Kedinizi yıkamak için veterinerden bir kedi şampuanı alabilir veya sadece su kullanabilirsiniz. Soğuk veya sıcak olamayan ılık bir suyla yıkamayı tercih etmelisiniz. Aynı zamanda kedileri akan suyun altına sokmak yerine bir leğende veya küvette duran suyla yıkamanız daha sağlıklı olacaktır.
Kedi yıkanırken soğuk su ile yıkanır ve sonrasında kurulama işlemi de düzgün bir şekilde yapılmazsa hipotermi sonucunda ölmesi mümkündür.
Kedinizi yıkamadan önce suyun sıcaklığı kontrol edilmelidir. Ilık sıcaklıkta olan su, kedinin üzerine aniden dökülmemelidir. Yıkama işlemi bittikten sonra havluyla kedinizin tüylerindeki fazla suyu almalısınız. Kurumadığını düşündüğünüz durumlarda düşük ısıdaki bir fön makinesinden faydalanabilirsiniz.
Özellikle yaz aylarında kedinizin su kabının temiz ve dolu olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Onu daha fazla su içmeye teşvik etmek ve daha kolay serinlemesini sağlamak için suyunun içine birkaç tane buz küpü atabilirsiniz.
Soğuk Su Bulundurun
Kediler de tıpkı insanlar gibi yaz aylarında sürekli su içme ihtiyacı duyarlar. Onlar için bir köşede mutlaka bolca su bulundurmayı ihmal etmeyin. Su bulundurmak yetmez, yeterince serinleyebilmeleri için suya birkaç küp buz atarsanız size minnetkâr kalacaklardır.
İlgili 26 soru bulundu
Kediler için serin su ılık suya nazaran daha caziptir. Suyun sıcaklığını 15-20 derece civarında tutmak kedimizin su tüketimini arttırabilir.
Perdeleri örtün, klimayı düşük seviyeye getirin. Gece bir plastik şişeye su doldurun ve onu buzluğa koyun. Gündüz buzluktan çıkardığınız şişeyi kedinizin uyuduğu yerin yakınına koyabilirsiniz. Böylelikle şişeden gelen serinletici hava kedinizi de serinletecektir.
Pek çok hayvan gibi kediler de soğuk ortamlara karşı sıcak yerleri tercih ederler. Patili dostunuzun en çok evinizdeki kaloriferlerin etrafında dolaşmasının, kaloriferin yanında uyuklamasının temel nedeni de yüzlerinde bulunan hassas reseptörlerle açıklanabilir.
Cilt elastikliğinden kedinin vücudunun suya ihtiyacı olup olmadığını anlamak için oldukça basit bir test yapabilirsiniz. Kedinin kürek kemikleri arasındaki deriyi nazikçe çekip bıraktıktan sonra deri eski haline hemen dönmüyorsa bu, susuzluk yaşadığı anlamına gelebilir5.
Kedinizi yıkamak için veterinerden bir kedi şampuanı alabilir veya sadece su kullanabilirsiniz. Soğuk veya sıcak olamayan ılık bir suyla yıkamayı tercih etmelisiniz. Aynı zamanda kedileri akan suyun altına sokmak yerine bir leğende veya küvette duran suyla yıkamanız daha sağlıklı olacaktır.
Evcil bir kedinin 1 veya 2 kere yıkanması idealdir. Kedilerin sık sık yıkanmasına gerek olmadığı için bu süre yeterlidir. Öte yandan uzun tüylü kediler daha sık yıkanabilir. Bunun dışında kedilerin vücutlarına pis bir şeyler bulaştığında yıkama işlemini gerçekleştirmeniz mümkündür.
Su ile temastan hiç mi hiç hoşlanmayan sevimli dostlarımız için banyo yapmak adeta bir kabustur. Kediler, her ne kadar kendilerini temizlemekte usta olsalar da yılda en az 2 defa yıkanmaları gerekmektedir.
Duruladıktan sonra kedinizi kurulamak için yumuşak, sıcak bir havlu bulundurmalısınız. Kediniz sesten korkmuyorsa, onu saç kurutma makinesi ile kurutabilirsiniz. Ya da, yalnızca bir havluya sararak kurulayabilirsiniz.
Evde kedi için özel şampuan bulunmaması durumunda, normal şampuanın kullanılmaması gerekir. Normal şampuanlar, kedinin derisini kurutabilir. Bu yüzden kedi şampuanın bulunmadığı durumlarda yalnızca ılık su ile yıkamak daha doğru olacaktır.
Veteriner hekiminizin önerdiği pire şampuanı ile kedinizi yıkadıktan sonra hemen taramalısınız. Böylece pirelerden kolayca kurtulabilirsiniz. Ancak kedileri yıkamak onlar için stresli olabileceğinden bu tür şampuanları uygulamak yerine düzenli olarak pire damlasının uygulanması önerilmektedir.
Kedilerinizi alanında uzman veterinerinizin görüşlerine göre uygun olan bir şampuan ile yıkayabilirsiniz. Yıkamak çok önerilecek bir durum değildir ancak bazı durumlarda zorunludur. Eğer çok küçük bir noktanın temizlenmesi de gerekiyorsa ıslak bez kullanımı ile temizleme yapabilirsiniz.
Ancak yaş, sağlık durumu ve aktivite seviyesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilmekle birlikte, belirli bir süre boyunca yiyeceksiz kalabilme yeteneğine sahiptirler. Genel olarak, sağlıklı bir yetişkin kedi beş güne kadar yiyeceksiz hayatta kalabilir. Ancak bu tavsiye edilmez.
Kedilerin Acıktığı Nasıl Anlaşılır? Kediler nasıl mutluluğunu bol bol mırlayarak belli ediyorsa, acıktığını da gözlerinizin içine baka baka miyavlayarak anlatırlar. Hatta öyle ki kediler, sesli ifadeleri, beden dillerinde en çok acıktıklarında kullanırlar.
Yapılan çalışmalarda günde tükettiği kuru mama miktarın 4-5 katı kadar su tüketmesi gerektiği saptanmıştır. Yani günde ortalama 50 gram kuru mama yiyen bir kedinin en az 200-250 ml kadar su tüketmesi gerekmektedir.
Evet, kediler banyo sonrasında üşüyebilirler. Kedilerin vücut ısılarını korumak için tüyleri vardır ve ıslak tüylerin vücut ısısını korumada etkili olmaması nedeniyle banyo sonrasında üşüme olasılıkları artar.
Yapıları ve farklı özellikleri ile enteresan olan kedilerin ilginç bir yanı da gece karanlıkta insanların aksine ışığa ihtiyaç duymadan çok net bir şekilde görmeleridir. Yakından incelediğinizde oldukça değişik olan göz yapıları bize özel bir yaradılışa sahip olduklarının ipucunu vermektedir aslında…
Serinlemek İçin
Kedi neden soğukta yatar sorusunun en yaygın cevabı kedilerin serinleme ihtiyacıdır. Özellikle yaz aylarında kedilerin banyolarda, mermer zeminlerde ya da lavabo içlerinde yatmasına çok sık şahit olmak mümkündür.
Onun için kedimizi uyurken rahatsız etmemeye özen göstermeliyiz. Sessiz, sakin, güneşli, sıcak ve yüksek yerler kedimiz için ideal uyku alanlarıdır.
Kediler serin yüzeyleri sever, bu yüzden sıcak bir günde içeride kaldığından emin olmalısınız. Kedinizi yaz aylarında serin tutmak, evcil hayvanınızın gün boyunca serin ve rahat kalmasına yardımcı olabilir.
Sağlık ve sıhhatleri için yavru kedilerin gevşeyip kendilerini güvende hissedebilecekleri sessiz bir yerde bolca uyumaya ihtiyaçları vardır. Yavru kediniz günün yaklaşık 20 saati uyuyabilir ve yetişkin bir kedi olduğunda halen daha 18 saat kadar uyumaya ihtiyaç duyabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri