Enerji kısaca iş yapabilme yeteneğine denir. Enerjiyi temel olarak iki çeşitte tanımlayabiliriz. Bunlar potansiyel enerji ve kinetik enerji çeşitleridir.
Çünkü mekanik, elektrik, ısı ve manyetik gibi birçok formda bulunur ve asla kaybolmaz. Enerjiyi şu şekilde tanımlayabiliriz; Doğada ve evrende meydana gelen tüm fiziksel ve kimyasal olay ve tepkimelerde mekanik, sıcaklık, ışık, elektrik ve manyetik tiplerde kullanılan veya dönüştürülen tüm formların genel adıdır.
Fizikte, enerji veya erke doğrudan doğruya gözlemlenemeyen fakat kendi konumundan hesaplanabilen fiziksel sistemin geniş ve korunmuş bir özelliğidir.
Elektriksel gücün mekanik eşdeğeri ise Watt cinsinden ifade edilir. Bir saniyede 1 joule enerji harcayan alet 1 watt gücündedir.
Enerji sözlük anlamı olarak “iş yapabilme yeteneği” olarak tanımlanmakta, BTU, joule, Netwon-metre ve kalori gibi birimlerle ölçülmekte ve Enerji = Güç x Zaman bağıntısı ile hesaplanmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Enerji ısıl, mekanik, kinetik, potansiyel, elektrik, manyetik, kimyasal, nükleer gibi değişik biçimler alabilir. Bunların tümünün toplamı, sistemin toplam enerjisini (E) oluşturur.
Enerji, bir şeyin iş yapabilme yeteneğinin ölçülmesidir.
Maddesel bir varlık değildir. Enerji birçok biçimde depolanabilir ve ölçülebilir. Genelde insanların enerji tüketiminden bahsettiğini duysak da, aslında enerji asla tamamen yok olmaz. Enerji bir formdan bir diğer forma transfer olur ve bu süreçte iş yapar.
SI birim. Fizikte Uluslararası Birimler Sistemi (SI) birimi joule'dur. Joule birimi İngiliz fizikçi James Prescott Joule'un (1818-1889) isminden üretilmiştir. Kısaltması büyük J harfidir.
Toplamda 8 ana enerji çeşidi vardır. Bunlar potansiyel, kinetik, ısı, ışık, elektrik, kimyasal, nükleer ve ses enerjisidir. Unutmamamız gereken ise hiçbir enerjinin kaybolmadığıdır. Olsa olsa başka bir enerji türü olmuştur.
Enerji, iş yapabilme yeteneğidir. Gözle görülebilen her türlü maddeye etki edebilmektedir. Enerji, asla kaybolmaz. Başka enerji çeşitlerine dönüşebilir.
Enerjiyi hesaplamak için kullanılan formül ise Enerji= Güç x Zaman şeklindedir. Enerjinin, ısı, kinetik, mekanik, elektrik, manyetik vb. birçok çeşidi vardır. Enerji bu çeşitler arasında dönüşüm halindedir.
Birincil enerji kaynakları, petrol, kömür, doğal gaz, nükleer, hidrolik, biyokütle, dalga-gelgit, güneş ve rüzgârdır. Birincil enerji- nin dönüştürülmesi sonucu elde edilen enerji ise ikincil (se- konder) enerji olarak bilinmektedir.
Ekoloji bilimi açısından temel enerji güneş enerjisidir. Fosil yakıtlar dahil, rüzgâr gücü, hidrolik enerji, biyogaz, alkol, deniz, termik, dalga gibi tüm enerji kaynakları güneş enerjisinin türevleridir.
Gama ışınları olarak bilinen radyasyon patlaması, Dünya'ya görünebilir ışığın enerjisinin 100 milyar katından fazla güce sahip iki patlama halinde ulaştı. On yıllarca süren çalışmalardan sonra, bilim insanları şimdiye kadar görülen en güçlü gama ışını patlamasını (GRB) gözlemlemiş oldu.
Dişil enerji, sezgilerin ve duyguların bir yansımasıdır. Dişil enerjide affedici ve hoşgörülü olma hakimdir, bütünsel bir kavrayış vardır. Dişil enerji eril enerjiye göre daha edilgen bir yapıdadır. Bu bakımdan da kolaylıkla uyum sağlayabilir.
Enerji biçimleri, iki ana grubu ayrılabilir: kinetik enerji ve potansiyel enerji. Diğer enerji türleri bu iki enerji türünün karışımdan elde edilir. Bir enerji biçimi olan ısı, kısmen potansiyel enerji ve kinetik enerjidir.
Enerji Tanımı: Enerji doğrudan ölçülemeyen bir degerdir. Fiziksel bir sistemin mevcut durumunu değiştirmek için yapılması gereken iş gücüne denir. Enerji anlam olarak ise dönüstürülebilen bir degerdir.
Işık, bir enerji çeşididir. Sabit kütleli sistemlerde enerji yoktan var edilemez. Ancak bir biçimden diğerine dönüşebilir. Bu yüzden ışık, yalnızca enerjinin bir başka biçiminin dönüştürülmesiyle elde edilir.
Fizikte, birim zamanda aktarılan veya dönüştürülen enerjiye ya da yapılan işe güç denir, P simgesiyle gösterilir. Uluslararası Birim Sistemi'nde güç birimi, saniyedeki bir joule'e eşit olan watt'tır kısacası J/s.
İnsan vücudu bir enerji kaynağı olarak değerlendirilse bile Termodinamiğin birinci yasasına göre; enerji yoktan var edilemez veya yok edilemez.
Klasik fizikte enerji veya erke, iş yapabilme yeteneği olarak tanımlanır. Kuvvet değildir ama kuvvete neden olur. Burada W enerji veya işi, F kuvveti, x ise alınan yolu (kimi zaman uzunluğu ya da uzaklığı) simgeler.
Yenilenebilir enerji, güneş ışığı, rüzgar, yağmur, gelgitler, dalgalar ve jeotermal ısı gibi karbon nötr doğal kaynaklardan elde edilebilen ve insan zaman ölçeğinde doğal olarak yenilenen kaynaklardan elde edilebilen enerjiye denir.
Yer kabuğundaki bu hareketli kesimlere FAY adı verilir. Birbirlerinin hareketini engelleyen levhalar arasında sürtünme başlar. Levhaların birbirlerine sürtünmesi sırasında, büyük kaya kütlelerinin arasında kalan “fay” adını verdiğimiz zayıf yerler zorlanırlar ve buralarda gerilme enerjisi birikir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri