Kullanılan maddeler, pişirme usulü ve tekniğine göre homojonize ve Heteronije özellik taşıyabilmektedir. Çorbaların genel özelliği karışım olmasıdır. Tek başına hiçbir üründen çorba yapılamamaktadır.
Heterojen karışıma kumlu su, duman, sis, yağlı su, çorba, salata ve toprak örnek olarak verilebilir.
Birbiri içerisinde çözünmeyen ya da bir bütün haline gelmeyen, iki farklı madde olarak sıvı içerisinde kalan unsurlar örnek verilebilir. Bu bağlamda Zeytinyağı ile su en çok değerlendirilen ve bu konuda öne çıkan örnekler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda homojen karışımın zıttı olarak ifade etmek mümkün.
Adi karışım aynı zamanda heterojen karışım olarak ifade edilmektedir. Yani karışımın eşit olmaması ile beraber karışımın çoğu yerine farklı miktarlarda öne çıkması şeklinde ifade etmek mümkün. Diğer bir ifade ile iki yapının birbirine karışması ile birlikte bunun tamamen karışmaması üzerinden ortaya çıkan bir durumdur.
heterojen karışımlara koloit karışımlar denir. Süt bir koloit karışımdır.
İlgili 30 soru bulundu
Genellikle katıların oluşturduğu heterojen karı- şımlara adi karışımlar denir. Tuz-şeker, salata, toprak adi karışımdır.
Kolonya alkol ve suyun çözünmesiyle ortaya çıkmış olan bir çözeltidir. Kolonyanın içerisindeki karışımların tümü eşit bir dağılım gösterdiği için kolonya homojen bir özellik taşımaktadır. Kolonya alkol ve suyun birleşerek oluştuğu bir çözeltidir. Bundan dolayı da homojen bir karışım olarak kabul görmektedir.
Saf maddeler bir araya gelerek karışım oluştururlar. Çevremizdeki maddelerin çoğu karışım hâlindedir. Reçel, hava, toprak, kolonya gibi maddeler karışımlara örnek olarak verilebilir.
Kolonya, homojen karışıma örnektir. Kahve, heterojen karışımdan süspansiyona örnektir. Süt, heterojen karışımdan emülsiyona örnektir.
Çelik, demir elementi ile genellikle %0,02 ila %2,1 oranlarında değişen karbon miktarının bileşiminden meydana gelen bir alaşımdır.
Bronz veya tunç, bakırın önemli bir alaşımıdır. Önceleri bakır ve kalaydan meydana gelen bakır alaşımlarına bronz denilmekteydi. Bununla birlikte bronz terimi modern kullanımda bakırın bakır-nikel, bakır-berilyum ve bakır-çinko (pirinç) alaşımı dışındaki bütün alaşımları için kullanılmaktadır.
Bu nedenle homojenin diğer adı çözeltidir. Heterojen karışımlarda ise karışımı oluşturan maddeler her tarafa eşit olarak dağılmamaktadır. Bunlardan birisi de ayrandır. Ayran heterojen bir karışımdır.
Havanın içeriğindeki gazların ayırt edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle hava homojen bir karışım olarak kabul edilmiştir. Adi karışım, heterojen karışımlarda söz konusu olan bir terimdir. Bu nedenle havanın bir adi karışım olduğunu söylemek mümkün değildir.
Kısaca fond sos, çorba ve yemeklerin ana sıvı maddesidir. Fondlar kullanıldığı yere göre et suyu, sebze suyu, yağ ve süt olabilir.
Çorbalar lif oranı yüksek olan bakliyat ve sebzelerle hazırlanan besin maddeleri olarak ifade edilmektedir. Sıcak ya da ılık tüketilmesi tavsiye edilen çorbalar metabolizmanın hızlanmasını sağlamaktadır. Çorbalar vitamin ve mineral bakımından zengin besin değeri yüksek olan yiyecekler olmaktadır.
Çorbaya kıvam vermek için tereyağı ve unu tavada kavurun. Kavurduğunuz un ve tereyağı karışımını çorbaya ekleyerek karıştırın, kıvam alana kadar pişirin. Çorbanın altını açarak yüksek ateşte fazla suyu buharlaştırarak uçurabilirsiniz. Çorbanın içerisine patates atarak pişirebilir sonrasında blenderdan çekebilirsiniz.
D ) Adi karıĢım: Genelde katı katı heterojen karışımlarına adi karışım denir. Örnek: Kum-çakıl, salata, talaş- toprak, E) Kolloid: Bir madde içerisinde sıvı ya da katının yüzer gibi heterojen çok küçük parçacıklar halinde bulunmasına kolloid denir.
Homojen karışımlara çözelti denir. Çözeltiler, her noktasında aynı özelliği gösteren karışımlardır. Bakır - kalay karışımı, su - şeker karışımı, su - alkol karışımı, su – şeker – karbondioksit (gazoz) karışımı, oksijen –azot - karbondioksit gazları karışımı (hava) birer çözeltidir.
Gündelik yaşamdaki emülsiyonların çoğu, yağ/su emülsiyonudur, örneğin, tereyağ, margarin, süt, krema.
Çay; bitkilerin yapraklarından, saplarından ya da tohumlarından yapılan sıcak ve soğuk içecek çeşididir. Karışım çayları ise birden fazla bitki ve meyve çeşidinin harmanlanmasından oluşur. Çay tadını hem zenginleştirir hem de farklılaştırır.
Gazoz ise su ve karbondioksitin birleştiği yani sıvı ve gaz ile oluşan bir karışımdır. Bu karışım homojen özelliği göstermektedir çünkü maddeler karışım içerisinde homojen yani eşit bir dağılım göstermektedir.
Süspansiyon ya da Türkçe adıyla Katı Asıltı herhangi bir sıvı içerisinde katı bir maddenin çözünmeden kalmasıdır. Yani bir fazın diğer faz içerisinde dağılmasıyla elde edilen heterojen karışımdır.
Püskürtme teknolojisi sayesinde burun içine homojen olarak dağılır ve tüm açılardan (başınız dik ve yatay konumdayken) rahatlıkla kullanılabilir. Günde her bir burun deliğine 3 - 4 kez kullanılabilir.
Mayonez bir KOLLOIDAL EMÜLSİYON dur, dedi.
Bir katının sıvı içerisinde çözünmeyip, parçacıklar (asılı) halinde kalmasıyla oluşan karışımlardır. Örnek: ayran, pişmiş Türk kahvesi, çamurlu su, tebeşirli su, hoşaf, taze sıkılmış meyve suyu, kan vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri