Türkiye'de yerlere çöp atanlara Kabahatler Kanunu'na göre evsel atık ve artıkları, bunların toplanmasına ya da depolanmasına özgü yerler dışına atmak gibi çevreyi kirleten suçlara para cezası uygulanmaktadır. 2022 yılında çevreye çöp atarak kirletenlere uygulanan ceza 196 TL olmuştur.
Yüzde 123 yeniden değerleme oranı üzerinden yapılan artış ile 2023 yılında sokağa çöp atmanı, yürürken yola çöp atmak, yere izmarit atmak gibi davranışları yapan kişilere uygulanacak para cezaları 3 bin 36 TL olarak uygulanacak.
Alo 181 Türkiye'nin en önemli konularından biri haline gelen Kentsel Dönüşümde de etkin rol alıyor.
Kendi arazileri olsa dahi izinsiz olarak moloz dökümü yapan gerçek kişilere 392 TL ile 12 bin 132 TL arasında para cezası uygulanırken, tüzel kişilere (firma) ise 392 TL ile 20 bin 237 TL arasında ceza tatbik ediliyor.
Umuma açık yerlerde çevreyi kirletenlere 3 bin 36 lira ceza
Öte yandan umuma açık yerlerde her ne şekilde olursa olsun çevreyi kirletenlerin cezası 3 bin 36 lira olarak belirlendi.
İlgili 36 soru bulundu
Bu suçlar sırasıyla: çevrenin kasten kirletilmesi (m. 181), çevrenin taksirle kirletilmesi (m. 182), gürültüye neden olma (m. 183) ve imar kirliliğine neden olma (m. 184) şeklindedir. Bu çalışma, bahsi geçen suçların detaylı bir analizini sunmayı amaçlamaktadır.
İdari para cezaları mahkeme tarafından verilen cezalar olmadığı için adli sicile işlenmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Üstelik bu cezalar ödenmediği takdirde hapis cezasına çevrilme gibi bir durumda kesinlikle bulunmamaktadır.
Yaşadığımız devirde hala çöpe moloz atmak yasal mı? Sorusunu soranlar var. Uzun zamandır inşaat işiyle uğraşmayanlar bilmeyebilir ama belirli bir süredir çöpe moloz atmak ciddi yaptırımlara bağlandı. Çöpe atmak haricinde kaçak moloz dökümü yapmak da yasaktır.
moloz atıklarının gelişigüzel çöp konteynerlerine veya çevreye rastgele atılması yasaktır.
Trafik kurallarına uymayan yayalar, kask ve koruma gözlüğü takmayanlar ve araçlardan çöp atanlar da 2022 yılında 196 TL ceza ödeyecek.
Vatandaşlar çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, gürültü ve atık konulu şikayet-ihbarlar Alo 181'e iletebiliyor.
1- Alo Gürültü Şikayetleriniz için 155 Polis Merkezi
Bu nedenle gürültü şikayetine maruz kalan şahısların doğrudan polis merkezini arayarak şikayetlerini bildirmeleri mümkündür. Çevrenizde oluşan her türlü gürültü, eğlence mekanlarından çıkan seslerin fazlalığı gibi durumlarda polis merkezi aranılmalıdır.
Bu kurallar arasında gürültü miktarı da yer alır. Apartman Gürültü Yönetmeliğine göre; Apartman sakinlerinin her türlü gürültüden uzak durması gerekir. Mesai günleri içerisinde saat 13:00 ile 15:00 arasında ve geceleri saat 19:00 ile 07:00 yüksek ses çıkartmak yasaktır.
İnceleme konusu suç, 5237 sayılı TCK'nun 181 inci maddesinde; “(1) İlgili kanunlarla belirlenen teknik usullere aykırı olarak ve çevreye zarar verecek şekilde, atık veya artıkları toprağa, suya veya havaya kasten veren kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Evet, yukarıda da belirttiğimiz gibi yerlere çöp atmak ülkemizde suçtur. Kabahatler Kanunu dahilinde yerlere çöp atan vatandaşlar tespit edildiklerinde idari para cezasına çarptırılır.
Taksitin Süresinde Ödenmemesi Halinde Para Cezasının Kalan Kısmının Hapse Çevrilmesi. İlk taksitin süresinde ödenmemesi hâlinde, verilen ikinci takside ilişkin izin hükümsüz kalır. Ödenmeyen adlî para cezası, Cumhuriyet Savcısının kararı ile gösterilen gün karşılığı miktar esas alınarak hapse çevrilir.
Yer altı çöp konteynerleri sisteminin bakım ve onarım işlemleri site yönetimine ait olup içerisine yerleştirilen yer altı çöp konteynerlerinin sorumluluğu Temizlik İşleri Müdürlüğü'ne aittir.
Moloz Alım Talep Formu. Belediyemiz tarafından alınabilen tadilattan kaynaklı moloz türleri; tahta, tuğla, taş, beton, kiremit, mermer, fayans kırığı ve ondulin olarak belirlenmiştir. Belirtilen türler dışındaki atıklar alınmamaktadır. 1 çuval moloz alım ücreti 5 TL, 1 kamyon (100 çuval) moloz alım ücreti 500 TL'dir.
Toplanan çöpler endüstri kuruluşlarına ya da çöp sahalarına götürülüyor. Endüstri kuruluşları geri dönüşümü yapılabilecek kağıt, cam, karton, plastik gibi atıkları alıyor. Çöp sahalarına gidenler ise evsel atık, tıbbi atık, tehlikeli atık vb. gibi bölümlere ayrılarak düzenli depolanıyor ya da imha ediliyor.
-2 stadyum dolusu moloz çıktı
İş teslimini geciktirene, her gün için sözleşme bedelinin on binde 3-6 arasında para cezası uygulanacak. Harfiyat atıklarını uygunsuz yere dökenleri vatandaşlar ALO 181 Çevre ve Şehircilik hattına ihbar edebiliyor.
*Devlet ormanlarına nakil vasıtalarıyla yıkıntı veya inşaat atığı atmak ya da hafriyat veya çöp dökmek suretiyle ormanlara, doğal hayata ve çevreye verilen zarar 'orman suçu' sayılacak.
Temizlik İşleri Müdürlüğü ekiplerinin hizmet verdiği bir diğer alan ise binalardan çıkan moloz ve tadilat atıkları, periyodik şekilde gerçekleştirilen temizlik hizmetlerinin yanında moloz ve hafriyatlar da yine belediye ekipleri tarafından toplanıyor.
Suçun kanunda belirlenen cezası sadece adli para cezası ise bu durumda genel sınırlar olan en az 5 gün, en fazla 730 gün ceza yaptırımı karşılığında, günlüğü en az 20 TL en fazla 100 TL üzerinden adli para cezası belirlenmelidir (TCK md. 52/1-2).
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
İdari para cezalarının ödenmemesi durumunda, icra ve haciz işlemleri yapılmaktadır. İdari para cezaları mahkeme kararıyla verilmediğinden, herhangi bir hapis cezası söz konusu olmamaktadır. İdari para cezasını veren kurum, cezayı alan kişi aleyhine icra takibi başlatarak alacağını tahsil edebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri