Çorbanın tanelerinin su ile birbirine geçmesi yani kıvam kazanmasına çorbayı bağlama denir.
Çorba Terbiyesi Nedir? Çorbalar çeşitli taneli malzemelerin ya da pürelerin suda kaynatılmasıyla yapılır. Eğer çorbanın suyunun ve tanelerinin ayrı ayrı olması istenmiyorsa çorbanın bağlanması gerekir. Çorba bağlanarak malzemeleri ile suyun bütünleşerek daha koyu kıvamlı bir hale gelir.
TERBİYE VE MEYANE ARASINDAKİ FARK NEDİR? Genellikle çorbalar için kullanılan terbiye yumurta sarısı ile hazırlanıyor. Meyane ise eşit miktarda un ve tereyağının, unun kokusu çıkana kadar kavrulmasıyla elde ediliyor.
Karıştırma kabında yumurta sarısı, un ve yoğurt boza kıvamında koyu bir kıvam alacak şekilde çırpılır. Terbiyenizi çorbaya katarken çorbanın kısık ateşte olması önemlidir. Karışım yoğurt içerdiğinden yoğurdun kesilmemesi için çorbadan bir kepçe alınarak terbiye ile karıştırılır ve çorbaya öyle ilave edilir.
Hazırlanan karışımda bir süre bekletilerek yumuşaklık ve lezzet kazandırmak veya yemeklerin suyuna un, yumurta, limon gibi malzemeleri ekleyerek koyulaşmasını sağlamak.
İlgili 25 soru bulundu
Terbiye sözcüğünün 5 adet eş anlamlısı bulunmaktadır. Terbiye ile aynı anlama gelen eş anlamlı kelimeler aşağıdaki gibidir; Terbiye sözcüğüne ait eş anlamlı kelimeler deneyim, edep, eğitim, görgü ve incelik sözcükleridir. Bu kelimeler birbiri yerine kullanılabilir.
Terbiye işlemleri içerisinde birkaç işlem basamağı bulunan bir prosestir (örneğin ön yıkama, boyama, kurutma, baskı, buharlama v.b.). Tekstil ürünlerinin niteliklerini (görünüm, tutum v.b.) kullanım yerine veya tüketici isteğine göre değiştirmek için uygulanan işlemlerin tümüne Tekstil Terbiye işlemleri denir.
Çorbanın tanelerinin su ile birbirine geçmesi yani kıvam kazanmasına çorbayı bağlama denir. Çorba bağlama yöntemlerinden birisi çorbayı terbiye etmektir. Çorbalar çeşitli taneli malzemelerin ya da pürelerin suda kaynatılmasıyla yapılır.
Çorbalara ve yemeklere lezzet ve kıvam kazandırmak için un ve tereyağı ile hazırlanan bir çeşit sos. Meyane hazırlanırken kıvam oluştuğunda ilk elde edilen ürüne beyaz meyane, bu ürünün daha uzun süre pişirilmesi ile elde edilen koyu renkli ürüne kahverengi meyane adı verilir.
Klasik bir meyane yapmak için öncelikle eşit miktarda un ve tereyağı kullanalım. Tencereye 1 yemek kaşığı tereyağını alın ve kısık ateşte eritin. Daha sonra 1 yemek kaşığı unu ilave edin ve tel çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak renk değiştirinceye kadar 2-3 dakika kavurun. İşte roux (meyane) hazır!
Bunlardan dördü 18. Yüzyılda Antonin Carême'in bulduğu sos olan: Beşamel sos(béchamel sauce), beyaz sos(sauce velouté), kahverengi sos(espagnole sauce) ve kırmızı sos(tomato sauce). Ancak bu 4 sosa 19. Yüzyılda Auguste Escoffier bu gruba sarı sosu (Hollandaise sauce) da eklenince günümüze 5 tane olarak geldi.
Ana malzemesi un ve tereyağı olan roux yani dilimizdeki ismiyle meyane, aslında sosları koyulaştırmak için un ve yağın birlikte pişirilmesidir. Roux kelimesi Fransızcadan gelir ve dilimizde “ru” diye okunur. Meyanenin ana malzemesi, yağ ve un da olsa bazı reçetelerde içerisine süt de ilave edilebilir.
Terbiye etmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: eğitmek. tabaklamak. et vb. maddeleri yumuşaması için belirli şeylerin içinde bir süre bekletmek.
Rüyada çorba dağıtmak, rüya sahibinin iyilik ve hayır işlerinde en ön safhada yer alacağına delalet eder.
Çorba tariflerine lezzet ve nefislik katan en önemli aşamalardan biri de terbiye yapmak. Ancak terbiye yaparken terbiyesi kesilebiliyor ya da içerisinde yumurta olmadan da terbiye yapılabiliyor. Süt ya da yoğurtla hazırlayabileceğiniz enfes terbiyeler hazırlayabilirsiniz.
Telbine çorbası arpa unundan yapılan bir çorbadır. Arpa ; A, K, E, C, B1, B2, B6 vitamini, kalsiyum, demir, selenyum, magnezyum, bakır, çinko, aminoasitler ve antioksidanlar açısından zengin bir tahıldır. Ebu Hureyre'den rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz(Sav)'ın en fazla tükettiği yiyecek arpa ekmeğiydi.
Babaannemiz Nafiye Hanım'ın asırlık reçetesine sadık kalarak kemik ve tereyağı ile 4 saat kaynatılarak hazırlanan mercimek çorbasıdır.
Bu terbiye genelde taneli çorbalarda daha çok kullanılır. Çorbanıza hem kıvam hem de ekşilik katmak için birebirdir. Yapılışı: Bir kaseye yumurta sarısı, yoğurt ve unu ekleyip güzelce çırpalım, çorba kaynadıktan sonra ilave edip karıştıralım ve tekrar kaynayınca çorbamız hazırdır.
Çürük çorbası aslında Adana mutfağına ait bir sokak lezzeti. İçinde yanak, boyun, beyin, dil gibi kelle parçaları bulunan bu çorba, kentte genelde sabah kahvaltılarında tüketiliyor. Zaman zaman Maraş usulü kelle paça olarak da adlandırılan çürük, sakatat sevenlerin favorilerinden.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, her terbiyenin içinde yumurta oldudur. Terbiyenin kesilmesinin nedeni işte bu yumurtadır. Çorba sıcak ve terbiye soğuktur. Yumurtalı terbiye sıcak çorbaya birden eklenirse, yumurta direk olarak pişer, topaklanır ve terbiyeden ayrılır.
Tekstil sektöründe merserizasyon işlemi, pamuk liflerinin enine şişmesini sağlayarak düzgün silindirik bir görünüm vermek ve bu şekilde pamuğa yüzey düzgünlüğü ve parlaklık kazandırmak amacı ile yapılmaktadır. Merserizasyon işlemi görmüş kumaşların boya alım yeteneği ve mukavemeti arttırılmış olmaktadır.
Apre, en temelde boyacılık ve dokumacılık gibi sektörlerde cila olarak kullanılan maddeyi ifade eder. Kumaş ve derinin göreceği işlemlere hazırlanması sürecinde temizlenmesi, parlatılması ve düzeltilmesi gibi süreçlere apre denir. Aprenin faaliyet alanı ve nitelikleri değişkenlik gösterir.
Ön fikse işlemi ısı altında tekstilin gergilerinin azaltılması işlemidir. Bu sayede tekstil ürünü daha iyi mekanik özellikler kazanır. Boya işleminden önce ön fikse edilmiş kumaşa, boyar maddeler daha iyi nüfüz eder. Tüm sentetik iplikler ve kumaşlar (karışım veya tek elyaf) ön fikse işlemine tabi tutulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri