Doğru malzemelerle hazırlanan bir çorba, vücuda çok sayıda fayda sağlayan, besin değeri yüksek ve kişinin damak zevkine hitap eden iyi bir yemek türüdür. Örneğin, sebze, et veya kemik suyu ile hazırlanan çorbalar, vitamin, mineral ve kolajen açısından zengindir. Üstelik yağ ve kalori değeri de düşüktür.
Tavuk Çorbası
Et suyu ve tavuk suyuyla çorba hazırladığınızda yağ ilave etmenize gerek kalmaz. Küçük et ve tavuk parçacıklı çorbalar enerji verir tok kalmanızı sağlar. Tavuk sulu sebze çorbaları, nötrofil ismi verilen iltihap hücrelerini engelliyor.
Hazır çorbaların sık tüketimi ile metabolizma ve bağırsak florasında bozukluk oluşabilir ve kalp-damar rahatsızlıkları, kanser, metabolik sendrom gibi birçok hastalığa davetiye çıkarabilir.
Bol proteinli tavuk suyuna çorbalar, paça çorbası, gribe nezleye birebir sarımsak çorbası, canlılık veren kemik iliğine domates çorbası, hasta hasta keyfinizi yerine getirecek mercimek çorbaları, vitamin deposu brokoli çorbası ve daha fazlası tek tıkla mutfağınızda!
Çorba içmek, iştahı ve yemek yeme süresini uzattığı için besin tüketimini de dengeleyecek, böylece enerji alımını da azaltacaktır. Bu yüzden zayıflama diyeti uyguluyorsanız öğünlerinizde mutlaka çorbaya yer verin.
İlgili 31 soru bulundu
İçeriğinde diyet lifleri olduğu için düşük kalorili besinler arasındadır. Özellikle bağırsakların çalışmasını sağlar ve sindirimi kolaylaştırır. Antioksidan özelliği sayesinde kronik hastalıklara karşı direnci arttırır.
* Kandaki kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır. * Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korunmaya yardımcı olur. * Kalp krizi riskini azaltır. * Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.
Çorba sindirim sistemi de başta olmak üzere kana çok daha çabuk bir şekilde karışan minerallerle birlikte vücut direncini önemli ölçüde artırmaya yardımcı olur.
Araştırmalar, düzenli olarak çorba yiyenlerin, çorba yemeyenlere kıyasla obez olma olasılığının daha düşük olduğunu ortaya koymuştur. Çorba düşük kalorilidir ve aynı zamanda inanılmaz derecede doyurur. Günlük menünüze çorba eklemek, günlük yediğiniz kalori miktarını azaltmanıza yardımcı olabilir.
icmek eylemi, bir kaptan (sise, bardak) direkt olarak agiza yapilan sivi aktarimidir. yemek ise kasik, catal, bicak kullanilarak yapilan beslenme faaliyetidir. bardak veya fincanda sunulan corba icilir.
Özellikle soğuk kış günlerinde kahvaltıda çorba içmek hem içimizi ısıtacak bir öğün fikri hem de içeriğinde bulunan zengin vitamin ve lif kaynakları ile besleyiciliği açısından da güzel bir alternatif oluşturuyor.
Sporcu çorba içer mi? Egzersiz süresince ortalama her 20 dakikada 1 su bardağı yani 200 ml su tüketmek yeterli. Egzersiz sonrasında ise kaybedilen sıvıyı ilk 4 saat içerisinde su, ayran, süt, çorba, mineralli su gibi içeceklerle karşılamak performansın sürekliliği için önemli.
Ancak çorba tüketirken dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Bu da çorba tüketiminin ana yemeklerden önce olmasıdır. Genelde her yemek başlangıcı çorba ile yapılır. Ama aslında sağlıklı beslenmek için yenen yemekte tam olarak doymak ve yeterince enerji alınabilmesi adına yenen yemeğin rahat sindirilebilmesi gerekir.
Örneğin pırasa, bal kabağı ve kemik suyu ile hazırlayacağınız bir çorba, içerisindeki yoğun prebiyotik lif yapısı nedeniyle bağırsakları temizleyecek ve doğru flora gelişimine yardımcı olacaktır.
KABIZLIĞA NE İYİ GELİR? Kuru meyveler: Sabah kahvaltısından önce kuru kayısı, incir, erik ile mürdüm eriği yemek ve üzerine ılık su içmek bağırsakları çalıştırır. Özellikle sabahları aç karnına tüketildiği zaman daha etkilidirler. Ayrıca komposto olarak da tercih edilebilir.
Çorba içerek, vücudumuzu toksinlerden kurtaran vitamin ve antioksidanları fazlasıyla alırız. Bilimsel araştırmalar haftada dörtbeş kere besleyici değeri yüksek çorba tüketenlerin yüksek miktarda folik asit, beta karoten ve C vitamini aldıklarını göstermiştir.
Sebzelerde bol miktarda bulunan lifler, bağırsakların düzenli çalışmasına fayda sağlar. Ayrıca çorbanın büyük kısmı sıvı olduğu için özellikle yaz aylarında vücudun su ihtiyacının karşılanmasında önemli ölçüde destek olur.
Zengin ve besleyici içerikleri ve çeşitliliğiyle sofralarımızın vazgeçilmezi olan çorba, hem tok tutarak hem de metabolizmanızı hızlandırarak hızla kilo vermenizi sağlayacak bir besindir.
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
- Vücutta alınan enerjinin yağa dönüşmesi için 24 saat süreye ihtiyaç vardır, bu da dolu dolu 1 gün demektir. - Ertesi gün yapılması gerekenleri uygularsanız 1 gram bile almazsınız. - Bu süreyi aştığınızda yediğiniz yiyeceklerdeki fazla kaloriler, yağ depolarına yönelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri