlenmiş gıda) tüketmemek anlamına gelir. Mısır, patates, pirinç, soya unu zararsızdır. Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez.
Gluten içeren buğday, çavdar, arpa gibi gıdalardan hazırlanan besinlerin tüketime son verilir. Bu ürünlerin yerine soya unu, patates, mısır ve pirinçten hazırlanan un ve besinler tüketilebilir. Yumurta, et gibi protein içeren besinler ve sıfır gluten içeren sebze ve meyveler rahatlıkla diyet listesine eklenebilir.
Çölyak hastalığında, bağırsaktaki mukoza, iltihaplanma nedeniyle zarar görür ve tüm gıda bileşenlerinin emilimi bozulur. Sonuç olarak, demir eksikliği gibi önemli sağlık sorunları gelişir. Uzun vadede görülen önemli belirtilerden biri de kilo kaybıdır.
Gluten, buğday, arpa ve çavdar gibi belirli tahıllarda bulunan bir protein türüdür. Çölyak hastalığınız varsa, gluten tüketmek bağırsakların iç yüzeyine zarar veren bir bağışıklık tepkisini tetikler. En küçük gluten parçacığı bile iyileşmesi aylar sürebilen ciddi bir reaksiyona ve bağırsak hasarına neden olabilir.
Çölyak hastalığında, malabsorbsiyona bağlı folat ve vitamin B12 eksikliği sık gelişir. Bu vitaminlerin eksiklikleri hiperhomosisteinemiye neden olabilir. Hiperhomosisteineminin venöz tromboemboli, ateroskleroz, inme gibi vasküler hastalıklarla ilişkisi iyi bilinmektedir.
Sütlaç, Türk mutfağına özgü bir lezzettir. Kuzey, Batı Avrupa ve Balkan ülkelerinde de tüketilir. Kalsiyum ve potasyum değeri yüksek olduğu için kas gelişimini destekler. Özellikle gelişim çağındaki çocukların tüketmesi önerilir.
Kavururken bile glüten olmaz ve bu madde hiçbir kahveye eklenmez.
LAKTAMİL, Lactamil ürünümüz gluten içermemektedir. Ürünlerimiz ve beslenmeyle ilgili detaylı bilgi almak için 0850 202 51 51 nolu telefondan uzmanlarımıza ulaşabilirsiniz.
Normal şartlarda glutensiz gıdalara ulaşmanın çok zor olduğuna dikkati çeken Doğan, "Hastalarımız için özel bir üretim yapılmaya başlandı. O nedenle teşekkür ederim. Çölyak hastaları artık baklava yiyebilecek." ifadelerini kullandı.
Denemeler için farklı ülkelerden de glütensiz un getiren Horoz, çölyak hastalarının da künefe yiyebilmesi için büyük çaba sarf etti. 3 yılın sonunda Almanya'dan getirttiği bir unla yaptığı künefede başarıya ulaşan Horoz, glütensiz unla bütün künefe çeşitlerini üretebiliyor.
Katkı maddesi bulunmayan dondurmada yapılan ELISA testinde glüten maddesi bulunamadı. Firma sahibi Osman Topuz, çölyak hastalarının gönül rahatlığı ile dondurmalarını tüketebileceğini ifade etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri