Karıştırma kabında yumurta sarısı, un ve yoğurt boza kıvamında koyu bir kıvam alacak şekilde çırpılır. Terbiyenizi çorbaya katarken çorbanın kısık ateşte olması önemlidir. Karışım yoğurt içerdiğinden yoğurdun kesilmemesi için çorbadan bir kepçe alınarak terbiye ile karıştırılır ve çorbaya öyle ilave edilir.
Yapılışı: Bir kaseye yumurta sarısı, yoğurt ve unu ekleyip güzelce çırpalım, çorba kaynadıktan sonra ilave edip karıştıralım ve tekrar kaynayınca çorbamız hazırdır.
Ancak terbiye yaparken terbiyesi kesilebiliyor ya da içerisinde yumurta olmadan da terbiye yapılabiliyor. Süt ya da yoğurtla hazırlayabileceğiniz enfes terbiyeler hazırlayabilirsiniz.
Kıvamlı unlu çorbalar yapıyorsak, çorbayı arzu ettiğiniz ölçüde un ile besleyerek kıvamını attırabilirsiniz. Un dışında kıvam artırıcı olarak nişasta takviyesi yapabilirsiniz. Kıvamı koyu olan çorbaya, yapımında kullanılan su, sıcak bir şekilde eklenmelidir.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, her terbiyenin içinde yumurta oldudur. Terbiyenin kesilmesinin nedeni işte bu yumurtadır. Çorba sıcak ve terbiye soğuktur. Yumurtalı terbiye sıcak çorbaya birden eklenirse, yumurta direk olarak pişer, topaklanır ve terbiyeden ayrılır.
İlgili 44 soru bulundu
Süt kullanıldığındaysa da çorbaya eklenen sıvı miktarı artıyor doğal olarak. Bu nedenle normalde çorbaya eklenmesi gereken su miktarını ekleyeceğim süt miktarı kadar azaltıyorum. Örneğin 1 su bardağı süt ekleyeceğim çorbaya normalde 5 su bardağı su koymam gerekiyorsa bunu 4 su bardağına indiriyorum.
Daha sonra un çorbasının terbiyesi için: küçük bir kaba 1 adet yumurta sarısı koyun. Üzerine yarım limon suyu ve 3 küçük diş sarımsağı rendenin en ince tarafı ile rendeleyip, ekleyin. Karışımı iyice karıştırın. Bu karışımın içine kaynayan çorba suyundan biraz ekleyip, karıştırın.
Bir kenarda yoğurt, un, limon ve su ile terbiye hazırlanır. Çorbayı kesmemesi için terbiyenin içine pişmekte olan çorbadan birkaç kepçe konur ve terbiye ılıklaştırılır. Ardından çorbayı karıştıra karıştıra terbiye eklenir. Tuz ilave edilir.
Çorbanın Kesilmemesi İçin Ne Yapmalı? Genellikle çorbalara eklenen terbiyeler, un, yoğurt, limon ve yumurta ile hazırlanır. Öncelikle çorbanın kesilmesini önlemek için taze malzemeler kullanmaya özen gösterin. Terbiyeye ekleyeceğiniz yoğurdun tadına mutlaka bakın.
Çorbalarınıza un veya nişasta ekleyerek kıvamını artırabilirsiniz. Ancak miktarını doğru ayarlamalısınız. Un çorbaya çok koyulduğu zaman kıvamı epey koyu olur. Bu kıvamı azaltmak için çorbanıza sıcak su ekleyebilirsiniz.
Özellikle soğuk kış günlerinde şifa niyetine sofralarınızda yer açacağınız tavuk suyu çorbası unsuz da yapılabilir. Unsuz çorba terbiyesi daha önce hiç denemeyenler tarifi yadırgayabilir, ama inanın lezzette ve kıvamda hiçbir kaybınız olmayacak.
Çorbanın terbiyesi için; çukur bir kap içine 3 yemek kaşığı yoğurt koyun. Üzerine 1 adet yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı un ekleyin. Tel çırpıcı yardımı ile iyice çırpın. Ardından kaynayan çorba suyundan 1 kepçe kadar alıp, terbiyenin üzerine koyun.
Çorbanın terbiyesi için; çukur bir kaba 4 yemek kaşığı yoğurt, 2 yemek kaşığı un ve 1 adet yumurta sarısı koyun. Tel çırpıcı yardımı ile iyice çırpın. Daha sonra kaynayan etin suyundan bir kepçe alıp, terbiyenin içine koyun. Kesilmemesi için hızlı bir şekilde karıştırıp, terbiyenin ılımasını sağlayın.
Kemikler pişme aşamasındayken bir tarafta derin bir kasenin içerisine 2 yemek kaşığı yoğurdu, limon suyunu ve 1 buçuk yemek kaşığı unu ekleyerek güzelce çırpınız. Pütürlü hal gittikten sonra pişen kemik suyundan 1 yada 2 kaşık ilave ederek iyice ılıştırın.
Hangi Çorbaya Hangi Terbiye? Yoğurtlu terbiye pirinç ve şehriyeli çorbalarda tercih edilir. Limonlu terbiye genellikle etli çorbalarda ve sebzeli, taneli çorbalarda tercih edilir. Sütlü terbiye pirinç ve şehriyeli çorbalar ile sebzeli çorbalarda kullanılır.
Yoğurt ısınıp biraz kaynayacak gibi olacağı zaman üzerine kettılda kaynattığımız suyu yavaş yavaş ilave ediyoruz. Pirinçleri güzelce yıkayıp tencereye alıyor ve karıştırıyoruz. Artık karıştırmaya gerek yok. Orta ateşte pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar çorba pişsin.
Çorbanın terbiyesi için; küçük bir kap içine 1 adet yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı limon suyu ve 1 yemek kaşığı un koyun. Üzerine 1 çay bardağı su koyup, terbiyeyi iyice çırpın. Diğer tarafta kaynayan çorba suyunun içine 3 yemek kaşığı tel şehriye ekleyip, 10 dakika kadar pişmeye bırakın.
Terbiyesi için:
Bir kabın içinde limon suyu ve yumurta sarılarını iyice çırpın. Terbiyenin içine azar azar ilave edip, kesilmemesine özen gösterin. Kıvam aldıktan sonra ocaktan alın. Hazırladığınız terbiyeyi kesilmemesine dikkat ederek kaynayan paça suyunun içine yavaş yavaş ilave ederek bağlayın.
Bir kasede yoğurt, limon suyu, yumurta sarısı ve unu karıştırın. Sıcak çorbadan bir kepçe alarak bu yoğurtlu terbiyeyi ılıştırın. Çorbayı karıştırırken yavaşça yoğurtlu terbiyeyi de ekleyin. Güzelce karıştırın ve bir taşım daha kaynadıktan sonra altını kapatın.
Ayrı bir tencerede yağ ve unu, unun kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından çorbanızdan kepçe kepçe, yavaş yavaş ilave ederek unla beraber bütünleştirin. Un sayesinde çorbanız yoğunlaşacaktır. Dilerseniz 1 kepçe çorbanızı ayırıp içerisine nişasta koyarak hızlıca çırpabilir, onu da çorbanıza ilave edebilirsiniz.
Tereyağını tavada kızdırıp salçayı yağda kavurun. Salçanın kokusu çıkınca suyu ekleyin ve kaynamasını bekleyin. Kaynayan suya şehriyeleri ilave edin ve yumuşayana kadar pişirin. Bu arada yumurta sarısı ve yoğurdu çırpın.
Terbiyesi için ayrı bir kasede un, yumurta sarısı ve yoğurdu iyice çırpıp arpa şehriyeler şişip yumuşayınca çorbadan birkaç kaşık alıp terbiyeye katalım bu işlemi terbiye ılıyana kadar tekrarlayalım. Yeteri kadar ılıyan terbiyeyi karıştırarak çorbaya ekleyip karıştırmaya devam ederek tekrar kaynatalım.
Limonlu terbiye için; 2 yumurta, 4 yemek kaşığı un ve 4 yemek kaşığı limon suyunu bir kasede çırpın. Kaynamakta olan çorbanın suyundan yarım su bardağı dolusu ilave ederek karıştırın. Şimdiden afiyet olsun.
Kıvamlı unlu çorbalar yapıyorsak, çorbayı arzu ettiğiniz ölçüde un ile besleyerek kıvamını attırabilirsiniz. Un dışında kıvam arttırıcı olarak nişasta takviyesi yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri