* Pişmiş yemekleri en fazla 2 saat sonra bu dolabına koyun. Ancak yemeği sıcak olarak dolaba koymak buzdolabının ısısını düşürerek, buzdolabında bulunan diğer besinlerin bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle yemeği oda sıcaklığına geldikten sonra dolaba kaldırın.
Gıda koruma ve güvenliğine yönelik CDC yönergelerine göre, yiyecekler pişirildikten sonra en fazla iki saat dışarıda tutulabilir. Bu süreden sonra bakteri üremeye başlayabilir ve aşırı durumlarda bu gıda zehirlenmesine yol açabilir. Sıcak pişmiş yemeği soğutmak için iki saat yeterli bir süre.
Dolaba koymak için yemeğin ılınmasını bu sebeple beklemek gerekiyor. Fakat, pişen yemeği uzun süre dışarıda bekletmek de bakteri oluşumuna neden olabileceği için, yemeğin çok soğumasını da beklememelisiniz. 2 saatten fazla bekletmeden buzdolabına kaldırmalısınız.
Çorbanın ısısı oda sıcaklığına geldikten hemen sonra buzdolabına kaldırıyorum. Uzmanlar pişmiş yemeklerin oda sıcaklığında en fazla 2 saat, hatta yaz mevsiminde en fazla 1 saat bekletilebileceğini belirtiyorlar. Bu süre aşıldığında gıda zehirlenmesine yol açabilecek bakterilerin sayısı hızla çoğalıyor.
Sıcak yemekleri buzdolabına koymadan önce soğumasını beklemek. Pişen sıcak yemekleri buzdolabına koyma fikri, yiyeceklerin bozulacağı için hemen hemen hepimize yanlış gelmiştir. Ancak bu konuda sıcak yemekleri buzdolabında soğutmak bir şok etkisi yapacağı için daha sağlıklı bir yöntem olacaktır.
İlgili 15 soru bulundu
Soğuma aşamasında birçok mikrobu üzerine çeken yemekleri buzdolabına kaldırdığımızda bu mikroplar buzdolabındaki diğer yiyeceklere bulaşabilir. Tekrar ısıtılan yemekler içerdikleri birçok besin öğesini kaybeder.
Yemeği sıcakken buzdolabına yerleştirmek, dolap ısınını etkileyeceği için diğer yemeklerin de bozulmasına yol açabilir. Ayrıca sıcak sıcak buzdolabına giren yemek hızla ekşimeye başlar. Bu nedenle yemek piştikten 2 saat sonda buzdolabına kaldırılmalı.
Saklama süresi: Çorbanızı poşette buzdolabında genellikle 3-4 gün boyunca saklayabilirsiniz. Ancak, çorbanızın içerdiği malzemelere ve türüne bağlı olarak saklama süresi değişebilir. Daha uzun süre saklamak istiyorsanız, çorbayı dondurarak daha uzun süreli saklama seçeneğini değerlendirebilirsiniz.
Mercimek çorbası bozulur mu? Çorbanın yapımı bittiğinde, eğer aynı gün içinde bitiremeyecekseniz tencerenin iyice soğumasını bekleyin ve dolaba öyle kaldırın. Bu şekilde yaklaşık 3 gün mercimek çorbasını tüketebilirsiniz. 3 günden fazla kalan mercimek çorbası, besin değerini büyük oranda kaybeder ve tüketimi önerilmez.
çorbaları buzlukta saklamanın en pratik yolu buzluktaki ısılara dayanıklı buzdolabı poşetleri ya da kilitli poşetlerden geçiyor. Bu poşetleri geniş kapların içine açık bir şekilde yerleştirip içine dikkatlice tenceredeki çorbanızı aktarabilirsiniz.
Pişirilmiş gıdaların oda sıcaklığında 1,5 saatten fazla bekletilmesinin, yemeklerin yeterince pişirilmemesinin, gıda zehirlenmelerine yol açabildiği belirtildi.
Çorbalarınızı oda sıcaklığında tamamen soğuduktan sonra buzdolabında kapağı kapalı olacak şekilde tenceresiyle saklayabilirsiniz. Sulu yemekleri oda sıcaklığında tamamen soğuduktan sonra buzdolabında cam ya da plastik ve kapağı kapalı saklama kaplarında ya da tenceresinde saklayabilirsiniz.
Uygun kaplar kullanmak temel kurallardandır. Tüm yemekler buzdolabında veya dondurucuda ağzı kapalı saklama kutuları ve buzluk poşetleri ile hava teması kesilerek saklanmalıdır. Buzluğa kaldırılacak gıdaların cam olmayan kaplarda saklanması gerekir. Yemekleri en fazla 1 kez ısıtın.
-Ürünler, ulaşım yerine gelmeden önce benmariler ısıtılmalıdır. -Sıcak yemekler ulaşım yerinde derhal benmarilere yerleştirilerek min. 650C'de kalması sağlanmalıdır. -Soğuk yemeklerin servisi hemen yapılmayacaksa derhal buzdolabına konarak +40C'de muhafazası sağlanmalıdır.
Besinlerin hızla bozulmamaları için buzdolabının serinliği +4 derece olmalı. Yaz mevsiminde buzdolabının kapağını daha sık açıp kapatacağınız için dereceyi düşürerek buzdolabınızın soğutma kapasitesini artırın.
Buzdolabından çıkan yemeğin yeniden ısıtılmasının değil, kaynatılması gerektiğine dikkat çeken Doğan, “Bir çorbayı tekrar ısıtmak doğru değil, kaynatmak gerekiyor.
Bazı yemeklerin günlük tüketilmesi uygun, bazı yemekler ise 2-3 gün buzdolabında bekletildikten sonra kullanılabilir. Sebze çorbaları da buzdolabında bekleyebilir. Ancak yoğurt, etli ve tavuklu çorbalar günlük olarak tüketilmelidir. 12 saati geçmemesine özen gösterilmelidir.
Bu yüzden çorbaları tencereye koyup kapağını kapatın ve buzdolabında muhafaza edin. Çorbayı ısıtmadan önce içerisine bir miktar su ekleyin. Ardından kısık ateşte ısıtabilirsiniz. Sulu yemekler, ağzı kapalı kaplarda buzdolabında 4 güne kadar muhafaza edilebilir.
Evet buzdolabında muhafaza edip sonradan ısıtarak tüketebilirsiniz. Bu şekilde 2 gün saklayabilirsiniz.
Taze sebzeler, yani işlenmemiş ve paketlenmemiş sebzeler buzdolabında saklandığında besin değerlerini hızla kaybederler, bu nedenle ideal olanı onları 2 veya 3 günden fazla buzdolabında saklamamaktır. Püreler, yemekler veya çorbalar genel olarak 3 ila 4 gün saklanabilir.
İçinde renklendirici, koruyucu ve trans yağ bulunmamasından dolayı oldukça sağlıklı öğünler sağlıyor. Yayla hazır çorbalar koruyucu madde içermediğinden dolayı açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır.
En İyi Cevaplar. 5 gün durur tabi dışarı çıkartıp çok bekletmediysen.
7.1.3. Sıcak yemekler, sıcak (60 C° nin üzerinde), soğuk yemekler soğuk(5 C° ve altında) bekletilmeli, yemek termometreleri ile sıcaklık ölçümleri yapılarak kaydedilmelidir.
Piştikten sonra kuplara pay edilip oda ısısında soğumaya bırakılır tamamen soğuduktan sonra dolaba kaldırılıp tamamen soğutulur. AFİYET OLSUN.
Sulu yemekleri ağzı kapalı kaplarda buzdolabında 4 güne kadar saklanabilir. Cam veya plastik saklama kapları sulu yemekler için daha uygun olacaktır. Katı yemekleri saklamak için ise buzdolabı poşetlerinin içine yerleştirerek porsiyonlara ayırabilir ve buzlukta saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri