safra deposu olmayınca, karaciğerde üretilen safra (bilirubin) düzensiz bir şekilde barsaklara salgılanır. Bu durum gıdaların yeterli bir şekilde sindirilememesine ve barsaklarda gaz toplanmasına neden olur.
Safra kesesinin çıkarılması safra asitleri ve kolesterol salım oranlarını da arttırır. Vücuttaki bu değişiklikler, safra kesesi alınmış kişilerin metabolik sendrom gelişmesi riskinin daha fazla olmasına ve Tip 2 diyabet, karaciğer yağlanması gibi komplikasyonlara daha fazla maruz kalmalarına yol açıyor olabilir.
Yaygın bir endişe, safra kesesi olmadan vücudun yağları düzgün bir şekilde işleyemeyeceği ve kilo alımına yol açabileceğidir. Ancak safra kesesi yağ sindiriminde rol alırken, ilgili tek organ değildir ve karaciğer eksikliğini telafi edebilir. Safra kesesi olmayan insanlar da yağları sindirebilir.
Safra kesesi ameliyatı sonrası kişinin hem günlük hayattaki hareketlerine hem de beslenme düzenine dikkat etmesi gerekir. Ameliyattan sonraki ilk 1 ay büyük öneme sahiptir. Bu süreçte yağlı, baharatlı, asitli yiyecekler tüketilmemeli; kahve, alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır.
Safra kesesi alındıktan sonra, karaciğer içi safra yolları ve koledok genişleyerek safra depolama görevini üstlenirler. Safra kesesi yerine saklanan safra, hepatit kanallar aracılığıyla koledok içine sonradan doğrudan ince bağırsağa akar.
İlgili 38 soru bulundu
Ameliyatın ardından ilk bir ay çok önemlidir. Bu kapsamda beslenme düzeninde yağlı, baharatlı, asitli yiyecekler tüketilmemeli; kahve, alkol ve sigaradan da uzak durulmalıdır. Safra kesesi ameliyatının ardından kişiler beslenme düzenlerine dikkat etmelidir. Ameliyattan sonra birkaç saat sade sıvı tüketimi yapılmalıdır.
Safra kesesi, vücudun besinleri parçalamasını sağlayan küçük bir organdır. Safra kesesinde yaygın olarak görülen ve safra taşı adı verilen sert, küçük birikintiler oluşabilir. Safra taşları vücut sağlığını etkilediğinde ya da safra kesesinde ağrı olduğu durumlarda safra kesesi ameliyatı yapılabilir.
Sakatatlar, yağlı etler, sebze kızartmaları, şarküteri ürünleri de uzak durulması gereken yiyecekler arasında olabilir. Bitkisel yağlar safra kesesini zorlayabilir. Bu yüzden zeytinyağı tüketimini bile sınırlı tutabilirsiniz. Gazlı içecekler de kasılmalara sebep olabilir.
Kese tamamen alındığı için yeniden taş ve çamur oluşumu söz konusu değildir. Ameliyat öncesi atakları tetiklemesin diye konulan diyet, yeme-içme kısıtlamalarına ameliyattan sonra gerek kalmaz.
Alınan safra kesesinin yerinde tekrar taş oluşmaz ancak bazı durumlarda safra kesesi kanalında taşlar görülebilir. Taş oluşumunun önüne geçmek için düzenli ve dengeli bir yaşam sürdürülmelidir.
Bu gibi durumlarda hastaların ilk aklına gelen “Safra kesemiz olmadan nasıl yaşayacağız?” sorusu olur. Oysaki safra kesesinin depo görevi ortadan kalktığı için, karaciğerden salgılanan safranın miktarını vücut ayarlamaya başlar. Safra kesesi alınan hastalar 7-10 gün içinde yeni sindirim sistemlerine alışırlar.
Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Şikayetler? Safra kesesi ameliyatı sonrası genellikle bir şikayet beklenmez. Nadiren gaz, şişkinlik, mide yanması, ishal gibi şikayetler olabilir. Fakat ciddi bir şikayet beklenmez.
Safra kesesinde aşırı derecede kasılmaya yol açarak safrakesesi koliğine neden olduğu bilinen yumurta da sınırlanmalı , çok az alındığında bile yakınmalar ortaya çıkıyorsa tümüyle yasaklanmalıdır.
Asitli meyvelerden uzak durmak gerekir. Safra kesesi ameliyatı sonrası hangi meyveler yenmeli diye soranlar için hemen açıklayalım. Safra diyeti boyunca elma, muz, çekirdeksiz üzüm, şeftali, kiraz ve kayısı gibi meyvelere ağırlık verebilirsiniz.
Safra kesesinde ortaya çıkan herhangi bir rahatsızlık durumunda kişide sarılık, koyu idrar rengi, açık renk dışkı yapma, kan basıncı düşüşü, bulantı ve kusma, hazımsızlık gibi sindirim sorunları, ateş, titreme ve karnın sağ üst kısmında şiddetli ağrı gibi belirtiler görülür.
Gerekli tedavinin uygulanamadığı durumlarda, hastada yeni safra darlıkları, sarılık, safra yollarında iltihap oluşması, karaciğer yetersizliği ve siroz gibi komplikasyonlar gelişebilir. Safra yolunda görülen daralma cerrahi müdahaleyle tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.
1 hafta sonra cinsel ilişkiye girilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Günümüzde birçok safra rahatsızlığı için uygulanabilen safra kesesi ameliyatları sonrası hastaların belli bir süre, sağ kaburga altlarında ya da buna benzer bölgelerde bir miktar ağrılar yaşamaları son derece normal bir durumdur.
Hastalar ameliyattan sonra uzun bir süre ağır kaldırmaktan ve yukarı uzanmaktan kaçınmalıdır.
Çünkü beyin için safra kesesi, sahip olduğun tüm kin ve öfke duygularının kayıtlı olduğu yerdir.
Çikolata, fındık, fıstık gibi yağlı kuruyemişler. Kızarmış ağır tatlılar ve soslu besinler. Börek, pasta, kek ve hamur işleri. Yağda kızarmış-kavrulmuş etlerden; tavuk ve balık derisi, sakatat ve işlenmiş etten (sucuk, sosis, salam vb.) uzak durulmalıdır.
Ayrıca safra kesesi uykumuzun kalitesini de etkileyen bir organdır. Eğer bu organda sorun varsa gece yarısı veya sabah aniden uyanabilir, geri uykuya dalmakta zorluk çekebilirsiniz. Duygusu ''öfke''dir.
Avrasya Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Coşkun Görmüş, safra kesesinin alınmasının vücuttaki işlevler üzerinde kayda değer bir etkisinin olmayacağını, fakat kolesterollü ve çok yağlı besinlerden uzak durmak gerektiğini belirtiyor.
Aynı zamanda yeni küçük mideniz ile iftar ve sahur arasındaki 8-9 saatlik kısa sürelerde vücudunuzun ihtiyacı kadar besin ve sıvı tüketimi uyku süresini de sayarsak pek mümkün olmayacaktır. Bu nedenle özellikle ameliyat sonrası 12-18 ay oruç tutulması önerilmez.
Safra kesesi ameliyatları genelde sorunsuz ameliyatlar olarak bilinirler ve bu ameliyatlardan sonra hastalarda kaçak riski oldukça düşüktür. Son derece önemli ve ciddi ameliyatlar olan safra kesesi ameliyatlarından hastalar adına genelde olumlu yanıt alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri