Öncelikle geri dönüşebilenler şunlardır çorap , eski tencere , kitap , makas , pil , plastik şişe , tahta , defter , cam bardak geri dönüştürülebilir.
Cam, kâğıt, alüminyum, plastik ürünler, metaller, tekstil ve ahşap ürünleri, organik atıklar, piller ve elektronik atıklar, araç lastikleri ve kauçuk malzemeler, bitkisel yağlar ve motor yağları tekrar kullanılmak üzere geri dönüştürülebilir.
Pet şişeler, plastik süt ve ayran kutuları, plastik torbalar, meşrubat şişeleri, şampuan, deterjan ve yumuşatıcı kapları geri dönüşüm için biriktirilebilir ancak strafor, beyaz köpük, motor yağı kutuları, boya kutuları, margarin kaplarıyla kirli ve yağlı kaplar bu çerçevede değerlendirilmiyor.
Geri kazanımı mümkün olmayan cam ve mamulleri ise şöyle sıralanabilir: ampül ve floresan, pencere camları, cam yapı maddeleri, aynalar, optik camlar, ısıya dirençli camlar ve telli camlar.
İlgili 33 soru bulundu
Cam ambalajların ortalama %25'inin geri dönüşümlü cam olabilmesi mümkündür. Yeşil maden suyu şişelerinde geri dönüşüm oranı %90'lara kadar çıkabilmektedir. İki adet şişeyi geri dönüştürdüğümüzde yaklaşık olarak; 1 litre suyu kaynatmak için harcanan enerji miktarı kadar tasarruf etmiş oluruz.
11- Kâğıt peçete, kâğıt havlu ve tuvalet kâğıdı gibi ürünler geri dönüşür mü? Hayır. Bu ürünler geri dönüştürülemez. Dolayısıyla evde evsel atık ile birlikte çöpe, dışarıda ise çöp konteynerine atılmalıdır.
Bertarafı için ürün tamamen tüketilip, ambalajı geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Ürün tamamen tüketilmemişse, kendi ambalajında saklanmalı ve belediyenin evsel tehlikeli atıkların yönetimi çalışması kapsamında toplanması ve bertaraf/geri kazanım tesislerine gönderilmesi sağlanmalıdır.
Çiğnenmiş sakızlar, çiğnenmiş sakızların geri dönüştürülmesinden elde edilen plastik kutularda toplanıyor.Geri dönüşüm tesisinde, geri dönüşüme girmiş plastiklerle yeniden işleniyor. Daha sonra elde edilen bu maddeye, şekiller verilerek yeni ürünler elde ediliyor.
Cam kalite kaybı olmadan sonsuz defa geri dönüştürülebilir bir malzeme olması sebebiyle geri dönüşümü sağlanabilen atıklar arasında çok önemli bir yere sahiptir. Cam atıkların geri dönüşümü ile bu atıklar hammadde hâline gelir ve üretim sırasında ergitilerek tekrar kullanılır.
Sigara izmariti tek kullanımlık plastik atıktır.
Her yıl trilyonlarca sigara izmariti gelişi güzel yere atıldığı gezegende en yaygın plastik kirliliğinden biri olduğuna inanılıyor.
Pedlerimizin katı atık oluşturmadan kullanılabilmelerini isterdik, ancak bu henüz mümkün değil. Kişisel veya tıbbi bakım için kullanılan birçok malzeme gibi Orkid pedler de geri dönüştürülemiyor.
Örneğin en çok dönüştürülebilen PET ve HDPE'nin %28-29 kadarı geri dönüştürülmektedir. Ama örneğin deodorant ve şampuan kutularında yaygın kullanılan polipropilenin %1-2 kadarı geri dönüştürülmektedir. PVC'nin sadece %3'ü geri dönüştürülmektedir.
Sizler de, özellikle konserve döneminin yaklaşmasıyla evlerinizde kullanımı artan metal kavanoz kapaklarınızın kullanım ömrü dolduktan sonra atık kavanoz kapaklarınızı geri dönüşüme kazandırabilirsiniz. Vakum yaptığınız kavanoz kapaklarınızın daha sonra tekrar kullanılmaması önemle tavsiye edilir.
Genellikle geri dönüştürülen ham maddeler cam, plastik ve kâğıttır. Ham maddeleri geri dönüştürmenin ise iki yolu vardır: Benzer Bir Amaç İçin Geri Dönüşüm: Bu geri dönüşüm biçimi, cam, kâğıt ve plastik gibi ham maddelerin bu malzemelerden yapılmış yeni ürünlere dönüştürülmesini içerir.
PET şişeler değerli bir kaynaktır. Uygun geri dönüşüm kutusuna doğru şekilde atılmalıdır. Aslında, geri dönüştürülmüş PET (R-PET), yeni şişeler, tekstil ürünleri ve diğer plastik parçalar da dahil olmak üzere birçok yeni ürün üretmek için kullanılabilmektedir.
Bütün bunların doğruluk payı var mıdır? Sakız, sakız mayası, tatlandırıcılar, koruyucu ve yumuşatıcılardan oluşur. Şeker ve nane gibi tatlandırıcılar kolay parçalanır ve çabucak dışkı yoluyla atılır. Aynı şekilde bitki yağı veya gliserin gibi yumuşatıcılar da sindirim açısından sorun teşkil etmez.
Mendil, peçete, bebek bezi ve ıslak mendil atıkları
Kullanılan atıkların ise çöp depolama veya yakma tesislerine gönderilmesi gerekmektedir. Islak mendiller ve çocuk bezleri ise yapısı gereği hiçbir şekilde geri dönüşememektedir.
Günlük hayatta kullandığımız kozmetik ürünler su etkisiyle yok olmayan kimyasal maddeler içerirler; dolayısıyla bunları klozete atmak su rezervleri için tehlike arz ederler. Bu yüzden elinizdeki ürün bitmiş bile olsa çöpe atmamalısınız.
Geri dönüştürülemeyen çöpler arasında kırılmış porselen ve seramik, bebek bezi, ıslak mendil, plastik ev eşyası, oyuncak, ayakkabı, çanta, tekstil ürünleri, kirli kâğıtlar yer almaktadır.
Lütfen unutmayın: Çok eski / lekelenmiş kâğıt atıklar, örneğin kâğıttan yapılmış yiyecek paketleri, siyah çöp kutusuna, meyve suyu ve süt kutuları ve Tetra paketleri sarı çöp poşetine ve sarı çöp kutusuna atılmalıdır.
Içi alüminyum olan poşetler, örneğin cips poşetleri, kahve vb. Unutmayın kâğıt atıkları yırtık veya kırışık olabilir, ancak kirli ve ıslak olmamalıdır.
Kendi cinsi olmayan, içinde seramik/porselen parçası olan cam ürünler geri dönüştürülemez. Sigara kutularının ne jelatini ne de kutusu geri dönüşebiliyor. Yani sigara sağlığa olduğu kadar, doğaya da zararlı.
Tüpünüzün üzerinde bu bayrak yoksa, geri dönüşüm kutunuza koymamanız önemlidir. Tüpünüzde bu sembollerden biri varsa, geri dönüşüm kolaydır. Tüpten olabildiğince fazla diş macunu sıkın, kapağı tekrar takın ve tüpü geri dönüşüm kutunuza yerleştirin. Tüpümüz # 2 HDPE plastik ile geri dönüştürülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri