Türkçe diline koton kumaş olarak geçen kumaş türü aslında pamuklu kumaşlara verilen genel isimdir.
Koton kumaşlar dokuma esnasında ince ve yazlık şekillerde üretildikleri gibi kışlık formlarında ise eklenti olarak başka maddeler de bulundurmaktadırlar. Koton kumaş hava alan yapısı ile sıcak tutma özelliği bulunmamasına rağmen insan vücuduna uyumlu ve sağlıklı kumaşlardır.
Cotton fabric kelimesi ingilizce bir kelime olup türkçe karşılığı pamuk kumaştır. Hazır giyim ürünlerinde gördüğünüz %70 cotton %30 poly gibi bilgilendirme yazıları almış olduğunuz ürünün hammaddesini ve karışım oranlarını gösterir. Kumaşın tarihi MÖ 5000 yıllarına kadar dayanmaktadır.
En: 90 cm Terikoton (Terry Cotton) kumaşlarımız, %63 Pamuk, %37 PES karışımı olup ince ve yazlık kumaştır. Sağlık sektörü için önemli bir paya sahip olan terikoton kumaş birçok alanda kullanılmaktadır. - Hafif bir yapıya sahiptir. - Oldukça dayanıklıdır. - Kolaylıkla yıkanabilir. - Terleme yaratmaz - Hava geçirgendir.
Koton kumaşlar dokuma esnasında ince ve yazlık şekillerde üretildikleri gibi kışlık formlarında ise eklenti olarak başka maddeler de bulundurmaktadırlar. Koton kumaş hava alan yapısı ile sıcak tutma özelliği bulunmamasına rağmen insan vücuduna uyumlu ve sağlıklı kumaşlardır.
İlgili 17 soru bulundu
Türkçe diline koton kumaş olarak geçen kumaş türü aslında pamuklu kumaşlara verilen genel isimdir. Pamuk liflerinden oluşturulan pamuklu kumaş türleri günümüzde pek çok alanda kullanılmaktadır. Pamuklu kumaş türleri kullanılarak hazırlanan giyim ürünleriyle sıklıkla karşılaşılabilmektedir.
Polyester ve Pamuk Karşılaştırması
Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
Pamuk, pamuk bitkisinin tohumlarını saran uzun, lifli tüylerin bükülmesi ile elde edilen doğal bir maddedir. Bu lifler boy ve kalınlık olarak değişiklik gösterirler ve emici özellik taşırlar, bu da pamuğu yumuşak ve giyimde rahat hale getirir. Pamuklu kumaşlar sıcak iklimlerde yaygın olarak giyilir, çünkü serin tutar.
Bu kumaşı yıkamak için uygun olan sıcaklığı bilmeniz gerekir. İlk olarak giysinizin etiketine bakmanız doğru yolu izlemenizi sağlar. Fakat, genel olarak tüm pamuklu giysiler 30 veya 40 ° C'de yıkanır. 80 ila 95 ° C ise beyaz çamaşırlar için daha uygundur.
2. Temizleme ve yıkama. Poliamid ve pamuklu kıyafetler, hassas yıkama programı ile 30 derecede makinede yıkanabilir. BMW Motorrad performans deterjanı veya hassas kumaşlar için bir sıvı çamaşır deterjanı kullanın.
Cotton Candy, sektöre girdiğinden bu yana, benzersiz imzası ile moda dünyasını fethetmeye devam ediyor. Cotton Candy; Almanya Düsseldorf merkezli tescilli bir marka. Her yıl ikisi İlkbahar/Yaz ve ikisi Sonbahar/Kış olmak üzere dört yeni koleksiyon hazırlanmaktadır.
%100 pamuk kumaş yazın giyilir mi? %100 pamuklu kumaşlar yumuşak, hafif yapısı ile özellikle de nem çekme özelliğinden dolayı yazın tercih edilen kumaşların başında gelir. Nefes alma özelliğinden dolayı yazın serin tutar.
Bir ürünün pamuklu olup olmadığını anlamak için ilk önce etiketine bakmak gerekir. Etikette ürünlerin ne kadar oranda pamuklu olduğu yazmaktadır. Ayrıca etiket üzerinde cotton veya pamuk gibi ifadeler ile belirtilmektedir. Giyim ürünleri % 100 pamuk olabileceği gibi pamuk karışımı da olabilmektedir.
Pamuk keten kumaş, pamuk ve ketenin birleştirilmesiyle yapılır ve bu kumaşın hem pamuğun yumuşaklığı hem de ketenin sağlamlığı özelliklerini taşır. Bu kumaş, yaz aylarında terlemeyi azaltan özelliklerine sahip olmasına rağmen aynı zamanda nemli koşullarda daha az şişer ve daha az ıslanır.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Sağlıklı kumaşların en önemli özelliği doğal ham maddeler ile üretilmesidir. Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır.
Örneğin kıyafetlerin çekmemesi için ne yapılmalı merak edenlere: -Derece: Başta kumaşa uygun yıkama derecesi ifade edilir. Örneğin 30 ile 40 derecede çoğu kumaşın çekmediğini belirtmek gerek. -Sıcaklık: Sıcaklığın fazla olması da kıyafetlerin çekmesine neden olur.
Çamaşır makinenizin sıcaklığının 30 dereceyi geçmemesine dikkat etmeniz oldukça önemlidir çünkü pamuk ilk kez yıkandığında çekme yapabilir. Beyaz pamuklu giysilerde bulunan inatçı lekeler için ise ağartıcı bulunmayan bir leke çıkarıcı tavsiye edilir.
Doğal içerikli deterjanlar ile 30 veya 40 derece sıcaklıkta yıkanması tavsiye edilen pamuklu gömleklerin renklerini koruması için diğer ürünlerle birlikte yıkanmaması da oldukça önemli. Yıkama sonrasında meydana gelebilecek kırışıklığı önlemek adına daha düşük sıkma devri seçebilirsin.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Kalitesiz kumaş nasıl anlaşılır? Elde sıkıştırdıktan sonra doğal kırışıklık dışında kağıt gibi keskin çizgiler şeklinde hızlı buruşan, esnedikten sonra eski şeklini almayan veya yüzeyinde renk farklılıkları olan kumaş kalitesiz kumaştır.
Özellikle pamuk, yün ve keten gibi kumaşların yıkama sonrasında çekme riski son derece yüksektir. Polyester gibi kumaşlardan yapılan kıyafetlerde hiç çekme yapmamaktadır.
Polyester Giysilerin Avantajı
Ayrıca kullanımdan dolayı iz yapmaz. (Pantolonlar, pijamalarda diz izi yapmaz.) Kolayca kurur. Polyester kumaş sağlam, hafif, ütü gerektirmeyen bir kumaştır.
Gömlek alırken yüzde yüz pamuklu kumaşları tercih etmekte fayda var. Pamuk, doğal bir elyaf olduğu için cildin nefes almasını sağlıyor. Eğer gömleğin kumaşı sadece pamuklu değil, karışık ise, sentetik oranının üçte biri geçmemesine özen göstermelisiniz.
Aslında doğrusu şudur, polyester kumaş terletmez, insan terler ve terleyen insan pamuklu bir giysi giymişse kumaş teri emer fakat polyester kumaş teri emmez ve insan kendini ıslak ve rahatsiz hisseder. Bu durum bebek giysisinde yaz ve kış mevsimlerine göre değişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri