100 kişilik mevlüt yemeği fiyatları 6.600 TL'den başlamaktadır. Fakat ekonomik tavuklu pilav menü haricindeki menülerde kişi başı başlangıç fiyatı olan 56 TL, 100 kişilik siparişlerinizde 55 TL'ye düşmektedir. Yani toplu siparişlerde daha fazla indirim söz konusu olmaktadır.
Zirâ Allah'ın azabı çetindir." (Mâide Sûresi: 2). Bunun içindir ki ilim ehlinin fetvâları, bu günde dağıtılan yemeklerle diğer bid'at olan bayramlarda dağıtılan yemekleri yemenin haram olduğu yönündedir.
Cami salonunda mevlit okutmanın bedeli 500 TL.
İlgili 41 soru bulundu
Mevlid okumak veya okutmak farz, vacip, sünnet veya müstehab değildir. Bu sebeple mevlit okumak veya okutmak dinî yönden yapılması gereken bir görev değildir. Bu itibarla dinî bir zorunluluk olarak görülmediği sürece, evlerde veya camilerde mevlid okunmasında veya okutulmasında bir sakınca bulunmamaktadır.
Bazı yörelerde ölünün gömüldüğü gün ve sonraki üç gün boyunca yemek verilir. Yine bazı bölgelerde, ölünün gömüldüğü günün akşamına baş sağlığına gelenlere helva dağıtılır. Kimi yörelerde de lokum dökülür. Bazı bölgelerde ölünün ardından kurban kesildiği de olur.
Yemekten sonra kuran, mevlüt okunur. -Ölünün kırkında ve elli ikisinde yine aynı dualar okunarak pide, bükme veya pişi ikram edilir.
Kişi vefat ederken komşuların ölü evine yiyecek getirmesi sünnettir. Ancak ölünün vefatından sonra akrabalarının komşulara yiyecek dağıtmasını ifade eden bir hüküm yoktur. Bu bölgeye ait bir adettir. Ölünün kırkıncı ve elli ikinci gecesi ile ilgili hiç bir şey vârid olmamıştır.
Bu sebeple, Kur'an-ı Kerim'in para karşılığında okunması ve okunan Kur'an karşılığında para verilmesi dinen caiz değildir. Böyle bir okumadan dolayı sevap da yoktur (Mevsılî, el-İhtiyâr, II, 142, İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, IX, 76-77).
Mevlit yemeği genelde mevlit pilavı şeklindede adlandırılmıştır. Ama sonuçta bir hayır işi olarak gelen tüm misafirlere ikram edilir. Mevlit yemekleri vefat eden kişilerin vefat akşamında veya 7. gecesinde veya 40'ında Kur'an-ı Kerim okuyarak mevlüt yemeği hazırlanarak ikram edilir.
Rüyasında mevlit yemeğinden yediğini gören bir kimse, yakın gelecekte bir aile kuracak ve bir ev sahibi olacak demektir. Eğer kişi bekarsa, bu rüya kısmetlerinin açıldığı anlamına gelir. Eğer kişi evliyse hayatını daha iyiye taşıyacak bir eve ya da bir arabaya sahip olacak demektir.
Konuklarınıza sunabileceğiniz ağız tatlandırıcılar arasında akide şekerleri, bonbon şekerler, draje şekerler, lokumlar ve çikolata türleri ön plana çıkar. Şekeri sunuş şekliniz de en az tercih edeceğiniz tatlı türü kadar önemlidir. Mevlit şekerleri, geleneksel olarak karton külahlarda dağıtılır.
40. ve 52. günlerinde evde ya da camide mevlit okutulur. Evde okutulan mevlitte yemek verilir. Camide okutulursa gelenlere gülsuyu, şeker ve lokum ikram edilir.
Yalnız bir ek yemek vardır, bu da “un helvası” dır. Diğer taraftan ölünün kırkıncı gününde ölenin canı-hayrı için, köylülere ölü sahibi tarafından yemek dökülür ve mevlüt okutturularak mevlüt şekeri dağıtılır bu verilen yemeğe “can aşı” denilir.
Cevap: Ölü adına kurban kesilerek, eti ihtiyaç sahiplerine sadaka niyetiyle dağıtılıp sevabı ölüye bağışlanabilir.
Koku ölünün ruhunu, helvanın kendisi ise geride kalanları besler. Hazırlanan irmik helvası ölünün ağzının tadı gelsin, İslam inancıyla kabir azabı hafiflesin gibi temennilerle pişirilir, misafirlere ikram edilir. Yerken de ölünün ruhuna dua edilir.
Komşular yaptıkları yemekleri ölü ailesine yardımda bulunmak ve kalplerini kazanmak için gönderirler. Çünkü cenaze sahipleri musibetle, gelen gidenlerle meşguliyet sebebiyle yemek yapamamış olabilirler.
Ölünün arkasından dua edilir. Hz Peygamber cenaze namazı da kıldırmadı. Hz peygamber ölen kişi için dua ettirmiş, kendiside ölen kişi için dua etmiştir. Daha sonraları bu Hz Peygamber cenaze namazı kıldırdı şeklinde kayıtlara geçmiş öylede kalmıştır.
Ölünün hayrı için başvurulan bu işleme “hayır yemeği” adı verilmektedir. Karacaköy'de, ölümün üçüncü günü komşulara yemek verilmektedir ki, buna, “üç yemeği” veya “can aşı” adı verilmektedir. Bunun için, komşular, ölü- mün üçüncü günü ölü evinde verilen yemeğe çağrılır.
Kandil olarak nitelendirilen önemli dinî gün ve gecelerin dışında, çocukların 40'ı çıkınca, bir müslümanın vefâtının 40'ıncı gününde, adak ve nikâh törenlerinde, hacıların dönüşünde, sünnet merasiminde, asker uğurlama gibi vesilelerle mevlid okunması özellikle Anadolu'da gelenekselleşmiştir.
İşte Mevlidhan kültürü hakkında bilgiler. Bestelenmiş Mevlid metnini makamına ve usulüne uygun bir şekilde okuyan kişilere Mevlidhan (Mevlithan) denir.
Kitab, Sünnet ve âdet-i İslâmiyet'te hatta hiç bir semâvî kitabta ölü için mevlid okutmak olmadığı gibi; ölen bir kimsenin her sene ölüm yıldönümünü anmak ve bu münâsebetle toplanmak da yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri