CMMI Nedir
Capability Maturity Model (CMM®) –Yetenek Olgunluk modeli, 1991 yılında, Amerikan Savunma Bakanlığının, özellikle sistem ve yazılım projelerinde karşılaştığı zorluklar ve problemler nedeni ile Carnegie Mellon Üniversitesini görevlendirmesi ile oluşturulmuş bir modeldir.
Önde gelen karar verme yaklaşımları, rasyonel karar verme modeli, sınırlı rasyonellik modeli, içgüdüsel karar verme modeli ve yaratıcı karar verme modeli olarak sıralanabilir.
Rasyonel karar verme modeli klasik bir perspektifle ekonomik ve rasyonel insanın varlığı kabulüne dayanarak; bireylerin (karar vericilerin) olabilecek tüm seçenekleri sonuçlarıyla birlikte bilerek, bu bilinçle hareket ettiği ve optimal kararlar verdiği varsayımını öne sürmektedir (Tural, 1988: 502).
- Politik Karar Verme Modeli: Kurumsal faaliyetler aracılığıyla bireysel amaçları gerçekleştirmek için karar verme süreci içine girildiğinde yararlanılan modeldir. -Çatışma (Uyuşmazlık) Karar Verme Modeli: Önemli yaşam kararlarının verilmesi söz konusu olduğunda uygulanabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Deneme yanılma yoluyla veya halkın deyimiyle 'olsa olsa' yöntemi ile karar alanların genel nitelikleri; bilgiden, deneyden mahrum, aceleci, ihtiraslı kişiler ve önceden yanlış fikirlere inanmış olmaları diye tanımlanabilir.
Klasik Model:
Klasik modelde karar vericinin soruna ve çözüm yollarına tam olarak hâkim olduğu düşünülmektedir. İnsanların ekonomik çıkarlarını göz önünde tutup ussal seçimlerde bulunduklarını ileri süren klasik modele göre, insan karar verme durumunda bütün alternatifleri bilmektedir.
Tyler Modeli sürece (öğrenme yaşantıları) ve ürüne ağırlık veren bir program geliştirme modelidir ve bu modele göre eğitim öğrencilerde davranış değişikliği oluşturma sürecidir.
Wulf ve Schave (1984) tarafından sistem yaklaşımı benimsenerek geliştirilmiştir. Bu model, öğretmenlerin de program geliştirebileceği ve grup etkileşiminin eğitimdeki gelişmeleri olumlu yönde etkileyebileceği görüşünü savunur. Model güçlü felsefi temeller üzerine oturtulmuştur.
Bunlar rasyonel (rasyonalite kullanarak karar verme), bağımlı (başkalarının görüşü ile karar verme) ve sezgisel (duygu ve duygulara da- yalı kararlar almak) karar verme stilleridir (Baiocco, Laghi ve D'Alessio, 2009).Diğer yandan, Scott ve Bruce (1995) dört farklı karar verme stilinin olduğunu belirtmektedir.
Yönetsel karar verme modeli, yöneticilerin karar alma süreçlerinde uyguladıkları sistematik ve dikkatli bir yaklaşım olarak tanımlanabilir. Bu model, yöneticilerin karşılaştıkları karmaşık problemleri daha iyi anlamalarına ve uygun çözümler üretmelerine yardımcı olan bilimsel ve mantıklı bir süreçtir.
3. İçtepisel Karar Verme Stratejisi: Karar verme durumunda, bireyin, olası seçenekler üzerinde yeterince düşünmeden, ani, tepkisel ve aceleci davranarak, karar verme sorununu ortadan kaldıracak bir seçeneğe yönelmesi durum una denir (Ersever, 1996).
Karar verme sürecinde kullanılabilecek teknikler arasında, fayda/maliyet analizi, alternatif seçim, çözüm önerileri, karar ağaçları, çarpışma çözümleri, karar matrisi, karar tablosu, karar çerçevesi ve olumsuz sonuçları değerlendirme sayılabilir.
Ussal karar vermenin merkezinde karar vericinin mantığı yer almaktadır. Ussal model; basit ve kararsızlığa yer bırakmayan karar vericilerin nasıl davranmaları gerektiğini belirleyen etik karar verme odaklı olduğu söylenebilecek bir modeldir.
Bu modele göre karar alma süreci; sorunu tanımlama, seçenekleri oluşturma, seçenekleri değerlendirme, seçim yapma, kararı uygulama ve kararı değerlendirme aşamalarından oluşur.
Karar teorisi (ing.:Decision theory) matematik ve istatistikte; değerlerin, belirsizlikler ve diğer konularla ilgili tespiti ile bir karar verme ve elde edilen optimum karar ile ilgilenir. Kararları birbirini etkileyen, çıkar çatışması içinde olan oyuncu etkileşimleri hasebiyle oyun kuramı ile yakından ilgilidir.
TYLER MODELİ
Tyler, değerlendirmenin geliştirilen ve düzenlenen öğrenme yaşantılarının gerçekten arzulanan sonuçlar doğrultusunda kazanılıp kazanılmadığını belirlemeye yönelik bir süreç olması gerektiğini ve bu sürecin programın güçlü ve zayıf yönlerini saptamayı kapsaması gerektiğini belirtmiştir.
Süreç-temelli öğretim modeli, planların yaygın ve sürekli uygulanması aracılığıyla önce belli bir konu alanlarında daha sonra benzer konu ve farklı program alanlarında bilgiyi yapılandırmak ve davranışları iyileştirmek için öğrencinin planlama becerilerini geliştirmeye dayalı bilişsel farkındalık bir modeldir.
Tyler,1902 ABD doğumlu ünlü bir eğitim programı tasarımcısıdır. Model Tyler tarafından 1949 yılında ileri sürülmüştür. Tyler Modeli ürüne ve sürece ağırlık veren bir program geliştirme modelidir. Tyler Modeline göre eğitim öğrencilerde davranış değişikliği oluşturma sürecidir.
3. İhmal edilen/Atlanan/Görmezlikten Gelinen/ Üstünkörü Geçilen/Geçersiz Program : Bir programda nelerin öğretildiği kadar nelerin öğretilmediği de önemlidir. İhmal edilen program resmi programın kasıtlı, bilinçli bir biçimde öğretilmeyen, atlanan, eksik bırakılan, üstün körü geçiştirilen boyutlarını oluşturur.
Bu modelde ilköğretim, orta öğretim, yüksek öğretim, psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri, ölçme araçları, personel, öğretmenler, veliler ve örgüt yönlendirme açısından ele alınmıştır. hazırlanmasında yeni bir yaklaşım getirmeyi amaçlayan bu modelin sisteme yararlı olmasını ümit ederim.
PERT-İŞLEM AĞI: Her işlemin ayrıntılı şekilde. sıralanarak numaralandırıldığı, temel işlemlerin bir hat. üzerinde ilerlerken diğer işlemlerin dallara ayrılarak. gösterildiği araçtır.
Artırımcılık küçük adımlarla değişimdir. Vatandaşlar ve baskı gruplarından gelen talepler mevcut politika içerinde çok büyük bir değişikliğe yol açmadan ufak güncellemelerle yerine getirilir. Charles Lindblom tarafından geliştirilen arttırımcı model doğrusal bir geliştirme sürecidir.
Pişmanlık ölçütü, öncelikle kazançların pişmanlıklara dönüştürülmesini ve pişmanlık matrisi oluşturulmasını öngörmektedir. Pişmanlıklar, belirli bir doğa durumunun gerçekleşmesi durumunda verilebilecek en iyi karar ile diğer karar seçeneklerinin doğuracağı sonuçlar arasındaki farkların alınması ile elde edilir.
Yapılandırılmış kararlar, yapılandırılmamış kararların tersine, tekrarlanan ve rutin kararlardır. Bu kararlar tanımlanmış bir prosedürü içermektedir. Yarı yapılandırılmış kararlar, her iki karar türünün sonucudur. Problemin sadece bir bölümü, kabul görmüş bir prosedür ile elde edilen belirli bir cevaba sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri