1.2 Zarf Nedir? e-Fatura olarak düzenlenen faturaların, istenilen adette bir araya getirilerek topluca Gelir İdaresi'ne gitmek üzere tek belgede gönderilmesine Zarf adı verilir. Faturaların Gelir İdaresi'ne gönderimi ya da Gelir İdaresi'nden alımı tek tek fatura olarak değil, zarf bazında gerçekleştirilir.
1200 - Zarf başarıyla işlendi
Gönderilen zarf işlenip kontrollerden geçtiğinde ve herhangi bir hata alınmadığında e-fatura 1200 durum kodu şeklinde güncellenecektir. Bu noktada zarfın durumu ile sistem yanıtı Gönderici Birim'e iletilir. Gönderim esnasında bir hata yaşanmışsa dahi sonraki aşamaya geçilir.
1000 “ZARF KUYRUĞA EKLENDİ”: Gönderici fatura belgesi olan zarfı oluşturur ve Merkez Birime gönderir Bu zarf Merkez Birimde kuyruğa alınır. Ne yapılmalı: Durum kodunun güncellenmesini beklemeniz gerekir.
Paket başarıyla işlendi statüsündeki raporlarınız Gelir İdaresi Başkanlığına iletilmiş raporlardır.
İlgili 38 soru bulundu
Alıcısı tarafından iptal talebine portal aracılığı ile onay verilmedikçe, iptal talebine ait e-faturalar e- fatura uygulamasına ilişkin sistem üzerinde iptal edilmemiş, geçerli faturalar olarak kabul görecektir.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından uygulamaya konulan e-Fatura ve e-Arşiv fatura sistemlerinde hem işletme sahipleri hem de üçüncü tekil şahıslar kendilerine kesilen faturaları sorgulayabilir. Sorgulama işlemi efatura.gov.tr adresinden yapılır.
Alıcı fatura için 8 gün içerisinde onay ya da retvermezse ticari e-Fatura otomatik olarak onaylanır.
Ticari faturalar 8 gün içinde (Kabul Et / Reddet) cevaplanmalıdır. Cevaplanmayan faturalar kanunen kabul edilmiş sayılır. Ticari faturayı 8 içinde reddedilmezse faturanız 8 günün sonunda “Kabul Edilmiş” sayılır: - Durum mevzuat hükümlerine UYGUNSA iade faturası kesebilirsiniz.
Zarf Bazında Listeleme ekranı zarfın (fatura paketinin) detay bilgilerini içerir ve gönderilen zarfların hata açıklamasını belirtir. Fatura Bazında Listeleme ekranı her bir faturanın bilgilerini içerir ve faturalara yanıt verebileceğiniz, verilen yanıtı görebileceğiniz menüdür.
Zarf işlenmiş, kontrollerden geçmiş ve merkez sistemde bir hata almamışsa zarfın durumu "ZARF BASARIYLA ISLENDI" olmaktadır. 1110 ZIP DOSYASI DEĞİL: Gönderdiğiniz zarfın formatı ".zip" olmalıdır. 1110 hata kodunu alıyorsanız, faturayı yeniden göndermeniz gerekmektedir.
1300 durum kodundaki faturalar alıcı tarafından sistemine başarıyla alınmış demektir. 1300 durumu, alıcının zarfları sorunsuz bir şekilde sistemine aldığını bildirir. Zarfın durumunun 1300 olması alıcının sisteminden gelen mesaja (sistem yanıtına) göre yapılmaktadır.
Firmaların e-Faturaya geçmemiş kurumsal ve bireysel müşterilerinin bildirdikleri herhangi bir mail adresine ya da SMS numarasına PDF formatında gönderilen ve 10 yıl boyunca elektronik ortamda çevrimiçi erişime açık saklanan dijital fatura tipidir.
E-MM Ön Eki
Ön Ek'ler belgelerinizin (fatura, irsaliye, müstahsil makbuzu) sıra numarasındaki ilk üç harftir.( Örneğin; ABC2018...) Her bir ön ek birbirinden farklı olmalıdır.
Arşive alınma işlemi tamamlandıktan sonra zarf numaraları ekteki resimde olduğu gibi bir uyarının içerisinde yer almaktadır. Arşive alınan faturaların zarf ID'leri portalden görülememektedir. Alıcıya faturanızın içerisindeki Fatura Numarasını ve ETTN numarasını verebilirsiniz.
Fatura zarf xml'ini, https://portal.emikro.com.tr/ üzerinden "giden faturalar" alanında ilgili faturaya sağ tıklayıp "zarf indir" seçeneği ile indirebilirsiniz.
Ticari e-Faturaların iptal edilmesi için alıcı tarafa 8 gün süre verilir. Alıcı taraf, bu 8 gün içerisinde e-Faturayı iptal etme hakkına sahiptir. Alıcı taraf bu süre içerisinde e-Faturayı iptal etmezse fatura geçerliliğini korur.
2023 yılında e-Fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak açıklanmııştır. Bununla birlikte 1 Mart 2023 tarihi itibarıyla e-Belge düzenleme zorunluluğuna tabi olmayan mükelleflerin vergiye tabi olmayan kişilere düzenleyeceği e-Arşiv Fatura'lar için sınır 5.000 TL'dir.
e-Fatura iptal işlemlerinde 8 günlük sürenin tespiti e-faturanın alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar. İptal işlemi her durumda 8 günlük süre içinde yapılmalıdır.
e-Fatura kapsamı dışındaki firmalara ve son kullanıcılara düzenlenir. e-Fatura uygulaması kapsamında olan kullanıcılara düzenlenir. GİB'e takip eden gün saat 24.00 e kadar hazırlanacak bir rapor ile bilgi verilir. Faturalar alıcısına GİB üzerinden iletildiği için ayrıca bir raporlama yapılmaz.
Türk Ticaret Kanunu'nun 21. maddesinin ikinci fıkrasına göre, bir fatura alan kişi aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde, faturanın içeriği hakkında bir itirazda bulunmamışsa bu içeriği kabul etmiş sayılır.
Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir. Fatura bir ispat vasıtası olarak önemli delildir.
e-Arşiv fatura sorgulama işlemini, efatura.gov.tr adresine gidip fatura numarası veya firma adını girerek hızlıca yapabilirsiniz. e-Arşiv fatura sorgulama işlemi sırasında paylaşılmasını istemediğiniz bilgilerin gizli kalmasını sağlayabilirsiniz.
Mükellefler, e-Fatura portalına giriş yaptıktan sonra “sorgula” bölümünden e-Fatura sorgulama işlemini gerçekleştirebilir. Sorgulama işlemiyle ilgili faturanın Gelir İdaresi Başkanlığınca onaylanıp onaylanmadığı veya alıcıya ulaşıp ulaşmadığını öğrenebilirler.
Bu durumda yapmanız gereken e-fatura mükellef sorgulama işlemi oldukça kolay ve hızlı olmaktadır. e-Fatura size ulaştığında, efatura.gov.tr adresine giriş yaparak, faturayı gönderen mükellefin kayıtlı e-fatura mükellefleri arasında olup, olmadığını anlamak için sorgulama işlemini dakikalar içinde yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri