Koton kumaş doğal lifler ile dokunarak imal edilen hava alma özelliği bulunmakta olan bir kumaş türüdür. Terletme yapmadığı gibi hava aldırarak serinlik hissetmeyi sağlamaktadır. Koton kumaşlar yazlık kıyafetlerde terletme yapmadıklarından tercih edilmektedir.
Koton kumaş yazın giyilir mi sorusu da çok fazla sorulmaktadır. Koton kumaş kullanılarak üretilen giyim ürünlerinin tamamı hava alabilen bir yapıya sahip olur. Kumaş türünün hava alabilmesi de serin tutacağı anlamına gelmektedir. Buna bağlı olarak da koton kumaş yazın rahatlıkla kullanılabilen bir kumaş olur.
Karışım oranı üretimden üretime değişebilmektedir. Bazen %50 polyester %50 pamuk iken bazen polyester veya pamuk oranı %70'lere kadar çıkabilmektedir. Dayanıklı yapıdadır.
Cotton sağlıklı bir kumaş olduğu için çok tercih edilir. Özellikle bebek giyim alanında %100 cotton kumaş kullanımı sıkça tavsiye edilmektedir.
Pamuk, pamuk bitkisinin tohumlarını saran uzun, lifli tüylerin bükülmesi ile elde edilen doğal bir maddedir. Bu lifler boy ve kalınlık olarak değişiklik gösterirler ve emici özellik taşırlar, bu da pamuğu yumuşak ve giyimde rahat hale getirir. Pamuklu kumaşlar sıcak iklimlerde yaygın olarak giyilir, çünkü serin tutar.
İlgili 26 soru bulundu
Koton kumaşlar dokuma esnasında ince ve yazlık şekillerde üretildikleri gibi kışlık formlarında ise eklenti olarak başka maddeler de bulundurmaktadırlar. Koton kumaş hava alan yapısı ile sıcak tutma özelliği bulunmamasına rağmen insan vücuduna uyumlu ve sağlıklı kumaşlardır.
Pamuk keten kumaş, pamuk ve ketenin birleştirilmesiyle yapılır ve bu kumaşın hem pamuğun yumuşaklığı hem de ketenin sağlamlığı özelliklerini taşır. Bu kumaş, yaz aylarında terlemeyi azaltan özelliklerine sahip olmasına rağmen aynı zamanda nemli koşullarda daha az şişer ve daha az ıslanır.
Polyester ve Pamuk Karşılaştırması
Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
Gerçek bir pamuklu kumaş, 90 dereceye kadar çok yüksek bir sıcaklıkta yıkanabilir. Öte yandan, boyanmış veya baskılı pamuklu kumaşlar çok daha hassastır. Çünkü, yüksek derecede yıkandıklarında solma ve baskılarının çıkma ihtimali yüksektir. Bu nedenle, en fazla 60° sıcaklıkta yıkanmaları tavsiye edilir.
Cotton Candy, sektöre girdiğinden bu yana, benzersiz imzası ile moda dünyasını fethetmeye devam ediyor. Cotton Candy; Almanya Düsseldorf merkezli tescilli bir marka. Her yıl ikisi İlkbahar/Yaz ve ikisi Sonbahar/Kış olmak üzere dört yeni koleksiyon hazırlanmaktadır.
Çamaşır makinesi için genel olarak yıkama talimatları ise şöyledir: - Yumuşak bir deterjan ve güzel kokulu bir yumuşatıcı kullanmalısınız. - Sıcaklığı 30 dereceye ayarlamalı ve hassas programda yıkamalısınız.
Koton nedir? Koton bizim bildiğimiz pamuğa verilen isimdir. İngilizcesi “Cotton” olan bu kumaş türü halk arasında koton olarak bilinmekle birlikte çok azımız koton kumaşın pamuk kumaş olduğunu bilmekteyiz.
Sıcak havalarda tercih edilmemesi gereken bir kumaştır. Çünkü terletir ve teri emmez. Hava geçirgenliği sağlamadığı için teninizi yakabilir. Özellikle hassas cilde sahip olanlarda alerji sorunlarına yol açabilir.
Yazın en büyük sorunlardan biri giysilerimizde hangi kumaşı tercih edeceğimizdir. İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır. Ağır gramajlı kumaşlardan ise yazın kaçınılmalıdır.
%100 pamuklu kumaşlar üretim özelliklerine ve kullanım amaçlarına göre farklılıklar gösteriyor ayrıca renklerine göre de yıkama seçenekleri değişebilmekte. Pamuklular sadece kuru temizle, 30,40,60 derece gibi seçeneklerde yıkanabilirler. Bunu anlamanın en güzel yolu Ürün etiketine dikkat etmek olacaktır.
Hassas kumaşlar nasıl yıkanır ? Hassas kumaşlar şunlar olabilir: Suni ipek, kupramonyum ipeği, keten, yün veya ipek üstler, tişört ve bluzlar; poliamid, polyester ve Likralı iç çamaşırları, külotlu çorap ve mayolar. Çamaşırları dikkatli bir biçimde açık ve koyu renkler olarak ayırın. Beyaz çamaşırlar ayrı yıkanmalıdır!
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Sıcak suda yıkanan çamaşırlar da küçülür. Kıyafetin çekmesi için ne yapılır sorusuna karşılık sıcak su ve uzun devreye işaret edilir.
Polyester Giysilerin Avantajı
Ayrıca kullanımdan dolayı iz yapmaz. (Pantolonlar, pijamalarda diz izi yapmaz.) Kolayca kurur. Polyester kumaş sağlam, hafif, ütü gerektirmeyen bir kumaştır.
Pamuk kumaşlar genel olarak terletmez, yaz aylarında sıklıkla tercih edilir. Polyester terletip teri belli edebilir. Oranı her ne kadar az olsa da polyester kumaş tercih etmemeye çalış, %100 pamuk olması daha iyi olacaktır.
Aslında doğrusu şudur, polyester kumaş terletmez, insan terler ve terleyen insan pamuklu bir giysi giymişse kumaş teri emer fakat polyester kumaş teri emmez ve insan kendini ıslak ve rahatsiz hisseder. Bu durum bebek giysisinde yaz ve kış mevsimlerine göre değişir.
Sağlıklı kumaşların en önemli özelliği doğal ham maddeler ile üretilmesidir. Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır.
Penye, Türkçe dilinde üst giyim ürünlerine verilen de bir isimdir. Pamuklu kumaş olarak da bilinen penye kumaş rahatlığıyla tercih edilen kumaş türleri arasında yer almaktadır. Bu kumaş türü pamuk ipliğinden üretilmektedir. Kaliteli ve sağlıklı kumaş türleri arasında görülmektedir.
En: 90 cm Terikoton (Terry Cotton) kumaşlarımız, %63 Pamuk, %37 PES karışımı olup ince ve yazlık kumaştır. Sağlık sektörü için önemli bir paya sahip olan terikoton kumaş birçok alanda kullanılmaktadır. - Hafif bir yapıya sahiptir. - Oldukça dayanıklıdır. - Kolaylıkla yıkanabilir. - Terleme yaratmaz - Hava geçirgendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri