Son yapılan araştırmalar çörek otunun kan şekeri ve kan yağları üzerinde de olumlu etkileri olduğunu gösteriyor. Şifa deposu çörek otunun faydaları balla birlikte tüketildiğinde ise katlanarak artıyor.
Makalede sonuç olarak, çörek otunun ve özellikle bal ile birlikte kullanıldığında inflamatuar olayların ve kanser oluşumunun önlenmesinde çok etkin olduğu vurgulanmıştır.
Ağrılarda, sancılarda, soğuk algınlıklarında, kronik bronşit ve üst solunum yolları, nefes darlığı, astım ve öksürüğe faydalıdır. Kanın temizlenmesinde faydalıdır. Aç karnına sabah akşam 1 tatlı kaşığı kullanılabilir.
Çörek otu dövülür. Çörek otu tozu, zencefil, tarçın, zerdeçal, karabiber, bal limon suyu küçük bir kavanoza koyulur.Karıştırılır. Her sabah 1 tatlı kaşığı aç karnına yenilir. Bağışıklık güçlendirmek için süper karışım.
Sık kullanım formu yağ ve toz şeklinde olan çörek otu, poğaça, börek gibi hamur işlerinin yanı sıra çorba, salata ve mezelere lezzet vermesi için de kullanılır. Günlük tüketimi 1 çay kaşığı şeklinde önerilen çörek otunun sıklıkla kullanılan yağının da 1 tatlı kaşığı olarak tüketilmesi önerilir.
İlgili 30 soru bulundu
Eğer öğütülmeden, tohum halinde tüketilirse sindirimi çok zor olabilmektedir. Bu nedenle öğütülerek veya çiğnenerek tüketilmelidir. Çörek otu tohumu, öğünlerden önce bir çay kaşığı kadar çiğnenebilir. Sindirimini kolaylaştırmak için su veya bal kullanılabilir.
Hücrelerin serbest radikallerden koruyan antioksidanlar, çörek otu yağında bolca bulunur. Timokinon bu bileşiklerden biridir. Bu bileşik akciğerler için iyidir, iltihap önleyici ve karaciğer hasarını önlemeye yardımcıdır. KOAH hastalığı olan kişilerde çörek otu yağı, akciğerleri iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) çörek otu için: "Çörek otunu kullanın, ölümden başka her şeye devadır." buyurmuşlardır. Ayrıca çörek otu yağının iyileştirici ve güzelleştirici olması nedeniyle Kleopatra tarafından da kullanıldığı bilinmektedir.
Çörek otu oldukça kuvvetli bir baharat olduğundan dikkatli tüketilmelidir. Çörek otu günde ne kadar tüketilmeli diye merak edenler için öncelikle çay kaşığıyla ölçüm yapmalarını tavsiye ederiz. Örneğin günlük çörek otu tüketiminin üç defa birer çay kaşığını geçmemesi gerekmektedir.
Çörek otu bitkisinin ekildiği ve hasat edildiği zamanlarda sıkça üretilir. İşçi arılar bu bitkilerden topladıkları nektarlar ile bu balı üretmektedirler. Kendi öz sütlerini ve topladıkları nektarları bir araya getirerek eşsiz bir lezzet ortaya çıkarmaktadırlar.
Çörek otu yağının faydaları arasında antioksidan, antibakteriyel, antifungal (mantar önleyici), enflamasyon (iltihap) giderici, şeker ve tansiyon düşürücü etkiler yer almaktadır.
İlk olarak yapılacak olan çay için bir bardak sıcak su kaynatılması gerekir. Suyun kaynamasıyla birlikte içerisine bir çay kaşığı veya tatlı kaşığı kurutulmuş çörek otu koyulur. Daha sonra üzerinin kapatılmasıyla 5 ile 7 dakika arasında bekletilir. Demlenen çörek otu yağı süzülerek sıcak bir şekilde tüketilir.
Çörek otu balı da, çörek otu bitkisi ekiminin yoğun olduğu yerlere kovanların bırakılması ve arıların bu bitkiden yoğun olarak topladığı nektardan elde ettiği baldır. Kullanım süresi kullanım amacına göre değişiklik gösterir. Olumlu sonuç alabilmek için en az 3 ay kullanılmalıdır.
Binbir derde deva olan çörek otu yağının faydaları saymakla bitmiyor. Sedef, akne, vitiligo gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan çörek otu yağı bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Peki çörek otu yağının faydaları neler, zararları var mı?
Hazmı kolaylaştırarak mide rahatsızlıklarını hafifletir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayarak bağırsak sağlığını korur. Zararlı alışkanlık ve sağlıksız beslenmeden kaynaklı karaciğerde biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Karaciğer sağlığını koruyarak kanser riskini azaltır.
Çörek otunu balla karıştırarak yerseniz, adet söktürücü olarak bir çözüm daha üretmiş olursunuz.
Aşırı tüketimi insan sağlığına zarar vereceği için kontrollü şekilde tüketmek gerekir. İlk defa çörek otu tüketecek olanlar günde 3 kez bir çay kaşığı kadar tüketim yapabilirler. 2 hafta boyunca bu şekilde tüketim yapılabilir.
ÇÖREK OTU NASIL TÜKETİLİR? Soğuk pres şeklinde üretilen, koruyucu ve katkı maddesi olmayan ve karışım yağ içermeyen çörek otu yağı tercih edilmelidir. Açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır.
Bu etkinin devam etmesi için çörekotu nu ömür boyu almak gerekir. Etkinin devamı için alınmasına 2 günden fazla ara verilmemelidir. Tam şifa elde edildikten sonra bırakılırsa hastalık tekrar nüks edebilir. Ortalama 6 aylık süre tüm hastalıklar için kesin süre değildir.
Evde direk tohum şeklinde veya öğüterek soslarda, salatalarda, yemeklerde ve çeşitli yiyeceklerde kullanılabilir. Diğer yandan çörek otu yağı çıkarılarak da kullanılabilir. Çörek otu yağı, çörek otundan elde edilen bitkisel bir yağdır.
Peygamber Efendimiz Hz Muhammed (s.a.v), hastalandığı zaman, bir avuç çörek otu alıp, onu su ve bal ile karıştırıp içerdi" denilmiştir.
ÇÖREK OTU YARALARIN İYİLEŞMESİNDE ETKİLİ
Yaraların çabuk iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır.
Gün içinde yoğurtla karıştırılıp tüketilen çörek otu, diyabet hastalıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca çölyak, erken menopoz gibi hastalıklara iyi gelir. Anne sütünü arttırır.
Çörek otu yağı hangi ilaçlarla kullanılmaz
Çörek otu yağının bazı ilaçlarla etkileşime girme ihtimali bulunmaktadır. Özellikle warfarin (Coumadin) ve metoprolol (Beloc zok, mecorlong, saneloc vb.) gibi beta blokerlarla etkileşime girebilmektedir. Dolayısıyla bu ilaçlarla birlikte kullanımı doktora danışılmalıdır.
Çörek otu birçok şekilde tüketilebilir. Günlük hayatın vazgeçilmez ürünleri olan hamur işleri, tohum hâli, yağ hâli gibi birçok etkenden bahsedebiliriz. Çörek otunun sağlığa faydalı olması için kahvaltıda ya da akşam yemeklerinizin öncesinde bir tatlı kaşığı çörek otu yutabilir ya da çiğneyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri