Aletsel dönemdeki önemli depremler; 25 Haziran 1910 Osmancık-Çorum (Ms=6.1), 2 Aralık 1942 Osmancık-Çorum (Ms=5.9), 11 Aralık 1942 Hamamözü Vadisi-Çorum (Ms=5.9) ve 14 Ağustos 1996 Mecitözü-Amasya (Ms=5.6) depremleridir. Aşağıda bugün meydana gelen depremin dış merkezi (kırmızı yıldız ile) verilmektedir.
"14 Ağustos 1996 Salhançayı (Çorum-Amasya) depremi". (1998), 31-46. Demirtas R (1998). 14 Ağustos 1996 Salhançayı (Çorum-Amasya) depremi. Deprem Araştırma Bülteni, 25(76), 31 - 46.
AFAD'ın Türkiye deprem fay hatları haritasına göre Çorum 2'inci ve 3.'üncü deprem bölgesinde yer alıyor. Çorum İli İlçeleriyle beraber deprem açısından önem arz etmekte olup; aşağıda belirtilen fayların tehdidi altındadır. 1.Kuzey Anadolu Fay Hattı : Türkiye'nin en önemli fay hattıdır.
Çorum'un ikinci ve üçüncü deprem riski olan iller arasında yer aldığını belirten Tüysüz, Türkiye'de fay hattının geçtiği ilçeler arasında Çorum'un Laçin ilçesi de olduğunu açıkladı. Çorum'da en büyük deprem 1942 yılında yaşandı.
Çorum'un Bayat ilçesinde saat 20.54'te 3,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi'nden son dakika deprem açıklaması geldi. Kandilli Rasathanesi'nden alına bilgiye göre, Çorum'un Bayat ilçesinde saat 20.54'te 3,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin derinliği 5 kilometre olarak saptandı.
İlgili 22 soru bulundu
· 1942 'de meydana gelen 5,9 şiddetindeki, Laçin depreminde, 25 kişi hayatını kaybetmiştir.
AFAD'ın hazırladığı Türkiye deprem fay hatları haritasına göre Çorum 2'inci ve 3.'üncü deprem bölgesinde yer almaktadır.
"14 Ağustos 1996 Salhançayı (Çorum-Amasya) depremi". (1998), 31-46. Demirtas R (1998). 14 Ağustos 1996 Salhançayı (Çorum-Amasya) depremi. Deprem Araştırma Bülteni, 25(76), 31 - 46.
Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay hattı bulunuyor. Kandilli Rasathanesi verilerine göre Çorum'un Bayat ilçesinde 3.7 ve saat 21.03'de 3.6 büyüklüğünde ikinci deprem meydana geldi. Türkiye deprem risk haritasına göre Çorum ikinci riskli derecede bulunuyor.
AFAD'ın Çorum için yapmış olduğu İRAP2021 raporuna göre Merzifon-Eşençay fayı ve Sungurlu fayları için yapmış olduğu deprem senaryoları aslında tehlikenin ne kadar büyük olduğuna işaret ediyor.
Yaylabaşı ve Kumbaba köyleri linyit bakımından zengindir ve özel işletmeler linyit üretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Ancak Osmancık, jeolojik yapısı nedeniyle “Kuzey Anadolu Fay Hattı” üzerinde olduğundan 1.derecede deprem kuşağında yer almaktadır.
Kuzey Anadolu Fayının yan kolları Amasya bölgesinde Ezinepazarı-Sungurlu, Taşova-Çorum, Laçin ve Merzifon fayları olarak gözlenir. Kuzey Anadolu Fay hattı Niksar dolaylarında en önemli çatallanmasını yaparak Ezinepazarı-Sungurlu fayını oluşturur.
Öncü Deprem Nasıl Anlaşılır? Büyük bir depremden birkaç hafta ya da birkaç saniye önce oluşan, büyük depremin oluştuğu alan içinde ya da bu alan yakınında ortaya çıkan küçük sarsıntılara öncü deprem denir. Öncü depremler genellikle yakın bir zaman sonrasında gelecek büyük bir depremin habercisi olduğu anlamına gelir.
Özellikle Mecitözü ve Merzifon'a bağlı köylerde ağır hasara neden olan bu depremde, 1 kişi ölmüş, 9 kişi yaralanmış ve toplam 2.606 konutta hasar meydana gelmiştir. Hasarın yoğun olarak gözlendiği yerleşim birimleri Akpınar, Oymaağaç, Mahmutlu, Balgöze, Diphacı ve Karasar köyleridir.
Depremin büyüklüğü Moment magnitüd ölçeği (ya da eskiden kullanımda olan Richter ölçeği) ile belirlenir. Bu ölçeğe göre 3 ve altı büyüklükteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü büyüklükteki depremler yıkıcı olabilir. Sarsıntının şiddeti Mercalli şiddet ölçeği ile ölçülür.
Çorum'un Sungurlu ilçesinde 4.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Çorum Türkiye'nin deprem risk haritasında ikinci ve üçüncü derece riskli iller arasında yer aldı. Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 kenti etkileyen iki şiddetli depremin ardından Türkiye'nin deprem risk haritası akıllara geldi. Çorum haritada, ikinci ve üçüncü derece riskli iller arasında yer aldı.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Oturduğunuz bina için önceden uzmanlar gelip deprem risk raporu oluşturmuş olabilir. İkamet ettiğiniz ilçenin belediyesinden bu bilgiyi öğrenebilirsiniz. Eğer binanızın deprem risk raporu kaydı bulunmuyorsa binanızın depreme dayanıklılığını öğrenmek için deprem testi yaptırmalısınız.
14 Ağustos 1996 tarihinde yerel saat 04:55 ve 6:00 da, Amasya ve Çorum İlleri civarında orta büyüklükte iki deprem oldu. Deprem Araştırma Dairesi depremlerin magnitüdleri, M 1=5,6 ve 5,4, odak derinliği ise 7 km. ve 10 km. olarak belirlendi.
Çorum'un Mecitözü ilçesinde saat 18.12'de 4,0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD'ın verilerine göre, deprem yerin 11 kilometre altında gerçekleşti.
Derece, 0.30-0.40 g arasında olması beklenen bölgeler II. Derece, 0.20-0.30 g arasında olması beklenen bölgeler III. Derece, 0.10-0.20 g arasında olması beklenen bölgeler IV.Derece ve 0.1 g'den küçük olması beklenen bölgeler V'inci derece bölge olarak belirlenmiştir.
Bunun için e-Devlet sistemine T.C. kimlik numarası ve şifreniz ile giriş yapmalısınız. Daha sonra arama kısmına Türkiye Deprem Tehlike Haritaları yazarak çıkan bağlantı linkine tıklayın. Uygulamaya git diyerek AFAD sitesinden evinizin altından fay geçip geçmediğini öğrenebilirsiniz.
Merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan 7.7 şiddetindeki deprem bu 120 deprem arasında şiddeti en yüksek 3'üncü deprem oldu. Son 121 yılda şiddeti en yüksek deprem 1939'da Erzincan'da meydana geldi. Bu deprem en fazla can kaybının yaşandığı deprem olarak kayıtlara geçti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri