Süt kullandığım çorbalarda kullandığım unu mutlaka kavuruyorum. Süt unun çiğ tadını ve kokusunu destekler ve daha fazla hissedilmesine neden olur. Çorbanın un kokmaması için unun çiğ kokusu çıkana kadar kavrulması gerekir bu nedenle. Unu kullandığım malzemeye göre malzemeden önce veya sonra kavurabiliyorum.
Ayrı bir tencerede yağ ve unu, unun kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından çorbanızdan kepçe kepçe, yavaş yavaş ilave ederek unla beraber bütünleştirin. Un sayesinde çorbanız yoğunlaşacaktır. Dilerseniz 1 kepçe çorbanızı ayırıp içerisine nişasta koyarak hızlıca çırpabilir, onu da çorbanıza ilave edebilirsiniz.
PATATES, PİRİNÇ YA DA ŞEHRİYE KULLANIN
Bunun yanı sıra, patates, pirinç, şehriye, nohut gibi malzemeler de çorbaların kıvamını koyulaştırmak için çok etkilidir. Pirinci haşlayarak, patatesi haşlayarak ya da pişirerek kullanabilir hatta çorbanıza bayat ekmek ilave edebilirsiniz.
Çorbalarınıza un veya nişasta ekleyerek kıvamını artırabilirsiniz. Ancak miktarını doğru ayarlamalısınız. Un çorbaya çok koyulduğu zaman kıvamı epey koyu olur. Bu kıvamı azaltmak için çorbanıza sıcak su ekleyebilirsiniz.
Çorba kıvamı püf noktaları
Un dışında nişasta ilave edilerek de çorbanın yoğunluğu rahatlık ile arttırılabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Çorba yapımında sıcak et ya da tavuk suyu kullanmanız çorbanın besin değerini artırır. Tarifte kendine yer bulan unun, kısık ateşte ve yakmadan kavrulması esastır. Çorba, kıvam ve adını unla yapılan bu meyane karışımından almaktadır.
4) Su, Süt veya Yoğurt
Çorba tariflerine lezzet katan en önemli aşamalardan biri de terbiye yapmak. Ancak terbiye yaparken terbiyesi kesilebiliyor ya da içerisinde yumurta olmadan da terbiye yapılabiliyor. Süt ya da yoğurtla enfes terbiyeler hazırlayabilirsiniz.
Çorbanın kesilmemesi için en önemli şey su ile yoğurtlu karışımdan birinin soğuk olmaması ve çırpıcı ile sürekli karıştırılmasıdır. Çorbanın altını kısın ara ara karıştırmaya devam edin.
Sıvı Yağ Eklemek. Hazırladığınız çorbayı ocağa almadan önce içerisine 1 çorba kaşığı kadar sıvı yağ ekleyebilirsiniz. Bu çorbanızın kesilmesini önleyecektir.
Karıştırma kabında yumurta sarısı, un ve yoğurt boza kıvamında koyu bir kıvam alacak şekilde çırpılır. Terbiyenizi çorbaya katarken çorbanın kısık ateşte olması önemlidir. Karışım yoğurt içerdiğinden yoğurdun kesilmemesi için çorbadan bir kepçe alınarak terbiye ile karıştırılır ve çorbaya öyle ilave edilir.
Yeterli ölçülerde yağ ve unu, unun kokusu çıkana kadar kavurun. Bunu yaparken unun topaklanmaması için mümkünse unu eleyerek tencereye aktarın. Un kavrulunca üzerine su, et ya da tavuk suyu veya süt ilavesinde bulunarak diğer yanda da çırpma teli ile karıştırarak birbirlerine bütünleştirin.
Süt kullanıldığındaysa da çorbaya eklenen sıvı miktarı artıyor doğal olarak. Bu nedenle normalde çorbaya eklenmesi gereken su miktarını ekleyeceğim süt miktarı kadar azaltıyorum.
Güzel tadı, tuzu yerinde içinizi ısıtacak bir “domates çorbası” yapmaya ne dersiniz? Hadi başlayalım. Bir tencere de tereyağınızı eritiniz içine 3 kaşık ununuzu ekleyerek unu kokusu çıkana kadar kavurunuz. Kavrulmuş una salçanızı ekleyerek 1-2 kere de salça ile unu kavurunuz.
Mercimek Çorbası Tarifinin Püf Noktası
Un ilave etmek çorbanızın daha kıvamlı olmasına yardımcı olacaktır. Eğer çok yoğun kıvamlı çorbalardan hoşlanmıyorsanız un ilave etmenize gerek yoktur.
Soğan ve sarımsak hafif kavrulunca unu ilave edin ve 2-3 dakika unu kavurun. Çırpma teliyle unu çırpıyorken tavuk suyunu ilave edin. Mercimekleri de ilave edin ve kalan sıcak suyu da ilave edip kaynamaya bırakın. Su kaynayınca tuzu ilave edin ve mercimekler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kaynayan çorbaya un konur mu? Bakliyatlar pişerken oldukça su çektikleri için çorbanıza kıvam verecektir. Meyane yaparak çorbanıza kıvam verebilirsiniz. Un, yumurta ve yoğurt ile hazırladığınız malzeme çorbanıza kıvam ve lezzet verecektir.
Tencereye 3 su bardağı yoğurdu, 1 adet yumurtayı ve 1 dolu yemek kaşığı unu çırpıcıyla sürekli karıştırarak ekliyoruz. 2 su bardağı suyu da ekleyip karıştırdıktan sonra ocağa alıyoruz. Suyu süzülen haşlanmış buğdayı da ekleyip çırpıcıyla sürekli karıştırarak kaynayana kadar pişiriyoruz.
Yoğurtlu terbiye soğuk, çorba aşırı sıcaksa çorbanın kesilmesi kadar normal hiçbir şey olamaz. Isı farklılıkları da kesilmeler yaşamanınızın başlıca nedenlerinden biri. Bir de terbiyenin tamamını birden çorbaya ilave etmek var ki o yapılan en büyük hatalardan.
Yoğurt çorbasına un yerine nişasta konur mu? Not: Yoğurt çorbasına nişastalı ve kekikli pişirmek yayla köylülerinden öğrendiğim bir yöntem, çorbaya kıvam kazandırıyor, ölçüsünden fazla koymayın çorbanızı pelteleştirir. Tarifte arzu ederseniz kuru nane de kullanabilirsiniz.
Ayran çorbası, yoğurt çorbası, yayla çorbası, düğün çorbası gibi bir çok ismi vardır ve çoğu insan tarafından bilinmektedir. Çocuklarınızda severek tüketeceği oldukça da faydalı bir çorbadır. Bebeklerinizin tadacağı ilk çorbalardan olacak yoğurt çorbası fazlasıyla pratik bir tariftir.
Çorba kesilmesinin en yaygın nedenlerinden biri, kullanılan malzemelerin taze olmamasıdır. Ekşi yoğurt, bozulmuş un veya bayat yumurta, büyük bir emekle hazırladığınız çorbanın kısa süre içinde kesilmesine neden olabiliyor. Çorbanın kesilmesinin ikinci nedeni ise çorbanın çok sıcak, terbiyenin ise soğuk olmasıdır.
Üzerine 1 su bardağı yoğurt ve 3 yemek kaşığı dolusu un ekleyin. Tenceredeki malzemeleri çırpıcı yardımı ile iyice karıştırın. Tarifte kullandığım su bardağı ölçüsü 200 ml dir.
Aside maruz kalan et, daha düşük sıcaklıkta pişirseniz bile daha çabuk sertleşmeye başlar. Özellikle limon suyu ile marine edilmiş balıkların, kızgın tava ya da fırına verilmeden önce pişmeye başladığını bilen bir aşçıbaşı, pişirme veya marine etme süresini daha kısa tutmaya gayret edecektir.
Terbiyenin kesilmesinin nedeni işte bu yumurtadır. Çorba sıcak ve terbiye soğuktur. Yumurtalı terbiye sıcak çorbaya birden eklenirse, yumurta direk olarak pişer, topaklanır ve terbiyeden ayrılır.
TERBİYE VE MEYANE ARASINDAKİ FARK NEDİR? Genellikle çorbalar için kullanılan terbiye yumurta sarısı ile hazırlanıyor. Meyane ise eşit miktarda un ve tereyağının, unun kokusu çıkana kadar kavrulmasıyla elde ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri