Yapılan çalışmalarda düzenli olarak çörek otu yağı kullananlarda burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, burun akıntısı ve hapşırma gibi alerji belirtilerinde iyileşme görülmüştür. Çörek otu yağının anti-inflamatuar özellikleri astım belirtilerini de hafifletebilir.
Dahili kullanımı: Astım, bronşit gibi solum yolu hastalıklarının tedavisinde kanıtlanmış etkilere sahiptir. Çörek otu yağı yetişkinlerde günde 3 kez 5'er ml alınabilir. 4-12 yaş arası doz günde 3 kez 2.5 ml, 2-4 yaş arası ise doz günde 3 kez 1'er ml'dir.
Çörek otu yağının antiinflamatuar (iltihap ve ödem önleyici) özelliği nedeniyle nefes borusu kaslarını genişlettiği ve bu sonuçla nefes darlığı gibi göğüs hastalıklarının tedavisine yardımcı olacağı ileri sürülmüştür.
Hücrelerin serbest radikallerden koruyan antioksidanlar, çörek otu yağında bolca bulunur. Timokinon bu bileşiklerden biridir. Bu bileşik akciğerler için iyidir, iltihap önleyici ve karaciğer hasarını önlemeye yardımcıdır. KOAH hastalığı olan kişilerde çörek otu yağı, akciğerleri iyileştirmeye yardımcı olabilir.
sistemini destekler. Astım, bronşit gibi solum yolu. hastalıklarının tedavisine karşı etkilidir.
İlgili 36 soru bulundu
Şeydanur Demir | Çörekotu yağı çok iyi bir balgam söktürücüdür.
1 tatlı kaşığı organik çörek otu yağını 1 bardak sıcak suya karıştırarak buharını soluyabilirsiniz. 1 yemek kaşığı organik çörek otu yağını yemeklerinize, salatalarınıza doğrudan kullanabilirsiniz. 1 tatlı kaşığı organik çörek otu yağını 1 bardak su, meyve suyu, kahve, ile karıştırarak tüketebilirsiniz.
Akciğeri temizleyen besinler genellikle C vitamini ve karotenoid yönünden zengin olan besinlerdir. Elma, yeşil çay, zerdeçal, sarımsak, soğan, biber, balkabağı, kekik, zencefil, siyah fasulye, mercimek, pazı ve yeşil sebzeler akciğerleri temizleyen besinler arasında yer alır.
Çörek otu yağı sindirim sorunlarını gidermeye ve sindirim sağlığını desteklemeye yardım ederek hazımsızlık, gaz, iştahsızlık ve ishal gibi sorunlara karşı faydalı olabilir. Ayrıca içerdiği timokinon etken maddesi asit salınımını engelleyerek sindirim sistemini kaplayan mukoza zarlarını koruyabilir.
En sevilen bitkisel yağlar arasında yer alan bu besini aç karna tüketmek, diyet sürecinde tokluk hissini artırmaya yardımcı olarak kilo verme sürecini hızlandırıyor. Aç karnına çörek otu yağı içmenin faydaları arasında kan şekerini dengelemek de yer alıyor.
Nefes darlığının nedeni belirlenip tedavi edildiğinde nefes darlığı iyileştirilebilir. Astımda, esas olarak, içeriğinde düşük doz kortizon ve bronş genişleticilerin olduğu solunum yolu ile kullanılan gaz ve toz inhaler ilaçlar kullanılmaktadır.
Nefes egzersizlerinin, alerjik astım tedavisinde faydalı olabildiğine yönelik veriler vardır. Bu tedavi yöntemlerinin, her hastada kullanımı için yeni çalışmalara ihtiyaç vardır. Sonuç olarak; Alerjik astım tedavisinde, öksürük dönemlerinde bal veya zencefil önerilebilir.
Solunum yollarında en sık kullanılan uçucu yağlar: okaliptus, nane, çay ağacı, kekik, lavanta, encefil uçucu yağlarıdır. Okaliptus Uçucu Yağı: Okaliptüs 100 metre yüksekliğe ulaşabilen uzun, yapraklarını dökmeyen bir bitkidir. Eucalyptus globulus Labill. ve Eucalyptus Radiata Sieber ex DC. en sık kullanılan türleridir.
Astımla ilişkili hücresel olayların baskılayarak hava yolu ödemini geriletir ve dolayısıyla bronş genişletici etki gösterir. Omega 3 yağ asitleri balık, balık yağı, ceviz, ceviz yağı, fındık, keten tohumu, semizotu ve kanolo yağında bulunur.
Astım tedavisinin yanında çörek otu tohumu tüketmek hırıltılı solunumun, öksürüğün ve çeşitli solunum sorunlarının iyileşmesine katkı sağlayabilir. Aynı zamanda çörek otu astım semptomlarını hafifletmenin yanında düşük şiddetteki KOAH hastalarında da iyileşmeyi destekleyebilir.
Solunum Rahatsızlıkları: Astım, KOAH, nefes darlığı gibi solunum rahatsızlıklarının tedavisinde yardımcı olur. Öksürük, hırıltı, balgam gibi şikayetleri hafifletir. Saman nezlesi ve benzeri alerjik hastalıklarda histamin salgısını azaltarak hastalık etkilerini gidermeye faydalıdır.
Bu kişiden kişiye farklılık gösterir ve etkin bir sonuç için doktor tavsiyesi ve kontrolünde kullanılması önerilmektedir. Öte yandan genel kanı günlük bir tatlı kaşığı çörek otu yağının uzun soluklu (4 aya kadar) kullanılmasının en optimum metodlardan biri olduğu yönündedir.
Çörek Otu Yağı Nasıl Kullanılır? Soğuk sıkım olarak kullanımı tavsiye edilen bu bitkisel yağ, pişirilmeye uygun değildir. Bu sebeple yemek ve salatalara son aşamada eklenmesi en doğru kullanımı sunar. Yağın bir diğer kullanım şekli de günde 1 çay kaşığı olacak şekilde tüketmektir.
Çörek otu yağının yemeklerden önce kullanılması iştah kapatıcı ve metabolizmayı harekete geçirici etkiler gösterirken, yemeklerden sonra kullanılması tam tersi etki yapar ve kilo alınmasına neden olur.
Bunun için de nefes egzersizleri yapmanız gerekmektedir. Sabah uyanır uyanmaz su içmek ve gün içerisinde de devam etmek gerekir. Trans yağ ya da doymuş yağ yerine doymamış yağları tercih etmelisiniz. Folat yönünden zengin olan mercimek ile siyah fasulye gibi yiyeceklerin de bol bol tüketilmesi gerekmektedir.
Çörek otu yağ şeklinde kullanılacaksa; formunun korunması için soğuk sıkım şeklinde tüketilmesi gerekmektedir. Günde 1 çay kaşığı, aç karnına tüketilebilir. Çörek otunun kokusundan rahatsız olanlar geceden veya tok karna tüketebilirler.
Kışın daha sık rastlanan soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabilir. Öksürüğe iyi gelir ve çörek otu yağı bronşları temizler. Bağışıklık sistemi dostudur. Hastalıklara karşı direnç gelişmesini sağlar.
Çörek otu yağının faydaları arasında antioksidan, antibakteriyel, antifungal (mantar önleyici), enflamasyon (iltihap) giderici, şeker ve tansiyon düşürücü etkiler yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri