Karnabahar (Brassica oleracea 'Botrytis'),
Karnabaharın anavatanı Akdeniz bölgesidir. Çin, dünya çapında en büyük karnabahar üreticisidir. Her karnabahar bitkisi sadece 1 baş/taç üretebilir.
Çin, Hindistan ve Amerika; karnabahar tarımında öncü ülkelerdendir. Karnabaharın anavatanı Akdeniz ülkeleridir.
Faydalı ve bir o kadar da besleyici olan karnabahar, Ülkemizde Akdeniz Bölgesinde ve Orta Karadeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Karnabaharın en yoğun yetiştiği iller, Adana, Amasya, Tekirdağ, Konya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale Tokat, İzmir, Samsun, Mersin ve Bafra Ovası'dır.
karnabahar - Nişanyan Sözlük. Farsça karamb-i bahār کرمب بهار “ilkbahar lahanası” deyiminden alıntıdır. Bu deyim Arapça ve Farsça karamb کرمب “lahana, brassica cretica” (NOT: Bu sözcük Eski Yunanca krámbē κράμβη “1. buruşuk, 2. aynı anlamda” sözcüğünden alıntıdır.)
İlgili 39 soru bulundu
Turpgillerden; vatanı Doğu Akdeniz bölgesi olan 2 yıllık otsu bir bitkidir.
Karnabaharın anavatanı Anadolu'dur. Yabani lahanadan türemiştir. Binlerce yıl içinde büyük değişiklikler geçirmiş, MÖ 600 yıllarında bugünkü Türkiye ve İtalya'da boy göstermiş.
#7 Karnabahar
Karnabahardaki besinler, artritli kediler için faydalı olabilecek iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Lif içeriği sindirim sorunlarına yardımcı olabilir, ancak karnabaharı beslemeden önce pişirdiğinizden emin olun.
Sarı, turuncu, mor ve yeşil karnabaharlar hem şaşırtıyor hem de yoğun talep görüyor. Bafra Ovası'nda bir tohum şirketinin projesiyle renkli karnabahar üretimi yapıldı. Türkiye'de çok az sayıda üretimi yapılan renkli karnabaharlar, Bafra Ovası'nda yetiştirilerek yurt içi ve yurt dışına gönderiliyor.
Brokolinin anavatanı Akdeniz olduğuna inanılmaktadır; Eski Yunanlılar ve Romalılar düzenli olarak Brokoli tüketimi yaparlarmış. Avrupa'nın geri kısmında brokolinin tanımı 16. yüzyılda italyanlar tarafından yapılmıştır. Brokoli, yüksek besin değeri nedeniyle oldukça popüler bir sebzedir.
Ülkemizde en çok Akdeniz ve Orta Karadeniz'de karnabahar yetiştiriciliği yapılır. Karnabaharın en yoğun yetiştirildiği yerler ise Samsun, Adana, Amasya, Tekirdağ, Bursa ve Konya'dır.
Karnabahar kelimesi Türkçe'de "ilkbahar lahanası" anlamına gelir.
Tarihçe. Brokoli, isminden de anlaşılabileceği gibi, İtalya yarımadası ile özdeşleşmiş bir sebzedir.
Karnabahar C vitamini, K vitamini ve folik asit için iyi bir kaynak olmakla birlikte; potasyum, magnezyum, mangan ve kalsiyum gibi mineralleri de içermektedir.
Kimler karnabahar yememeli? Tiroid hormonlarını etkileyebileceğinden dolayı tiroid sorunu olanlar karnabaharı sınırlı tüketmelidir. Gaz ve şişkinlik oluşmaması için crohn hastalığı veya ülseratif koliti ve inflamatuar bağırsak hastalığı olanlar dikkat etmelidir. Emzirenler fazla tüketmemelidir.
Aynı şekilde kış sebzelerinden brokoli, brüksel lahanası ve karnabahar içerdikleri indol-3 maddesi ile hormonları düzenliyor. Kısa sürede cinsel gücü artıran yiyecekler, aynı zamanda kalp sağlığı için de yararlıdır.
KARNABAHARIN ZARARLARI
Aşırı tüketimi gaz problemi ve şişkinliğe yol açar. Aşırı tüketildiğinde tiroid hormonu eksikliğine neden olabilir. Hassas ciltler için fazla tüketilirse alerjik reaksiyonlara nede olur. Çok fazla tüketilirse böbrek taşı oluşumuna ve gut hastalığına neden olur.
Kronik uykusuzluk için karnabahar suyu tavsiye edilir. Uyku hormonunun da dengeleyerek kişinin rahat bir uyku çekmesini sağlar.
Kedinize muz verirseniz karşılaşabileceğiniz bazı sindirim sorunları ishal, kabızlık, kusma ve istifra olabilir. Bu veya başka normal olmayan belirtileri fark ederseniz derhal veteriner hekiminizle iletişime geçin.
Kedilerin yiyebileceği meyveler arasında muz da vardır. Muz C vitamini, B vitamini ve potasyum barındırır. Birkaç ince muz dilimi onların beslenmesinde faydalı bir tercih olarak ön plana çıkar. Lifli yapısı sayesinde muz sindirim sistemleri için de faydalı bir seçenek olarak değerlendirilebilir.
Meksika, Şili ve Peru civarında yaşamış oldukları tahmin edilen antik uygarlık Aztekler'in yazılı belgelerinde ismi geçen biber, Kolomb'un Amerika'yı keşfiyle Avrupa ve Hindistan'a ulaşsa da Osmanlı mutfağında kullanımı 16 ya da 17. yüzyıllara kadar uzanmakta.
Anadolu'da yüzyıllardan beri yetiştirilen pırasa, salatalık, kabak, kuşkonmaz, soğan, sarımsak, lahana, marul, pazı, pancar, turp, havuç, kereviz, börülce, bakla, hatta kuşkonmaz gibi “yerli” sebzeleri, İran yoluyla gelen Hindistan kökenli patlıcan ve daha geç dönemde Güney Amerika'dan gelen yeşil biber, fasulye ve ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri