Klinik pratikte en yaygın kullanılan ilaçlardan birisi olan Metilfenidat (Ritalin, Concerta) kalp hızı ve kan basıncında artış veya azalma, özellikle çarpıntı, göğüs ağrısı, ritim bozukluğu gibi potansiyel kardiyak yan etkileri olabilen bir ilaçtır.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
CONCERTA'nın bu tür ilaçlarla birlikte alınması, beyinde yaşamı tehdit edecek 'serotonin' artışına (serotonin sendromu) neden olabilir ve bu da zihin bulanıklığı veya huzursuzluk, terleme, titreme, kas seğirmesi veya hızlı kalp atışına yol açabilir.
Herhangi bir ilaç gibi, Concerta da yan etkilere neden olabilir. Yaygın yan etkiler arasında iştah kaybı, uyku sorunu, mide ağrısı ve baş ağrıları bulunur. Ciddi yan etkiler nadirdir ancak ruh hali değişiklikleri, halüsinasyonlar ve nöbetler gibi ortaya çıkabilir.
CONCERTA'nın yiyecek ve içecek ile kullanılması
CONCERTA'yı besinler ile birlikte veya aç karnına kullanabilirsiniz. Alkol bu ilacın yan etkilerini şiddetlendirebileceğinden CONCERTA'yı alkol ile birlikte kullanmayınız. Bazı gıdaların ve ilaçların alkol içerdiğini unutmayınız.
Tabletten etkin maddenin salınımı yavaş yavaş meydana gelmektedir. Her kutuda 30 tablet vardır. CONCERTA, beynin aktif olmayan bölümlerinin aktivitesini artırır. İlaç, dikkati (dikkat süresini), konsantrasyonu (odaklanmayı) geliştirmeye yardımcı olur ve dürtüsel davranışları azaltır.
İlgili 34 soru bulundu
Her ikisinin de ilacın hammaddesi olan metilfenidat bir amfetamindir. Yani merkezi sinir sistemini güçlü bir biçimde uyaran bir uyuşturucudur. “Yüksek derecede bağımlılık yarattığı için” ABD hükümeti Concerta ve Ritalin'in içerdiği metilfenidatı kokain ve morfinle aynı sınıfta değerlendiriyor. Satışı kontrol altında.
CONCERTA'yı besinler ile birlikte veya aç karnına kullanabilirsiniz. Alkol bu ilacın yan etkilerini şiddetlendirebileceği için CONCERTA'yı alkol ile birlikte kullanmayınız. Bazı gıdaların ve ilaçların alkol içerdiğini unutmayınız.
İlaç alındıktan yaklaşık yarım saat veya bir saat sonra etkisi başlar ve üç-beş saat kadar etkinliği devam eder. İlacın vücuttan tamamen atılması sekiz-on beş saatlik kısa bir süre içerisinde gerçekleşir.
Ritalin yaklaşık 4 saat, Concerta yaklaşık olarak 12 saat etki eder.
Ritalin ve Concerta birbirine benzeyen ilaçlardır. Ancak Ritalin kısa etki süresine sahipken, Concerta daha uzun süre etkilidir ve iştahsızlık yan etkisi daha azdır. Her iki ilaç da yasadışı bir uyarıcı madde olan amfetamin ile benzer farmakolojik aktivite sergiler.
Psikoloji alanından herhangi bir tedavi almanın KBB, dahiliye gibi alanlardan tedavi almayla arasında hiçbir fark yoktur. Sicile işlenen bir durum yoktur.
Çabuk bunalır. Unutkanlık mevcuttur. Durdukları yerde duramazlar, fazla hareketlidirler.
Doz, hastanın gereksinimlerine ve yanıtlarına bağlı olarak bireysel olarak ayarlanmalıdır. Doz, bir haftalık aralıklarla 18 mg'lık artışlarla yükseltilebilir. Çocuklarda (6-12 yaş) kullanılabilecek maksimum günlük doz 54 mg, adolesanlarda (13-17 yaş) ve yetişkinlerde (18-65 yaş) 72 mg'dır.
Ritalin ve Concerta çocuklarda dikkat eksikliği tedavisi için Türkiye'de yaygın olarak kullanılır (doktorlar tarafından reçete edilir). Ritalin ve Concerta'nın sık tercih edilme sebeplerinden biri de özellikle dikkat eksikliği ilacı olması, dikkat fonksiyonları üzerinde etkili olmasıdır.
Dikkat eksikliği 12-13 yaşlarında büyük oranda ortadan kalkan bir durumdur. Yani bir süre sonra dikkat normale dönüyor ve çocukların başarıları artıyor.
CONCERTA, ağız yolu ile uygulanan, 6-17 yaş arasındaki çocuk ve adolesanlarda ve 18-65 yaş arasındaki yetişkinlerde Dikkat Eksikliği - Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tedavisinde kullanılan kontrollü salım tabletidir.
Uzun süreli etkiye sahip ilaçlardan ise Türkiye'de en çok kullanılanlar Concerta ve Medikinet Retard isimli ilaçlardır. Bu ilaçların etkileri, kullanımdan sonra 1-2 saat içerisinde en yüksek seviyeye çıkar ve 8-14 saat arasında biter.
Değerli Meslektaşımız,
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün 2010/26 no'lu genelgesinde Metilfenidat içeren Ritalin ile Concerta adlı ilaçların sadece çocuk ve ergen psikiyatristleri ve yetişkin psikiyatristleri tarafından reçete edilebileceği belirtilmektedir.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu doğru ve erken tanı konulduğunda son derece hızlı ve kolay tedavi edilebilen bir bozukluktur. İlaç tedavisi, anne-baba eğitimi, bireysel görüşme, aile tedavisi ve grup tedavisi Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun tedavisinde sık olarak kullanılan yöntemlerdir.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından, 25.07.2006 tarih 037817 (2006/90) sayı ile, Kırmızı Reçete ile Verilmesi Gereken CONCERTA 18 mg – 36 mg – 54 mg isimli kontrole tabi ilaçlara ilişkin Genelge yayımlanmıştır.
Artan Kafein Etkisi:
Kafein basit oranda bir idrar söktürücü olduğu için ilaçlar ile birlikte alınması pek iyi bir fikir değildir. Uyarıcı içeren ilaçlar, Kafein ile birlikte kullanılmamalıdır.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün 14/04/2010 tarih ve 2010/26 sayılı genelgesinde ; "Metilfenidat içeren Ritalin 10 mg Tablet ile Concerta 18 mg, 27mg, 36 mg, 54 mg Kontrollü Salım Tabletler sadece çocuk ve ergen psikiyatristleri ve yetişkin psikiyatristleri tarafından reçete edilebilecektir." ...
Bu kaynaklar ışığında DEHB'li olmak "araç sürme kabiliyetini etkileyecek düzeyde" olması halinde sürücü ehliyeti sahibi olmaya bir engel teşkil etmektedir.
İlaçlar DEHB'yi iyileştirmez, ancak reçete edildiği gibi alındığında dikkat dağınıklığı belirtilerini tedavi etmenin oldukça etkili bir yolu olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri