Çörek otu yağı antioksidan yanı sıra, A, C, B1, B6, biotin, niasin ve folik asit gibi vitaminler içerir. Çörek otu yağı içeriğinde ki timokinon bileşiği ile kilo vermeye, kan şekerini düzenlemeye, diyabete, yüksek kolesterole, cilt sağlığına, yaralara, kanser ve diyabetin tedavisine yardımcı olur.
Çörek otu yağının faydaları arasında antioksidan, antibakteriyel, antifungal (mantar önleyici), enflamasyon (iltihap) giderici, şeker ve tansiyon düşürücü etkiler yer almaktadır.
Yaraların iyileşmesini hızlandırması, adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olması, sindirim sistemini koruyucu etkisi çörek otunun faydaları arasında gösterilir. Çörek otu yağının tümör önleyici etkisinden dolayı; meme, cilt, karaciğer ve kolon kanserinde faydalı etkileri gözlemlenmiştir.
Çörek otu yağı antimikrobiyal ve antioksidan özellikleriyle akne, egzama, sedef gibi rahatsızlıklar için tercih edilebilir. Kıl veya gözeneklerin tıkanmasıyla oluşan komedonları oluşturma etkisi olmadığı için rahatlıkla kullanılabilir. İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde cilt yenilenmesine yardımcı olur.
1 yemek kaşığı organik çörek otu yağını yemeklerinize, salatalarınıza doğrudan kullanabilirsiniz. 1 tatlı kaşığı organik çörek otu yağını 1 bardak su, meyve suyu, kahve, ile karıştırarak tüketebilirsiniz. 1 dilim ekmeğin üzerine ya da yoğurda ilave ederek yiyebilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Çörek otu yağı dahili ve harici olarak kullanılabilir. Direkt değil; ancak su ile karıştırılarak içilebilir.
Çörek otu kara habbe olarak da bilinir, halk arasında her derde şifa olarak kabul edilir. Peygamber efendimizin hastalandığı zaman çörek otunu su ve bal ile karıştırıp içtiği belirtilmektedir. Çörek otu soğuk sıkım da kullanabilir.
Egzama, şeker hastalığı, ülseratif kolit, astım, öksürük, romatoid artrit, epilepsi, osteoartrit gibi rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olabilen çörek otu yağı, aynı zamanda anne sütünü artırabilir, uyku problemlerini düzenleyebilir.
Binbir derde deva olan çörek otu yağının faydaları saymakla bitmiyor. Sedef, akne, vitiligo gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan çörek otu yağı bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Peki çörek otu yağının faydaları neler, zararları var mı?
Aç karnına çörek otu tüketmek hazmı ve sindirimi kolaylaştırabilir; tokluk hissi sağlayabilir. İçeriğindeki antioksidan bileşenler nedeniyle vücuttaki zararlı toksinleri atabilir; bu özelliği ile kronik hastalıklara iyi gelebilir.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) çörek otu için: "Çörek otunu kullanın, ölümden başka her şeye devadır." buyurmuşlardır. Ayrıca çörek otu yağının iyileştirici ve güzelleştirici olması nedeniyle Kleopatra tarafından da kullanıldığı bilinmektedir.
Bu kişiden kişiye farklılık gösterir ve etkin bir sonuç için doktor tavsiyesi ve kontrolünde kullanılması önerilmektedir. Öte yandan genel kanı günlük bir tatlı kaşığı çörek otu yağının uzun soluklu (4 aya kadar) kullanılmasının en optimum metodlardan biri olduğu yönündedir.
Çörekotu, zeytinyağı ve yoğurt ile yapılacak karışım kabızlığı hemen kesecek daha sağlıklı bir sindirim sistemi sağlayacaktır. Özellikle çörekotu sindirim sistemi üzerine inanılmaz etkileri olan bir besindir. Ayrıca kilo verme çabasında olan kişilerde çörekotunu sık sık tüketerek sindirim sistemini hızlandırabilir.
Çörek otu yağı cilde faydaları ile dikkat çeken bitkisel yağlardan biridir. Bu yağ içeriği ile akne, yara iyileşmesi, egzama, sedef hastalığı ve vitiligo gibi cilt problemlerinde kullanılır.
Kan sulandırıcı ya da beta bloker ilaç kullanan kişiler de çörek otu yağı kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır. Kan pıhtılaşmasıyla ilgili risk teşkil edebilir. Çörek otu kanama ile ilgili sorun yaratabileceği, kan şekerini düşürebileceği ve uyku sorunu yaşatabileceği ihtimali nedeniyle dikkatli olunmalıdır.
Kemik, kas ve eklem ağrılarına iyi gelir. Artrit ve romatizma ağrısını geçirmeye fayda sağlar. Bu etkileri için gece yatmadan önce ağrıyan bölge çörek otu yağı ile ovulur.
Kaliteli ve güvenli üretim politikalarıyla kullanıcıların sıkça tercih edilen en iyi çörek otu yağı markalarını; Voonka, Venature, Ocean, Zade Vital, Tab olarak sıralayabiliriz.
Öncelikle çörek otu yağı hem direkt ağızdan alınabilmekte hem de sürülerek kullanılabilmektedir. Soğuk sıkım çörek otu yağı kullanımı diğer çörek otu yağlarının kullanımı ile aynıdır. Herhangi farklı bir kullanımı bulunmamaktadır.
Kan yağlarının yükselmesinden dolayı kalp damar hastalıklarının temelinde yer alan damar tıkanıklı şikayetine karşı çörek otu kullanımı kan yağların düzenlenmesinde etkileri sayesinde kandaki yüksek kolesterol ve trigliserit seviyesinin düşürülmesini sağlayabilir.
Çörek otu yağının gereğinden fazla kullanıldığı durumlarda; - Kan basıncı düşerek, kanın pıhtılaşmasının yavaşlamasına neden olur. Bu yüzden de kanama riskinin artmasına yol açar. - Çörek otu yağının aşırı bir şekilde kullanılması, böbrek ve karaciğer hasarına sebep olabilir.
Aynı şekilde kabızlık gibi sorunların çözümünde de aktif rol oynaması sayesinde çörek otu yağı, sindirim ve boşaltım sorunları nedeniyle zayıflayamayanların işlerini kolaylaştıracaktır. Ancak çörek otu yağı tek başına zayıflatır demek yanlış olur, zira kendisi bu konuda sadece yardımcı olur, işlerinizi kolaylaştırır.
Çörek Otu İle Diş Ağrısını Dindirme
İki su bardağı sirkenin içerisine 1 tatlı kaşığı çörek otu atıldıktan sonra kaynatılması gerekir. Soğuması beklendikten sonra yapılan gargara ile ağrılar direkt olarak kesilecektir.
Fazla kullanılırsa böbreklere ve karaciğere zarar verebilir. Alerjik bünyelerin kontrollü kullanmasında fayda vardır. Alerjiye yol açabilir. İlaçların bazılarıyla etkileşimi olabilir.
Çörek otu yağının antiinflamatuar (iltihap ve ödem önleyici) özelliği nedeniyle nefes borusu kaslarını genişlettiği ve bu sonuçla nefes darlığı gibi göğüs hastalıklarının tedavisine yardımcı olacağı ileri sürülmüştür.
Damar hastalıklarını önler ve hazmı kolaylaştırır. Çörek otu ayrıca idrar söktürücü özelliği ile safraya da iyi gelir. Yaraların çabuk iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri