Uzun pişirilme sürecinin ardından, ilikli kemikli etin mucizevi şifalarla elde edilen suyuna et suyu veya kemik suyu denir. Hazırladıktan sonra ister o an yapılacak çorba veya yemeklere tat verir, isterseniz de dondurulup buzluğa atılabilir. Et suyu çorba ve pilavlar o olmadan bu kadar lezzetli olmaz.
Kemik suyu ve et tüketimi 7-8. ay civarı başlanması sindirim açıcısında da önemlidir. Bu dönem ek besin geçiş dönemlerinde çorbaların içine ilik kemik suyu katılabilir. Sadece çorbaların içine değil tüm yemeklerinizi içine et suyu katabilirsiniz.
Çorbanın terbiyesi için; çukur bir kaba 4 yemek kaşığı yoğurt, 2 yemek kaşığı un ve 1 adet yumurta sarısı koyun. Tel çırpıcı yardımı ile iyice çırpın. Daha sonra kaynayan etin suyundan bir kepçe alıp, terbiyenin içine koyun. Kesilmemesi için hızlı bir şekilde karıştırıp, terbiyenin ılımasını sağlayın.
Hazırladığınız et sularını gıda için hazırlanmış ve dondurucuya girebilecek silikon ya da plastik kaplarda, isteğe göre de karton bardaklarda dondurabilirsiniz. Bu sayede hazırlayacağınız tüm yemeklerde doğal ve lezzetli tatlandırıcılar kullanabilirsiniz.
Mercimeği tencereye alıyoruz ,soğan patatesi küçük kesiyoruz, sonra tuz karabiber ilave edip et suyunu koyuyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz, kaynamaya başlayınca karıştırıyoruz, suyunu çekecektir su ilave edebilirsiniz,ben katı severim, 1 su bardağı da sıcak su ilave ettim, pişince rondo ile ezip servise hazır.
İlgili 24 soru bulundu
Et suyuyla yapılan çorbalar denince akla pek de yoğurtlu çorbalar gelmez. Fakat terbiyeli, yoğurtlu veya salçalı her tür çorbaya et suyu çok yakışır. Şimdi de yoğurtlu şehriye çorbasını et suyu ile hazırlıyoruz. Mükemmel olan lezzeti için de sizleri mutfaklara davet edelim.
En kısık ateşte 3-4 saat kaynatın. Kemikleri suda dinlendirerek temizlediğiniz için, kaynarken üst tabakada biriken köpükleri almanıza gerek yok. En az 3-4 saat kaynatmaya devam edin. Et suyu jölemsi kıvama gelene kadar kaynatmaya devam edin ve porsiyonlara bölerek dipfrize kaldırın.
Donduktan sonra dilerseniz üzerini streç filmle kapatabilirsiniz. Dilerseniz de buzdolabı poşetlerine koyabilirsiniz. Kullanacağınız zamanda bardağı makasla keserek çıkarabilirsiniz veya çözdürerek kullanabilirsiniz. Kavanoz bulamayanların kullanabileceği bir yöntem.
Et ve kemik suyu
Et suyu veya kemik suyunun lezzet arttırıcı rolü dışında pek fazla faydası bulunmamaktadır. Ancak kemik tek başına kalsiyum, magnezyum, fosfor kaynağıdır, et ise protein, demir, enerji, B grubu vitamin kaynağıdır. Ancak etteki ve kemikteki bu önemli besin ögeleri haşlanmaları ile suyu geçmez.
Etimizi iri parçalar halinde tencereye koyalım ve 1 yemek kaşığı tereyağı ekleyerek kapağı kapalı kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. Kısık ateş olması çok önemli !!! Et suyunu çekince üzerine 1 su bardağı sıcak su ekleyelim ve suyunu çekene kadar kapağı kapalı kısık ateşte pişirmeye devam edelim.
Yapılışı: Bir kaseye yumurta sarısı, yoğurt ve unu ekleyip güzelce çırpalım, çorba kaynadıktan sonra ilave edip karıştıralım ve tekrar kaynayınca çorbamız hazırdır.
Et suyu özellikle büyüme çağındaki çocuklarının gelişimi için çok vitaminlidir. Yetişkinlerin kemik sağlığı ve sindirim sistemi üzerinde de büyük yararları vardır. Hafızayı güçlendiren ve salgın hastalıklara karşı vücudu koruyan et suyuyla yapılan çorbanın sık sık tüketilmesi uzman tavsiyeleri arasından yer alıyor.
Kemik suyu, bebeklerin ek gıda almaya başladığı 6. aydan itibaren verilebilir.
Aslında çorba yaparken suyu baştan az koymak lazım, eğer ki çok yoğun olursa içine temiz kaynar su katarak sulandırmak mümkün. Suyu fazla oldu diyorsak, içine yavaş yavaş katacağınız beyaz un, çorbanızın yoğunlaşmasına yardımcı olacaktır.
İçine doğal tuz, tane karabiber, defne yaprağı ve sirke ekleyin, kaynamaya bırakın. (Sirke konmasının sebebi kemiklerdeki mineralleri sökmesi içindir) Aroma vermesi için içine soğan, sarımsak ve çeşitli sebzeler de atabilirsiniz. Kaynayınca ocağı kısın ve çok kısık ateşte en az "12" saat kaynatın.
Et yemeği kaç kez ısıtılır? Yemeklerin en fazla 1 kere ısıtılması gerekir. Yemeğin ısıtıldığı, kokusunun gelmesi ile anlaşılacaktır. Pişirilen ya da kavrulan et derin dondurucuda en fazla 3 ay, çiğ kıyma ise 4 ay saklanabilir.
Kemik suyunun buzlukta -18 derecenin altında saklanması gerekir. Dondurduğunuz kemik suyunu kullanacağınız zaman, önce buzdolabı rafına koyun ve çözünmesini bekleyin. Çözdürdüğünüz kemik suyunu tekrar buzluğa atmayın.
Kemik suyu bozulduğunda, ekşi ve ağır bir koku yayar. Eğer ağır ve kötü bir koku alıyorsanız, kemik suyunu kesinlikle tüketmeyin. Kemik suyunun bozulma işaretlerinden biri de rengidir. Olduğundan farklı bir renkte görünüyorsa, kemik suyunu tüketmeyin.
Et suyunu buzdolabında 3-4 gün bozulmadan saklayabilirsiniz. Derin dondurucuda ise et suyunu 3 aya kadar saklayabilir, her ihtiyaç duyduğunuzda buzluktan çıkararak pratik bir şekilde yiyeceklerinize ekleyebilirsiniz.
Kemiklerin üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ve 1 kaşık sirke ekleyerek ocağa alalım. Kaynamaya yakın ocağı kısarak kısık ateşte mümkün olduğunca yavaş bir şekilde kaynamasını sağlayalım.
Kemik ve et sularının besin değeri yok
Oysaki kemik ve et suyunun besin değeri yoktur. Yemeklere lezzet verici olarak kullanılmaktadır. Doymuş yağ içeriğinin yüksek olması sebebi ile özellikle kalp, damar ve tansiyon hastalarının tüketmesi sakıncalıdır.
* En önemli ezogelin püf noktası et suyudur. Et suyu lezzetine lezzet katar.
PATATES, PİRİNÇ YA DA ŞEHRİYE KULLANIN
Bunun yanı sıra, patates, pirinç, şehriye, nohut gibi malzemeler de çorbaların kıvamını koyulaştırmak için çok etkilidir. Pirinci haşlayarak, patatesi haşlayarak ya da pişirerek kullanabilir hatta çorbanıza bayat ekmek ilave edebilirsiniz.
Unutmayın içinde yoğurt, süt, yumurta olan çorbalara tuz mutlaka çorba kaynadıktan sonra eklenmelidir ve hemen çorba karıştırılarak tuz çorbanın içinde eritilmelidir. . .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri