Son dönemde sosyal medya da çok fazla maniple edilen bir konu olduğunu başta söylemekte fayda var. 44/1-b ceza maddesine yılda bir kez zam yapıldığını unutmayın. 2020 yılında ehliyeti yanında olmadan araç kullanma cezası 288 Türk Lirasıdır.
ehliyet taşıman mecburi. yanında bulundurmamaktan ceza yazabilirler.
Ehliyeti yanına almama cezası 427 TL olarak uygulanmaktadır.
Ehliyetsiz Motor Kullanmanın Cezası 2023
Ehliyetsiz araç kullanmak ile ehliyetsiz motor kullanmanın cezası aynıdır. Motor kullanabilmek için de sürücü belgenizin olması gerekir. Sürücü belgeniz var ancak yanınızda değilse 951 TL, sürücü belgeniz hiç yoksa 8.190 TL ceza ödemeniz gerekir.
Araba sürmek ve trafiğe çıkmak için gerekli olan ehliyetin kaybolması karşılaşılabilen bir durumdur. Yeni dijital veya çipli ehliyeti kaybolan vatandaşların ise yapması gereken ilk şey ehliyetlerini tekrar çıkarabilmek için internet üzerinden veya ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi'nden randevu almak olmalıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Ehliyetimi kaybettim ne yapmalıyım?'' gibi sorulara yanıt ararız. Fakat korkulanın aksine, ehliyet kaybetmenin herhangi bir kayıp ücreti cezası bulunmuyor. Ehliyet kayıp ve çalıntı durumlarında, sadece ehliyet yenileme ücretini ödemeniz yeterli olacaktır.
EHLİYET TAŞIMAK ZORUNLU MU? "Hayat Kimliğinle Kolay" uygulaması ile artık sürücü belgesi bilgilerini TC kimlik kartlarına taşıyanların, ehliyet taşımaları zorunlu olmayacak. Söz konusu uygulama ile T.C. kimlik kartlarına taşıma yapanların, yanlarında ehliyet bulundurmaları gerekmiyor.
Bu şekilde evrak sahteciliği sayılıyor. Fakat noterden fotokopisini alıp "aslı gibidir" diye onaylatırsanız resmi evrak sayılabilir ve istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Ehliyeti yanında olmadan araç kullanan kişilere uygulanan cezalar her yıl belirlenen oranlarca artış göstermektedir. Örnek vermek gerekirse; ehliyetsiz araba kullanma cezası 2018 yılında 2.018 TL iken; 2022 yılında 3674 TL'dir. 2023 yılında ise ehliyetsiz araba kullanma ceza tutarı 8.190 TL'ye kadar artırılmıştır.
Yeni düzenlemeye göre; plaka sahibine idari para cezasının verilmesinin, ancak aracı sürücü belgesiz kişilerce sürülmesine izin vermesi halinde mümkün olacağı belirtilmiştir.
1 Ocak 2016 tarihinden sonra alınmış yeni tip ehliyetlerin kaybolması durumunda toplamda 237 TL'lik yenileme ücreti talep ediliyor. Bu ücretin 37 TL'si vakıf hizmet bedeli, 200 TL'si değerli kâğıt bedeli olarak ödeniyor. Devlet bankaları aracılığıyla yapılan ödemeler ayrı ayrı değil, tek seferde tahsil ediliyor.
Sadece nüfus müdürlüğünden randevu almanız ve yeni ehliyeti çıkartmak için başvuru yapmanız yeterli olacaktır. Bu aşamadan sonra sistemde ehliyetinizin kaybedildiği gözükecek ve eski ehliyetiniz geçerlilikten kalkacaktır.
Yasanın Meclis'ten geçmesi durumunda 80 yaşın üzerindeki sürücülerin ehliyetleri iptal edilecek.
Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse, cezaya %5 oranında faiz uygulanır. Faiz ödenmeyen her ay için aynı oranda uygulanır. Bununla birlikte taksitlendirme durumu ortadan kalkar.
Ehliyet ruhsat sorabilir. Şüpheli araç olarak nitelendirirse ki "ben şüphelendim" demesi yeterli kanun nazarında, durdurabilir. Evrak isteyebilir.
Ehliyetiniz kaybolduğunda ve yeni ehliyet için başvuruda bulunduğunuzda size iki haftalık geçici ehliyet belgesi verilir. E-devlet üzerinden de 'Geçici Sürücü Belgesi Sorgulama' bölümünden geçici ehliyetinizi temin edebilirsiniz. Bu ehliyet belgesi ile trafiğe çıkabilir, araç kullanabilirsiniz.
Araç sürücü belgesini yanında bulundurmayanlar veya yetkililer istediklerinde sürücü belgelerini vermezlerse de 44/b trafik cezası uygulanmaktadır. Bütün sürücüler, sürücü belgelerini yanında taşımak zorunda olmakla birlikte yetkililerin istemesi gibi bir durumda, göstermek zorundadır.
Ehliyetinizi kaybettiğinizde yapacağınız ilk iş yenileme için başvuru yapıp geçici belge almaktır. Bu geçici belge ile trafiğe çıkabilirsiniz.
TC kimlik kartlarına ehliyetlerin yüklenmesi işlemi bugün itibariyle başlamış bulunmaktadır. Bu kolaylıkla birlikte vatandaşlarımızın araç kullanırken yanlarında ehliyet taşıma zorunluluğu da ortadan kalkmış oluyor.
Bankalar, yılbaşından bu yana dağıtılmaya başlanan yeni çipli ehliyetleri kimlik olarak kabul etmiyor.
Stajyer ehliyete sahip aday sürücüler tek başına araç kullanabilirler. Dolayısıyla stajyer ehliyet sahiplerinin araç kullanırken yanlarında tecrübeli sürücünün bulunmasına gerek yoktur.
Bu kural ihlal edildiğinde ise idari para cezası uygulanır. Ehliyetin kaybolduysa veya çalındıysa vakit kaybetmeden gerekli işlemleri yaptırarak yeni ehliyet için başvuru işlemlerine başlamanı öneririz. Üstelik kayıp ya da çalınma durumunda Resmi Gazete'ye ilan verme gibi bir zorunluluğun yoktur.
Aynı zamanda kimlik belgesi olarak da ibraz edilebilen ehliyetin kaybolması ya da çalınması halinde, ehliyet sahibi hiç vakit kaybetmeden durumu yetkili mercilere bildirerek gerekli prosedürü başlatmalıdır. Bu prosedür, ehliyetinizin başka birinin eline geçmesi halinde doğabilecek sorunlara karşı sizi korur.
Ehliyet başvurusunda bulunan bir kişi, belirlenen harç bedelini ödemişse ve başvurusu kabul edilmemişse, harç parasını geri alma hakkına sahiptir. Ehliyet harç parasını geri almak için başvuru sahibinin, başvurusunun reddedildiğini veya iptal edildiğini kanıtlayan belgeleri sunması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri