“Kişi namaz kılmıyor, oruç tutmuyorsa fakirin elinden tutulmaz diye bir olay yok. Yerde sürünecek kadar fakir olan kişiye 'Sen namaz kılıyor musun, kılmıyorsan sana zekât vermiyorum' denilemez. Fakirlik evrensel bir olaydır. Zekât ve fitre gayrimüslimlere de verilir.
Ancak farz ihtiyat gereği içki içen, namaz kılmayan ve açıktan (alenî olarak) büyük günahları işleyen kimseye fitre verilmemelidir.
Zekât, namaz ve oruç gibi ibadetlerle mükellef değildir. Velisi onun malından zekât vermez. Şuuru yerinde iken namazını kılar, orucunu da tutar. Şuuru giderse orucunu bozması, namaz kılmaması günah olmaz.
“Namazı kasten bırakanın ibadetleri kabul olmaz ve namaza başlayana kadar..." Eğer, “Namaz kılmayanın hiçbir ameli kabul edilmez.” veya "Namaz kılmayanın ibadetleri kabul olmaz." anlamında sahih bir hadis varsa, bu hadisleri "namaz kılmayanların diğer ibadetleri kamil anlamda olmaz" şeklinde anlamak gerekir.
Zekat Kimlere Verilmez? Zekât ve fitre ana, baba, büyükanne ve büyük babalara, oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara, eşine, Müslüman olmayanlara, zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye, babası zengin olan ergen olmamış çocuğa verilmez.
İlgili 44 soru bulundu
Nisap miktarı 80.18 gram altındır. Bu miktarın üzerinde bir mal varlığı varsa zekat vermek gerekir. Bu varlığın karşılığı TL veya başka bir para birimi olarak hesaplanır. Çıkan sonucun 40'da 1'i yani %2,5 'i zekat olarak verilir.
Peygamber efendimiz de namaz dinin direğidir diye buyuruyor. Namaz Allah ile insan arasında bir irtibattır. Aynı şekilde oruç ta çok önemlidir. Ancak hiç kimse 'namaz kılmıyorsan orucun kabul olmaz' diyemez.
Eğer, beş vakit namazı tamam ise, felâha (cennete) kavuşacak, namazı noksan ise hâb-ü hüsranda (cehennemde) kalacaktır."
Hanefî, Malikî ve Şafiî hukukçular söz konusu hadisleri esas alarak namaz kılmayan kimseyi tekfir etmemiş, Hanbelîler ise namazı terk edeni kâfir kabul etmiştir.
Zamanında zekâtını vermeyen bir kişi, daha sonra fakir düşer ve zekât borcunu ödemeden ölürse zekât sorumluluğundan kurtulamaz. Bu durumdaki kişi mirasçılarına, zekât borcunu ödemeleri hususunda vasiyette bulunmalıdır. Şâyet vasiyet etmeden ölürse günahkâr olur.
Şâfiî mezhebinin meşhur olan görüşüne göre ise hiçbir borç, zekâta tâbi olan malların hiçbirisinden düşülmez, dolayısıyla borçluluk hâli zekât vermeye engel değildir (Nevevî, el-Mecmû', 5/344).
Dolayısıyla kâğıt para, altın ve gümüşün mübadele vasıtası olarak yapmış olduğu görevi yüklenmiştir. Bu itibarla, altın ve gümüşün zekâtının verilmesi gerektiği gibi kâğıt paranın da zekâtı verilmelidir (Cezîrî, el-Mezâhibü'l-erbe'a, 1/546; Zühaylî, el-Fıkhu'l-İslâmî, 2/772).
Fakir kardeşe zekât verilebilir mi? Fakir olan kardeşe zekât verilebilir. Kardeş çocuğu, amca, dayı, hala ve bunların çocukları da böyledir (Merğinânî, el-Hidâye, 2/224; İbnü'l-Hümâm, Fethü'l-kadîr, 2/275; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/353-354). Hatta zekât verirken yoksul akrabalara öncelik verilmesi daha sevaptır.
Bu bakımdan zekât hususunda usûl ve furû' ile ilgili böyle bir ölçü getirilmiştir. Yalnız anne, -eğer baba hâlâ hayatta olup çocuklarına bakmakla yükümlüyse- çocuklarına ve torunlarına bakmakla yükümlü olmadığı için zekâtını bunlardan muhtaç olanlara verebilir.
Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.
Akıl sağlığı yerinde olan ve ergenlik çağına ermiş her Müslüman'a namaz farzdır.
Namazın farz olduğunu inkâr ederek namazı kılmayan kimse dinden çıkacağı için kâfir olur.
Bu sırada önüne davarlarını katmış birinin İslâm ordusuna doğru geldiği görüldü. Bu adam, Hayber Yahudilerinden Âmir'in Yesâr adını taşıyan Habeşli kölesi idi.
Bunun üzerine eğer bir kişi oruç tutarda namaz kılmazsa orucu kabul edilmez, kıyamet gününde ona Allah katında fayda sağlamayacaktır, biz bu tür insanlara deriz ki: önce namaz kıl sonra oruç tut, ancak oruç tutarda namaz kılmazsan orucun kabul edilmez çünkü kafirin ibadeti kabul edilmez.
Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. Cünüp olmayı gerektiren hâl ister oruca başlamadan gerçekleşmiş olsun ister ihtilam olma şeklinde oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez. Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir. Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir.
Sorular ve Cevaplar » NAMAZI TERK EDEN
2 Soru: Namaz kılmayan birisinin evinde yemek yiyip namaz kılmak caiz midir? Cevap: Sakıncası yoktur.
"Biriktirilen para nisaba ulaşıp üzerinden bir yıl geçtikten sonra zekâtının verilmesi gerekir. Söz konusu paranın hangi ihtiyaç için biriktirildiği bu hükmü değiştirmez.
Zekat yılı içerisinde ödenecek olan borçlar çıkıldıktan sonra kira gelirleri, diğer gelirlerle birlikte nisap miktarına (80,18 gr. altın veya değeri) ulaşır ve üzerinden bir kameri yıl geçerse kırkta bir (% 2,5) oranında zekatının verilmesi gerekir.
Maaş, ücret ve meslek kazançları üzerinden zekât hesaplanabilmesi için bu gelirlerin tamamı nisaba ulaşınca ve üzerinden bir yıl geçerse, ihtiyaçlar giderilip borçlar düşüldükten sonra %2,5'i zekât olarak verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri