CONTRA-K granül formunda, kanda potasyum yüksekliğini tedavi edici ilaçlar grubuna ait tıbbi bir üründür.
İlaç, canlı hücre üzerinde meydana getirdiği tesir ile bir hastalığın teşhisini, iyileştirilmesi veya semptomlarının azaltılması amacıyla tedavisini veya bu hastalıktan korunmayı mümkün kılan, canlılara değişik uygulama yöntemleri ile verilen doğal, yarı sentetik veya sentetik kimyasal preparatlardır.
CONCERTA'nın yiyecek ve içecek ile kullanılması
CONCERTA'yı besinler ile birlikte veya aç karnına kullanabilirsiniz. Alkol bu ilacın yan etkilerini şiddetlendirebileceğinden CONCERTA'yı alkol ile birlikte kullanmayınız. Bazı gıdaların ve ilaçların alkol içerdiğini unutmayınız.
Ağız yoluyla alınır. CONCERTA'yı her gün bir kez sabahları alınız. CONCERTA sabahları alındığında, etkisi o günün akşamına kadar sürer. CONCERTA'yı yemeklerden önce veya yemeklerden sonra kullanabilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Temel etkileri: Metilfenidat beyinde dopamin ve noradrenalin işlevlerini düzenler. Etki mekanizması bu moleküller aracılığıyladır. Dikkat süresini ve konsantrasyonu artırır. Ritalin yaklaşık 4 saat, Concerta yaklaşık olarak 12 saat etki eder.
Uzun süreli etkiye sahip ilaçlardan ise Türkiye'de en çok kullanılanlar Concerta ve Medikinet Retard isimli ilaçlardır. Bu ilaçların etkileri, kullanımdan sonra 1-2 saat içerisinde en yüksek seviyeye çıkar ve 8-14 saat arasında biter. Günde 1 defa alındığı için çocuklarda kullanımı daha kolaydır.
Uzun dönemli tedavi CONCERTA'nın çok uzun süreli olarak alınmasına gerek yoktur. Eğer siz/çocuğunuz bir yıldan daha fazla süre CONCERTA alıyorsanız, doktorunuz kısa bir süre için tedavinizi durdurmalıdır. Bu, okulun tatil olduğu dönemde yapılabilir. Bu uygulama ilacın hala gerekip gerekmediğini gösterecektir.
CONCERTA, ağız yolu ile uygulanan, 6-17 yaş arasındaki çocuk ve adolesanlarda ve 18-65 yaş arasındaki yetişkinlerde Dikkat Eksikliği - Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tedavisinde kullanılan kontrollü salım tabletidir.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu tanısı alan çocukların %30-40'ında bu belirtiler erişkinlik yaşlarında da devam eder. Özellikle tedavi almayan çocuk ve gençlerde DEHB belirtilerine madde kullanımı, riskli davranışlar, adli suçlar ve antisosyal kişilik bozukluğu eklenme ihtimali yüksektir.
Concerta, Dehb 'in (Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu) tedavisinde kullanılan bir tür ilaçtır.
Bakanlığımızın 06.08.2007 tarih ve 42854 sayılı yazısında belirtildiği üzere: Durogesic (tüm formları), Ritalin ve Concerta 18mg, 24mg ve 72mg için hastanın raporu var ve raporda ilaç ismi veya etken maddesi ve dozu belirtiliyosa, GERİ ÖDEME KURUMU olanlar için kurumun ödediği miktarda yazılabilir.
Günlük 72 mg doz kullanılması gereken hastalarda ise sağlık kurulu raporu olmak şartıyla farmakoekonomik yönden Concerta 36 mg Kontrollü Salım Tabletinden bir Kırmızı reçeteye 2 (iki) kutu yazılabileceği belirlenmiştir.
Bu bozukluğun tedavisi için kullanılan ilaçlar, bilimsel çalışmalar ve uzun vadeli gözlemlerle desteklenen etkili bir tedavi seçeneği olarak kabul edilir. İlaçların etkisi genellikle hızlıdır ve kişinin yaşam kalitesini artırabilir. Ancak dikkat dağınıklığı ilaçlarının etkisi kişiden kişiye değişebilir.
Diğer ilaçlar gibi antideprasanlar aniden bırakılırsa yoksunluk belirtileri ortaya çıkar. En sık görülen belirtiler baş dönmesi, dengesiz yürüme, yorgunluk ve baş ağrısıdır. Ayrıca hastalık kısa bir süre tekrar nüksedebilir. Depresyon ve aşırı sinirlilik görülebilir.
Halihazırda Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun tedavisinde en fazla kullanılan ve ilk tercih edilen ilaç Ritalindir. Ritalin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olmayan bir kişiye verildiğinde kendine aşırı güvenli, enerjik ve yerinde duramaz bir durum oluşturur.
o Yeme bozukluğu (Anoreksiya nervosa), o Anormal düşünceler, hayaller veya anormal sesler duymak, o İntihar düşüncesi, 2/9 Page 3 • Sizin/çocuğunuzun ilaç veya alkol bağımlılığı veya suistimali varsa, Sizde/kız çocuğunuzda hamilelik veya hamileliğin planlanması durumu söz konusu ise CONCERTA'yı kullanmayınız.
Değerli Meslektaşımız, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün 2010/26 no'lu genelgesinde Metilfenidat içeren Ritalin ile Concerta adlı ilaçların sadece çocuk ve ergen psikiyatristleri ve yetişkin psikiyatristleri tarafından reçete edilebileceği belirtilmektedir.
Klinik pratikte en yaygın kullanılan ilaçlardan birisi olan Metilfenidat (Ritalin, Concerta) kalp hızı ve kan basıncında artış veya azalma, özellikle çarpıntı, göğüs ağrısı, ritim bozukluğu gibi potansiyel kardiyak yan etkileri olabilen bir ilaçtır.
Metilfenidat (MPH) (ticari isimleri: Concerta, Methylin, Ritalin, Equasym XL, Quillivant XR, Medikinet Retard) fenetilamin grubuna ait, dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu (DEHB), narkolepsi ve kronik yorgunluk sendromu tedavisinde sıklıkla reçete edilen merkezi sinir sistemi (MSS) uyaranıdır.
Dikkat eksikliği tedavisinde ilaçlı ve ilaçsız yöntemler 3'e ayrılır. Düzenli dikkat egzersizleri veya daha genel adıyla beyin egzersizleri yaparak hem dikkat eksikliğine karşı önlem almış, hem de dikkat bozukluğu tedavisi için ilaçsız yöntem kullanmış oluruz.
Normalde 5 mg günde iki veya üç kez başlanır ve günde 60 mg'a kadar çıkılabilir. Concerta için 72 mg üzerindeki dozlarda dikkatli olunmalıdır.
Doz aşımı durumunda titreme ve şiddetli seğirme, duygu durum değişiklikleri, kafa karışıklığı,sanrılar, halüsinasyonlar, nöbet geçirme gibi yan etkiler görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri