Çorbada Tuzu Bulunmak Deyiminin Anlamı (TDK) Bir yardımda kişilerin az da olsa emek harcaması elinden geleni yapması çorbada tuzu bulunmak deyimi ile açıklanabilir. Kişilerin az da olsa yardımcı olmak istediklerini anlatmak için söylenmektedir.
Tuz kelimesi, mecazen yardım, katkı, önem ve mutluluk anlamına gelir.
Kırılıp parçalanmak, çok küçük parçalara ayrılmak, paramparça olmak.
Çorbada Tuzu Bulunmak Ne Demek? Bir kişiye yardımcı olmak anlamına gelir. Bunun yanında yapılan iyiliklerde kişinin de az da olsa yardımının bulunması şeklinde de ifade edilebilir. Bir yardımda kişilerin az da olsa emek harcaması elinden geleni yapması çorbada tuzu bulunmak deyimi ile açıklanabilir.
Balık İstifi Deyiminin Anlamı (TDK)
Sıkışık ve dar olan alanlarda bulunan eşyalar ya da insanlar için kullanılan bir ifadedir. Balıklar tutuldukları zaman belli bir sıra güdülmeden istif şekilde tutulurlar. Sıkışık durumlarda da bu deyim kullanılarak durumun ne kadar kötü olduğu anlatılmak istenir.
İlgili 42 soru bulundu
Bu deyimin sözlük anlamı, sonuç alınması mümkün olmayan bir iş için boşu boşuna uğraşmaktır.
Deyim. [1] bir kişi veya şey değerini yitirmek, rağbet görmemek: “Muhtarın oğlu bu hasta köpeklere düşman olduğu günden beri gözümden düştü.” -S. F.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Daldan dala konmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Deyim. [1] Başına gelen bir olaydan kendine ders çıkararak onu bir tecrübe olarak hiç unutmamaya çalışmak.
Bir kişinin kazancını her yoldan bulması, geçimini sağlamak için çok becerikli olup her yolu denemesi ekmeğini taştan çıkarmak deyiminin anlamıdır.
Dil dökmek genellikle mecazi olarak kullanılan bir deyimdir. Dil dökmek deyimi ikna etmek için çeşitli cümleleri süsleyerek kullanmak şeklinde ifade ediliyor.
Peki, burun kıvırmak deyiminin anlamı nedir? Kısaca deyim açıklaması konusunda bilgiler. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman burun kıvırmak deyimi, 'Değer ya da önem vermemek, beğenmemek ve küçümsemek' ifadeleri üzerinden yorumlanmaktadır.
Etekleri Tutuşmak Deyiminin Anlamı (TDK)
Türk Dil Kurumu açısından etekleri tutuşmak deyimi çok telaşlanmak ve heyecanlanmak şeklinde anlatılmaktadır. Özellikle bazı büyük olaylar karşısında insanı çok telaşlanması veya heyecanlanması olarak değerlendirilir.
“dilinde tüy bitmek” deyimi, tekrar tekrar söylemekten usanmak, bıkmak anlamına gelir. Bazı insanlar kendilerine söylenen şeyleri anlamaz ya da anlamak istemez. Bu yüzden aynı şeyi defalarca söylemek zorunda kalabiliriz. İşte tam da böyle durumlarda “dilimde tüy bitti” deyimini kullanırız.
Kendi yetenekleri ve davranışları ile karşı tarafın sevgisini ve güvenini kazanması göze girmek deyimidir.
Göze girmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yetenekleri ve davranışları ile çevresinde, bulunduğu yerde sevgi ve güven kazanmak.
Kulak kabartmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çaktırmadan, belli etmemeye çalışarak dinlemek.
Burnundan solumak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok öfkelenmek, sinirlenmek.
Aklı karışmak, derdine yanmak, kafa yormak, gözünü ayırmamak gibi deyimler üçüncü dereceden deyimlere örnektir.
Kafasına koymak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şeyi yapmaya kararlı olup zamanını beklemek. “Yarın onunla görüşmeyi kafama koydum.”
Gözden kaybolmak, görülmez olmak olarak bilinen bir deyimdir. Gözden kaybolmak aynı zamanda ortadan çekilmek ve gözden uzaklaşmak anlamlarına gelmektedir. Kişinin ortada olmaması ve nereye gittiğinin belli olmaması durumlarında gözden kaybolmak deyiminin kullanıldığı söylenebilir.
Can kulağı ile dinlemek deyimi birini çok iyi bir şekilde dinlemek anlamına gelmektedir. Bütün işlerini bırakarak bir kişinin bütün dikkati ile dinlenmesi anlamına gelmektedir. Can kulağı ile dinlemek deyimi çok sık kullanılan deyimlerden bir tanesidir.
Kafadan atmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir konu üzerinde inceleme yapmadan, rast gele konuşmak.
İki gözü iki çeşme DEYİMİ AÇIKLAMASI
Sürekli, çok ağlayarak.
Cana yakın deyimi günlük hayat içerisinde sıklıkla kullanılan bir deyim olarak karşımıza çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri