Buna bağlı olarak da koton kumaş yazın rahatlıkla kullanılabilen bir kumaş olur. Daha serin ve rahat kalmayı sağlayan çok çeşidi de bulunabilmektedir.
Yazın en büyük sorunlardan biri giysilerimizde hangi kumaşı tercih edeceğimizdir. İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır. Ağır gramajlı kumaşlardan ise yazın kaçınılmalıdır.
Karışım oranı üretimden üretime değişebilmektedir. Bazen %50 polyester %50 pamuk iken bazen polyester veya pamuk oranı %70'lere kadar çıkabilmektedir. Dayanıklı yapıdadır.
Cotton sağlıklı bir kumaş olduğu için çok tercih edilir. Özellikle bebek giyim alanında %100 cotton kumaş kullanımı sıkça tavsiye edilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Koton kumaş hava alan yapısı ile sıcak tutma özelliği bulunmamasına rağmen insan vücuduna uyumlu ve sağlıklı kumaşlardır. Koton kumaşlar daha çok serin tutmak için tercih edilen yazlık kıyafetlerde tercih edilmektedir.
Türkçe diline koton kumaş olarak geçen kumaş türü aslında pamuklu kumaşlara verilen genel isimdir. Pamuk liflerinden oluşturulan pamuklu kumaş türleri günümüzde pek çok alanda kullanılmaktadır.
Pamuklu kumaş – koton kumaş, cotton kumaş – giyimde en yaygın kullanılan doğal kumaştır. Doğal bir lif olan pamuk, yenilenebilir ve biyolojik olarak parçalanabilirdir. Pamuklu giysiler yumuşak, dayanıklı ve rahattır. Pamuklu kumaşlar serin tuttuğu için sıcak iklimlerde yaygın olarak giyilir.
Polyester ve Pamuk Karşılaştırması
Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
Gerçek bir pamuklu kumaş, 90 dereceye kadar çok yüksek bir sıcaklıkta yıkanabilir. Öte yandan, boyanmış veya baskılı pamuklu kumaşlar çok daha hassastır. Çünkü, yüksek derecede yıkandıklarında solma ve baskılarının çıkma ihtimali yüksektir. Bu nedenle, en fazla 60° sıcaklıkta yıkanmaları tavsiye edilir.
Hiperhidroz durumunda ve aşırı terlemekten kaçınmak için, yalnızca pamuk veya yün gibi doğal liflerden yapılmış giysiler giymek en iyisidir.
Pamuk: Pamuk kumaş, sıcak yaz günlerinde rahat ve serin hissetmenizi sağlar. Nefes alabilen bir kumaş olduğu için terlemeyi önler. Ayrıca hafif bir kumaş olduğu için vücudunuzu rahat ettirir. Keten: Keten kumaş da yaz aylarında tercih edebileceğiniz bir diğer kumaştır.
Sıcak hava koşullarında nefes alabilen bir kumaş türü arıyorsanız, keten en iyi seçeneklerinizden biridir. Oldukça hafif bir kumaş olan keten gevşek dokusuyla ısının vücudunuzdan uzaklaşmasına olanak tanır. Nemi emme eğilimindedir ve çabuk kuruyan yapısıyla sizi serin ve kuru tutacaktır.
Yazlık kumaşların çeşidi oldukça fazladır. En çok tercih edilen kumaşlar ise sırasıyla; keten kumaşlar, pamuklular ve ipek kumaşlardır. Bu kumaşlar arasında keten kumaşlar oldukça hafif ve rahattır. Keten kumaşları özellikle sportif bir tarza sahip kişilerin öncelikli tercihleri arasında yer alıyor.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Sık bir dokuma tekniği kullanılarak üretildiği ve hammaddesi polimer olduğu için polyester kumaşlar hava geçirmez. Bu da yazlık kıyafet kullanımında doğru ürün olmayacağını gösterir. Polyester kumaşlar daha çok kışlık ürünlerin hazırlanmasında kullanılır.
Yazın Terletmeyen Kumaşlar
Sıcak havalarda terletmeyen kumaşlardan birisi de tülbent kumaşlardır. Bu kumaşlar hafif, yumuşacık ve serindir. Terletmeyen kumaşlara ulaşmak isteyen kişiler pamuklu kıyafetlere yönelebilir. Pamuklu kıyafetler, kişilerin sıcak yaz aylarını daha rahat atlatmasını sağlayabilir.
Aslında doğrusu şudur, polyester kumaş terletmez, insan terler ve terleyen insan pamuklu bir giysi giymişse kumaş teri emer fakat polyester kumaş teri emmez ve insan kendini ıslak ve rahatsiz hisseder. Bu durum bebek giysisinde yaz ve kış mevsimlerine göre değişir.
Koton kumaş doğal lifler ile dokunarak imal edilen hava alma özelliği bulunmakta olan bir kumaş türüdür. Terletme yapmadığı gibi hava aldırarak serinlik hissetmeyi sağlamaktadır. Koton kumaşlar yazlık kıyafetlerde terletme yapmadıklarından tercih edilmektedir.
Penye, Türkçe dilinde üst giyim ürünlerine verilen de bir isimdir. Pamuklu kumaş olarak da bilinen penye kumaş rahatlığıyla tercih edilen kumaş türleri arasında yer almaktadır. Bu kumaş türü pamuk ipliğinden üretilmektedir. Kaliteli ve sağlıklı kumaş türleri arasında görülmektedir.
%100 pamuklu kumaşlar yumuşak, hafif yapısı ile özellikle de nem çekme özelliğinden dolayı yazın tercih edilen kumaşların başında gelir. Nefes alma özelliğinden dolayı yazın serin tutar.
Pamuk keten kumaş, pamuk ve ketenin birleştirilmesiyle yapılır ve bu kumaşın hem pamuğun yumuşaklığı hem de ketenin sağlamlığı özelliklerini taşır. Bu kumaş, yaz aylarında terlemeyi azaltan özelliklerine sahip olmasına rağmen aynı zamanda nemli koşullarda daha az şişer ve daha az ıslanır.
En: 90 cm Terikoton (Terry Cotton) kumaşlarımız, %63 Pamuk, %37 PES karışımı olup ince ve yazlık kumaştır. Sağlık sektörü için önemli bir paya sahip olan terikoton kumaş birçok alanda kullanılmaktadır. - Hafif bir yapıya sahiptir. - Oldukça dayanıklıdır. - Kolaylıkla yıkanabilir. - Terleme yaratmaz - Hava geçirgendir.
Genellikle yaz aylarında tercih edilen bu kumaş türü, yazın en büyük sıcaklarda bile ter tutmamakta ve giyen kişinin terini emerek kolaylık yaratmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri