Çelik (demir esaslı metal) ve alüminyumun ( demir dışı metal) metaller arasında geri dönüşüm ve geri kazanım piyasasında çok büyük paya sahip malzemelerdir.
Çelik ve demir, yeniden işleme kolaylığı ve büyük yapıları geri kazanma fırsatı nedeniyle, dünyanın en geri dönüştürülmüş malzemeleridir.
Geri dönüşüm tesislerinde demir, alüminyum ve paslanmaz çelik gibi metaller, öğütülerek ve sıkıştırılarak pelet veya pres demir benzeri temiz çelik metal ham maddesi haline getirilir. Hurdadan dönüşüm prosesi sayesinde ham cevher çıkarmanın fiziki, ekonomik ve ekolojik zorluklarının da üstesinden gelinebilir.
Artık kullanılamayacak halde olan demir atıklara hurda denir. Demir hurdalar, kullanılamaz bir hale geldiğinde atık niteliği taşır. Fakat bu atıklar, tüketiciler tarafından yeniden nasıl kullanılabileceği bilinmeyerek değerlendirilmemektedir. Demir hurda, hurdacılarla birlikte geri dönüşüme gönderilebilmektedir.
Metallerin geri dönüşümü, hammadde kullanarak üretilen ürünlerin imalatından daha az enerji gerektirirken, doğal kaynakları korumamızı sağlar. Geri dönüşüm, daha az karbon dioksit ve zararlı gaz üretir. Ayrıca, imalat işletmelerinin üretim maliyetlerini düşürmelerine imkan verir ve istihdama da büyük katkı sağlar.
İlgili 18 soru bulundu
Metal kalite kaybı olmadan sonsuz defa geri dönüştürülebilir bir malzeme olması sebebiyle geri dönüşümü sağlanabilen atıklar arasında çok önemli bir yere sahiptir.
1 ton metal atığın geri kazanımı sonucu; 1.300 kg hammadde tasarrufu sağlanır. Yalnızca tek bir metal içecek kutusunun geri dönüşümünden elde edilen enerji ile 100 wattlık bir ampulü 20 saat çalıştırabiliyoruz.
Özellikle soyulmuş bakır adı verilen malzemeden yapılmış hurdaların piyasa değeri yüksektir. Bunu sarı madeninden yapılmış olanlar, alüminyum, krom ve kurşundan yapılanlar takip eder. Demirden yapılan araçlar da önemli bir hurda malzemesidir. Bu hurdalar mıknatıs aracılığıyla ayıklanır.
Bir baz metal olan demir , asitle tepkimeye girerek hidrojen gazı (H₂) açığa çıkarır.Atmosferdeki oksijenle de tepkimeye girerek hidratlı bir demir oksit olan pasa dönüşür.
Örneğin metal arz talep dengesi bu nedenlerden en popüleridir. Demir hurdaya olan talep ne kadar yükselirse, söz konusu fiyatlar da bir o kadar artmaktadır. Ancak demir hurdaya olan talep azalırsa da tam tersi olarak hurda fiyatları düşmektedir.
Tehlikesiz atık kodu grubuna gere, Hurda demirler, alüminyum, sarı, bakır, çinko, lehim, kalay, krom, plastik, kağıt, naylon, makine atıkları vs. olarak çoğaltılabilir. Bu atıklarda kendi içerisinde çok fazla guruplara ayrılırlar.
Eriyik kalıba dökülerek metal bloklar oluşturulur. Oluşturulan bu metal bloklar preslenerek istenilen kalınlığa getirilir. Atık metallerden geri dönüşümü sonucunda boya kutusu, beyaz eşya, metal profiller, bisiklet, inşaat sektörü gibi her türlü ürün üretilir.
Bakır Geri dönüştürülmüş bakır kullanımı maden üretimine göre %85 enerji tasarrufu sağlar ve CO2 emisyonlarını %65'e kadar azaltır. Birçok metal gibi sonsuz kez geri dönüştürülebilir.
1. ve 2.grup olarak belirtilebilen hurdalar şunlardır; 1.grup: Ebatları bakımından kullanıma uygun olmayanlar, düzgün olarak sarılmayan rulo ve teller… 2.grup: Uzun kenarların kesilmesi ile ortaya çıkan hurdalar…
Soyma bakır fiyatı en yüksek hurda bakır fiyatıdır. Soyma bakırın kilo fiyatı güncel kur ile 162,00 TL'dir.
Hurda pet şişe fiyatları, 2023 yılında kilogram başına 2.30 TL'dir.
Cam kalite kaybı olmadan sonsuz defa geri dönüştürülebilir bir malzeme olması sebebiyle geri dönüşümü sağlanabilen atıklar arasında çok önemli bir yere sahiptir. Cam atıkların geri dönüşümü ile bu atıklar hammadde hâline gelir ve üretim sırasında ergitilerek tekrar kullanılır.
Cam sektörünün yaptığı araştırmalara göre 1 ton atık camın geri kazanımı ile yaklaşık 40 litre yakıt tasarrufu sağlanmaktadır.
Atık pillerden çinko, mangan, demir gibi metallerin kazanımı sağlanarak birçok sektörün hammadde ihtiyacını geri dönüşüm yoluyla sağlamaktadır. Çok kullanımlık, şarj edilebilen grupta bulunan uzun ömürlü pillerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri