Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Kuyruk eti kullanacaksanız onları da doğrayın. Eti tekrar bir karıştırma kabına alın salça, sarımsak toz biber, pul biber, zeytinyağ tuz ve karabiberini ekleyin. Ardından şişlere kuzu etlerini, aralara da kuyruk eti gelecek şekilde dizin. Bir berbeküde veya demir döküm tavada arkalı önlü kızartın ve servis yapın.
Bir baş soğan ve sarımsak rondodan incecik geçirilir. Kaba eklenir. İki su bardağı süt, bir su bardağı sıvı yağ ve bütün baharatlar kaba eklenip iyice karıştırılır. ***Not: Etler en az 2 saat buzdolabında bekletilip marinasyonu gerçekleştirilmelidir. ( Ben bir gün boyunca beklettim.
İlgili 19 soru bulundu
Kırmızı et terbiyesi için süt, sarımsak, 2 soğanın suyu ve çeşitli baharatlar ile özel bir karışım hazırlanır. Ayrıca isteğe göre bitkisel yağ eklenebilir. Et belirli bir süre boyunca bu karışımın içinde buzdolabında bekletilirse yumuşacık duruma gelir.
Kırmızı et terbiyesi için yayvan bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezdiğimiz sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etlerimizi içine yerleştirelim. Belirli bir süre boyunca ( en az 2 saat ) ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletelim.
Kuzu şiş Nasıl Terbiye Edilir
Hazırlanan et derin bir kaba alınarak üzerine süt, sıvı yağ, soğan suyu, tuz, karabiber ve pul biber atılarak karıştırılır. Sosa bulanan kuzu etleri kapta en az 2 saat üzeri streç film ile kapatılarak buzdolabında bekletilmelidir.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Tuz eti sertleştirir. Ete baharatı da tuzu da pişmesine yakın katılmalıdır.
Tuzlama: Etinizin tuzlayıp 2 saat kadar bekletmeniz yumuşatma konusunda iyi bir sonuç verecektir. Çünkü tuz, etin protein yapısında tepkime yapar ve etin yumuşamasına yol açar. Etinizde fazla tuz olmaması için 2 saatlik bekletmenin ardından etinizi suya tutabilir ve peçete ile kurulayabilirsiniz.
Süt Eti yumuşak tutmasını sağlıyor. Dinlendirilen etleri soğanlarını kullanmıyoruz. Döküm Bir tavayı önceden ısıtıp etlilerimizi mühürlüyoruz. Bu sayede etlerimiz suyunu kaybetmediği için sertleşmemiş oluyor.
Yağlı kağıt(pişirme kağıdı) serili tepsiye çöp şişleri dizin. Üzerini de pişirme kağıdı ile kapatın. Yanına bir baş sarımsağı ortadan ikiye bölerek koyun. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 25 dakika pişirin.
Eti dinlendirmemek
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır.
Dana kuşbaşı pişirirken mühürleme sonrası bir su bardağı sıcak su ekleyerek pişirirseniz uzun sürede pişen dana etini daha yumuşak bir şekilde pişirmiş olursunuz.
Karbonatın protein parçalayıcı özelliği sebebiyle, et pişirirken içine eklenen bir miktar karbonat, etin yumuşak olmasını ve proteinlerinin daha kolay parçalanmasını sağlamaktadır.
Kuzu etlerini pişirmeden önce, dilerseniz 1 saat sodada bekletebilir ve etlerinizi yumuşatabilirsiniz.
Terbiye karışımını hazırlamak için; yoğurt, soğan suyu, zeytinyağı, biber salçası, taze çekilmiş tane karabiber, toz kırmızı biber, kimyon, sarımsak tozu ve biberiyeyi derin bir kapta karıştırın.
İnce ince kesilen et ve yağ, şişlere dizildikten sonra ızgarada pişirilir. Genellikle odun ateşinde pişirilen çöp şiş, közlenmiş biber, domates ve pilav eşliğinde sunulur. Hazırlaması 25-30 dakika olan çöp şişleri, kalabalık sofralarda da sunabilirsiniz.
Etin marinesi için, küçük bir kaba 6 yemek kaşığı zeytinyağı koyun. Üzerine 1 çay kaşığı kimyon, kırmızı toz biber, karabiber ekleyin. Biraz tuz serpiştirin. Tüm malzemeleri güzelce karıştırın.
Etiniz marinede ne kadar uzun kalırsa pişerken de o kadar yumuşak ve lezzetli olacaktır. Etinizin kokusunu almak için süt ile marine de edebilirsiniz. Bunun için de zeytinyağı gezdirdikten sonra süt, karabiber ve kekik ilave ederek etinizi daha da yumuşatabilir ve kokusunu da alabilirsiniz.
Soğan suyu, asidik yapısı ile eti bozup yumuşatıyor. 1844'te yayımlanan 'Aşçıların Sığınağı' kitabında da görüyoruz ki, soğandan hemen sonra domates de mutfaklara, marine edip eti yumuşatmak adına girmiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri