Az miktarda ve düzenli şekilde, çöven otu suyu çay olarak içildiğinde bağırsakları temizler. Regl döneminde bir fincan çöven otu suyu içildiğinde ağrınızı en aza indirip daha rahat regl dönemi geçirmenize yardım edecektir. İshal yapıcı özelliği olan çöven otu kökü kabızlık sorunlarına da çare olacaktır.
Gıda sanayiinde ağdayı ağartıcı özelliğinden dolayı helva ve dondurma yapımında kullanılır. Türk mutfağında tahin helvası, koz helva, kerebiç ve paşa lokumu adı verilen tatlılarda kullanılır. Ayrıca köpürme özelliğinden dolayı sabun ve deterjan sanayiinde de geniş çapta kullanılır.
Çöven otu nasıl kullanılır? Mutfakta sebze olarak tüketilmeyen bitkinin kökü, eczacılıkta ilaç yapımında ve gıda sanayinde ise tahin helvası yapımında kullanılır. Kir çıkarma özelliğine sahip olduğu için temizlik sanayinde şampuanların, yumuşatıcıların ve sabunların içine katılır.
Köpük helvası yapımında da, yaklaşık %60-65 glikoz şurubu, %30-35 su ve %0.01 kadar da çöven suyu kullanılabilmektedir. Gıda dışında, altın ağartma işleminde, sabun, şampuan malzemesi olarak ya da yumuşatıcı ve temizlik sanayisinde çövenden yararlanılmaktadır.
50 gr çöven otu kökü 1 litre su içinde 30-35 dakika kadar kaynatılır ve su ılıdığında kökler sudan süzülür. Kökleri kurutarak 2 ya da 3 kez daha kaynatarak elde edeceğiniz çöven suyunun miktarını arttırmak mümkündür.
İlgili 43 soru bulundu
Avrupa'da yapılan bir araştırmaya göre çöven otu, lösemi ile mücadele eden ilaçlarda kullanılabilecek bir bitkidir. Demek oluyor ki ülkemizde yetişen bu mucize ot, kanser hücrelerini öldürüp lösemiye çare olacaktır. Bronşit şikayetlerinde de yardım eden çöven otu, göğsü yumuşatır ve daha rahat nefes almanızı sağlar.
Lokumluk Çöven Suyu 30 KG - 25.42 TL + KDV.
Temizlenen çöven kökleri, usulüne uygun bir şekilde kaynatılmaktadır. (Köklerin kaynatılması 2-3 saatlik bir süreyi kapsamaktadır.) Kaynatılmış kökler soğuduktan sonra daha sonra kullanılmak üzere tülbentlerle süzülerek, bidonlara doldurulur.
Kan temizleme ve idrar söktürücü özelliğiyle bilinen çöven otu, kök ve dalları köpürdüğü için sabun otu, sabun çiçeği ve köpürgen gibi isimlerle de anılmaktadır. Helva yapımında kullanıldığı için helvacı kökü olarak da bilinen çöven otu, Orta Anadolu ve Doğu Anadolu'da yetişmektedir.
Bitkiyi mikroplardan ve mantarlardan korur ve bazı türleri bitkinin besinsel değerini arttırdığı gibi, sindirimini de kolaylaştırır. Gıda endüstrisinde, çöven ekstraktı öncelikle tahin helvası yapımında kullanılmaktadır.
Genellikle Orta ve Doğu Anadolu'da yetişmektedir. Çöven ekstraktı, reçine, şeker ve saponinden oluşmaktadır. Saponin, bazı bitkilerde, özellikle de sabun otunda (Saponaria) yüksek oranda bulunan ve suda köpürme özelliği taşıyan yüksek molekül ağırlıklı glikozitlerdir.
Çöven ya da çöven otu, çöğen (Gypsophila), karanfilgiller (Caryophyllaceae) familyasından ekonomik öneme sahip 100 türden oluşan, bir yıllık ya da çok yıllık 5–120 cm boyunda otsu bitki cinsi. Türkiye'de bulunan 50 çöven türü bilinmektedir.
Köpük helva Kütahya'nın geleneksel ürünlerindendir. Özellikle kahvaltılık olarak kullanılsa da her vakitte yemeklerden sonrada içine tahin atılarak tüketilebilir” diye konuştu.
Bern Sözleşmesi ile koruma altına alınmıştır. Çöven: İç Anadolu'nun tuzlu steplerinde yetişen bitkinin soyu, tüm dünyada tehlike altındadır.
Kalın kökleri olan odunsu bir bitkidir. Bazı yörelerde helvacı kökü, sabun otu olarak bilinir. Çöven otu, sabun otu olarak anılmasının sebebi yüksek oranda temizleyici özelliği bulunduğundan doğal sabun olarak kullanılmaktadır. Çöven otunun helvacı otu olarak anılmasının sebebi ise helvalar da kullanılmasıdır.
ÖNEMLİ NOT: Çöven otu, belli oranda toksin içermektedir. Bu sebeple çay şeklinde tüketmeye özen göstermek gerekir. Sık olarak tüketilmesi ishale neden olurken, ayrıca kişiyi sık idrara çıkmaya zorlayabilir. Hamile ve emziren kadınların kullanmaması tavsiye edilir.
Beyaz çiçeklere sahip çöven otu bitkisinin kullanılan kısmı odunsu kökleridir. Ağartıcı özelliklerinden dolay özellikle gıda sanayisinde helva ve dondurma yapımında kullanılmaktadır.
Köpük helvanın hammaddesi çöven bitkisinin kökü ve şekerdir.
Helva kolay bozulan bir gıda maddesi değildir. Ambalajlı helvayı serin ve kuru ortamda saklayabilirsiniz. Helvanın üzerindeki yağlanma bozulma sebebi değildir. Helvayı buzdolabında da saklayabilirsiniz.
Sıra arası 45 cm, sıra üzeri 5-7 cm olmalıdır. Dekara atılacak tohum miktarı 300 g'dır.Tohum miktarı 5 kg talaş (talaş eklenerek fırında kurutulduktan sonra) ile karıştırılarak ekilir. Ekim derinliği makinanın en yüzlek ayarında olmalıdır.Ekim zamanı 1-15 Mart tarihleri arasıdır. Ekimle birlikte gübre verilmez.
Tahin helva, ana maddeleri tahin, şeker, çöven suyu, vanilya olan, ünlü bir Türk tatlısıdır. Çeşitlerine göre içerisine kakao, antep fıstığı, sakız, bal ve ceviz eklenir. 700 yıl önce Denizli'de Hasan Basri Efendi tarafından keşfedilmiştir.
TSE yanı sıra HELAL sertifikalarına da sahiptir.
Helva'nın dünyada ilk yapıldığı yer Orta Doğu ve Balkan ülkeleri olarak bilinmektedir. Türk, Arap ve Yahudi toplumların yaşadıkları her yerde helvayı görmek olasıdır. Türklerin helva ile tanışmaları, İslamiyet'i kabul ederek Arap kültürüne yakınlaşmalarıyla başlamıştır.
· Helva, serin, ışık almayan, rutubetsiz ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Buzdolabına konulmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri