Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu kelimenin doğru şekilde yazılışı, 'Oldukça' biçimindedir. Yani sondaki iyi kelime, 'ca' yerine 'ça' olarak kullanılmaktadır.
3. İçeri, dışarı, ileri, şura, bura, ora, yukarı, aşağı gibi sözler ek aldıklarında sonlarında bulunan ünlüler düşmez: içerde değil içeride, dışardan değil dışarıdan, ilerde değil ileride, şurda değil şurada, burda değil burada, orda değil orada, yukarda değil yukarıda, aşağda değil aşağıda vb.
TDK'ya göre burada kelimesinin doğru yazılışı "burada"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
AŞAĞI NASIL YAZILIR? AŞŞAĞI MI, AŞAĞI MI? Türk Dil Kurumu'na göre ''aşağı'' olarak yazılmaktadır. Günümüzde birçok kişi ''aşşağı'' olarak hatarı yazmaktadır.
TDK'ya göre bu kelimenin doğru yazılışı şu şekildedir: Çok Da. -Da kelimesi bu kelimede bağlaç olarak kullanılmıştır. İmla kurallarına göre bitişik değil ayrı yazılması gerekir.
İlgili 17 soru bulundu
Bu sözcüğün Türk Dil Kurumuna göre yazım şekli bitişik bir şekilde olmalıdır. Yani bu kelimenin ayrı bir şekilde yazılması, yazım kurallarına göre yanlıştır. Bu sözcüğün ayrı yazılması yazım kurallarına aykırıdır. Türk Dil Kurumunda bu kelimenin bitişik yazılması gerektiği vurgulanmaktadır.
Türk Dil Kurumu açısından bu kelimenin doğru şekilde yazılışı, 'Çok da' olarak ifade edilmektedir. Çünkü burada bir bağlaç vardır ve bağlaç mutlaka kelime üzerinden ayrı biçimde yazılır.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
TDK üzerinden ele alındığı zaman bu kelimenin doğru şekilde yazımı, 'Sırılsıklam' şeklinde bitişik halidir. Özellikle Türkçede pekiştirme sözcükleri genel olarak bitişik olarak yazılmaktadır. Daha doğrusu hem pekiştirme sözcüğü hem de zarf ya da sıfat görevi üzerinden bu sözcükler Bitişik olarak yazılır.
ağustos böceği, ateş böceği, cırcır böceği, hamam böceği, ipek böceği, uçuç böceği, uğur böceği; ağılı böcek, çalgıcı böcek, sümüklü böcek vb. at sineği, et sineği, meyve sineği, sığır sineği, su sineği, uyuz sineği vb.
BU ARADA NASIL YAZILIR? Bu kelimenin bu arada mı, buarada mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı bu arada şeklinde olmalıdır. Yani ayrı yazılmalıdır.
Türk Dil Kurumu (TDK), kesme işaretinin kullanımı ile ilgili bir değişikliğe gitti. Artık kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve işyeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmayacak. Yeni düzenleme bu dil kuralını ortadan kaldırdı. Yazımda kurum ve kuruluş adlarından sonra gelen tüm takılar birleşik yazılacak.
TDK'ye göre "bende" kelimesi ayrı yazılmaktadır. Yani bu kelimenin doğru yazılımı BEN DE şeklinde olmalıdır. Bu kelimedeki gibi dahi anlamını taşıyan de ekinin doğru yazılımı ayrı yazılmasıdır.
“Dünyayı alıp avucuna bir gün Tanrı'm / Avucunda bu dünyaya bir şekil ver.” Ârif Nihat Asya'nın bir rubaisinde geçen bu iki mısra yanlış iktibas edilmiştir. Birinci hata: Örnek cümledeki “avucuna” ile “avucunda” kelimeleri şair tarafından vezin icabı “avcuna” ile “avcunda” şeklinde, hece düşürülerek kullanılmıştır.
Birdenbire Ayrı Mı Yazılır? Birleşik yazılan kelimelerde çok sık soruların bir sorudur. Birdenbire kelimesi birleşik yazılır. Eğer cümle içinde ayrı yazılmış halini görürseniz yanlış bir yazımdır ve doğru kullanımı dil bilgisi kuralına göre birleşik yazım şeklinde olmalıdır.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
TDK sitesinde sözlükten arama yapıldığında kelimenin, olağanüstü şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Olağan üstü yazımı ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"olağanüstü"dür.
Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Bu durumda TDK sözlükten kelimenin doğru yazımını öğrenebilirsiniz. Olağan dışı ayrı yazılan bir kelimedir. TDK'ye göre olağan dışı kelimesinin olağandışı gibi yazılması yanlıştır ve bu yazım yanlışı olarak görülür. Doğru yazmak için kelimeyi olağan dışı şekli ile yazmalısınız.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
bata çıka, çoluk çocuk, düşe kalka, eciş bücüş, eğri büğrü, enine boyuna, eski püskü, ev bark, konu komşu, pılı pırtı, salkım saçak, sere serpe, soy sop, süklüm püklüm, yana yakıla, yarım yamalak vb. m ile yapılmış ikilemeler de ayrı yazılır: at mat, çocuk mocuk, dolap molap, kapı mapı, kitap mitap vb.
Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.
Hiçte ifadesinin doğru yazımı hiç de şeklindedir. TDK, hiç kelimesine de ekinin gelmesi ile birlikte oluşan yeni kelimenin yazılışını, hiç de şeklinde olması gerektiğini vurgulamaktadır. Yani hiç kelimesine getirilen de ekinin hiçte şeklinde yazımı doğru bir ifade değildir.
Türkçede -de da, hem ek hem de bağlaç olarak kullanılır. Bu kelimelerde -da, bulunma eki olarak kullanılmıştır. -Da bulunma eki olarak kullanıldığı tüm kelimelerle bitişik yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri