Çorba sindirim sistemi de başta olmak üzere kana çok daha çabuk bir şekilde karışan minerallerle birlikte vücut direncini önemli ölçüde artırmaya yardımcı olur.
Bol proteinli tavuk suyuna çorbalar, paça çorbası, gribe nezleye birebir sarımsak çorbası, canlılık veren kemik iliğine domates çorbası, hasta hasta keyfinizi yerine getirecek mercimek çorbaları, vitamin deposu brokoli çorbası ve daha fazlası tek tıkla mutfağınızda!
Dr. Şenol Polat, “Hastalık dönemlerinde çorbanın tercih edilmesinin sebeplerinden biri sağlıklı beslenmek ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek. Kış aylarında özellikle sıcak çorba içilmesi vücut direncini önemli ölçüde artırmaya yardımcı oluyor.
İlgili 25 soru bulundu
Çorba, mide duvarının gerilmesine ve buna bağlı olarak tokluk merkezinin çalışmasına yardımcı olur. Yemeğe çorba ile başlamak iştahı keser. Bu da daha az yemek yememizi sağlar. Özellikle zayıflamaya yönelik bir beslenme programı uygulayanların, öğle ve akşam yemeklerine mutlaka çorbayla başlaması gerekir.
Araştırmalar, düzenli olarak çorba yiyenlerin, çorba yemeyenlere kıyasla obez olma olasılığının daha düşük olduğunu ortaya koymuştur. Çorba düşük kalorilidir ve aynı zamanda inanılmaz derecede doyurur. Günlük menünüze çorba eklemek, günlük yediğiniz kalori miktarını azaltmanıza yardımcı olabilir.
Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, meyve, sebze, kurubaklagil, tahıl ve yağlı tohumların olduğu bir beslenme örüntüsü bu süreçteki güçlü bağışıklık için olmazsa olmazlardandır. Tüm besin öğeleri dengeli şekilde tercih edilmeli, mümkün olduğunca doğal içerikler kullanılmalıdır.
Tavuk çorbası, paça çorbası, portakal, greyfurt, mandalina, limonlu çay, zencefil, ekinezya, kuşburnu, adaçayı, kekik çayı, okaliptus çayı, bal, soğan ve sarımsak grip hastalığına faydalı olan başlıca besinlerdir.
1.2.Sebze ve Meyve Tüketimi Ön Planda Tutulmalıdır
ve süt ürünlerinden (süt, yoğurt, ayran, peynir vb.) gelmesi önerilmektedir (Şekil 1). Bunların yanı sıra yeterli su tüketiminin sağlanması ve günlük beslenmede zeytinyağı kullanılması önerilmektedir.
Grip ve soğuk algınlığına en iyi gelen en besleyici yiyeceklerden bir tanesi de çorbadır. Sıcak çorba, boğazınızın yumuşamasına da yardımcı olur.
Boğaz ağrısına iyi gelen çorba denildiğinde ise ilk akla gelenler tarhana, tavuk suyu çorba, işkembe ve mercimek çorbasıdır. Özellikle bu çorbalara eklenen zencefil, zerdeçal, karabiber, kırmızı acı biber, nane gibi baharatlar ve limon boğaz ağrısına şifadır.
Çorbayı pişireceğiniz tencereye tereyağ ve sıvı yağı ilave edin ve yağ kızdıktan sonra rendelenmiş domatesleri ilave edin. Domatesler hafif suyunu çekene ve kokusu çıkana kadar pişirin. Ardından tel şehriye, tuz, karabiber ve suyunu ilave edip, karıştırın. Kaynayana kadar orta ateşte pişirin.
İçilecek şeyleri “almak” Türkçenin mantığına aykırıdır. Türkçede çay, kahve, çorba içilir.
Üstelik kilo vermek isteyenler mutlaka çorba tüketmeli diyor uzmanlar. Ana yemek öncesi önden içilen sıcak bir çorba midede kapladığı alan ile hafif bir doygunluk hissi vererek çok fazla yemenin de önüne geçiyor. “Çorba içerken mide çeperi sıcak bir dalga ile kaplandığı için midedeki asit salımı engelleniyor.”
Mercimek Çorbası
Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar. Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler.
Çorba içinde suyla beraber besin öğelerini içerdiği için midede daha uzun süre tutulur ve bizi daha uzun süre tok tutar. Çorbanız posa yönünden zenginse bu tokluk hissiniz daha uzun sürecektir. Sebze veya mercimek içeren çorbalar bu duruma uyan en iyi örneklerdir.
İzolasyon genellikle beş gün sürer. RKİ, beşinci günün sonunda tekrar test yaptırılmasını tavsiye ediyor. Ancak test sonucu negatif ise izolasyona son verilebilir. Bu test için kişilerin kendilerine uyguladığı hızlı testler ve antijen hızlı testler yeterli değildir.
Covid-19 Kaç Günde Geçer? Covid19 enfeksiyonunun şu an yasal karantina süresi 14 gündür. Hastalığın 14 gün içinde tamamen iyileşip bulaştırıcılığının kalmayacağı varsayılmaktadır ancak bu durumun istisnaları olabilir. Hastalık birkaç gün de, birkaç ay da sürebilir.
Ateş bir haftadan kısa bir sürede düşse de öksürük şikâyetleri bir süre daha devam edebiliyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Çin'deki veriler üzerinden yaptığı bir araştırma, hafif Covid-19 hastaları için iyileşme süresinin yaklaşık iki hafta olduğu belirtilmişti.
Kış aylarının vazgeçilmezi çorbaların sabahları aç karnına tüketilmesine de değinen Bayer "Çorba ve meyve suyu kahvaltı yerine geçmez. Aç karnına kahvaltı yerine kokteyl tüketmek besin öğelerinin yetersiz alınmasına ve tokluk süresinin oldukça azalmasına neden olur.
Yediklerimizin daha rahat sindirilmesi için yediğimiz yemeklerin sırasını da biraz değiştirmemiz gerekiyor. Bu değişimin en önemli kısmı da çorbanın yemekten önce değil sonra tüketilmesidir. Çünkü önce çorbayı içip sonra yemek tüketilirse sindirim sistemi zorlanır ve sindirim daha uzun zaman alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri