Şoklanamayan ritimdeki erişkin kardiyak arrest olgularında en erken dönemde 1 mg IV (IO) adrenalin verilmelidir. Şoklanabilir ritimdeki erişkin kardiyak arrest olgularında 3. şoktan sonra 1 mg IV (IO) adrenalin verilmelidir.
İleri hava yolu gerekiyorsa, başarı oranı yüksek olan kurtarıcılar endotrakeal entübasyon yapmalı. Adrenalin, şoklanamaz ritmlerde mümkün olan en kısa sürede verilmeli. Şoklanabilir kardiyak arrest ritmleri için ise 3 defibrilasyon girişiminden sonra kullanılmalı.
Yine yanıt yoksa CPR'a devam edilmeli ve antiaritmik ilaçlara başlanmalıdır (amiodaron, lidokain, magnezyum gibi). Ani kalp durması olan bir hastada ritm eğer asistoli ya da PEA ise; hemen beş siklus CPR başlanmalı ve damar yolu açılır açılmaz adrenalin ya da vazopressin verilmelidir (4).
Ani kardiyak arrest ventriküler fibrilasyon (VF) veya nabızsız ventriküler taşikardi (VT)'den kaynaklanmışsa hayatta kalım için, yüksek kaliteli KPR ile birlikte erken defibrilasyon kritik öneme sahiptir. Özellikle şoklanamaz ritimlerde, yüksek kaliteli KPR ile birlikte adrenalin uygulanması surveyi iyileştirir.
• Şoklanamaz ritimler (Asistoli/NEA)
Ventriküler Fibrilasyon (VF)/ nabızsız Ventriküler Taşikardi (nVT) ritmindeki hastaların tedavisinde defibrilasyon gerektiği için bu ritmler “şoklanabilir ritimler” olarak sınıflandırılmışlardır.
İlgili 31 soru bulundu
Şok Uygulanmayan Ritimler
Buna göre asistoli ve nabızsız elektriksel aktivite (NEA) şok uygulanamayan ritimler olarak kabul edilmektedirler NEA monitörde bir elektriksel aktivite varken hastada dolaşımın bulgusu olan nabızın olmaması durumudur.
Antiaritmik İlaçlar
VF/pVT hastalarında 3 şok uygulandıktan sonra 300 mg amiodaron IV (IO) uygulanmalıdır. Eğer VF/pVT 5. şoktan sonra hala devam ediyorsa ek olarak 150 mg amiodaron IV (IO) verilmelidir.
Acilde En sık: Kardiyak arrest ve anaflaktoid reaksiyonlarda kullanılır. Acilde Ayrıca: Ağır astımda, semptomatik bradikardi / hipotansiyonda da kullanılır. -Damar yolu gecikirse; iv dozun 2-3 katı endotrakeal tüpten verilebilir (sınıf 2b, KD B) 10 cc SF ile sulandırılıp verildikten sonra 5 kez ventilasyon uygulanır.
intravenöz (İV) adrenalin infüzyonuna geçilebilir. Pratik olarak 1 mg 1/1000'lik adrenalin 250 cc serum fizyolojik içine konursa 4 mcg/ml solüsyon elde edilir. Adrenalin (İV) yavaş infüzyonla (0,1-1 mcg/kg/dk) başlanmalı, doz kardiyak hız ve fonksiyonunun sürekli monitorizasyonu ile ayarlanmalıdır.
Kalp durması durumunda dozaj: Çocuklarda 0.005-0.01 mg/kg ADRENALİN intrakardiyak olarak enjekte edilir veya 0.01 mg/kg ADRENALİN intravenöz olarak verilir.
Cilt altına veya kas içine 1/1.000 (1 mg/ml) adrenalin solüsyonundan 0.3-0.5 ml, çocuklarda kg başına 0.01 ml kolun üst-dış kısmına veya uyluğa yapılır. Adrenalinin etkisi 10-20 dakika sürdüğünden, semptomların devam etmesi veya tekrar etmesi durumunda 15-20 dakikada bir tekrarlanır.
Kan damarlarını daraltarak kan basıncını yükseltir.
Adrenalin 1:1000'lik (1 mg/ml) ampul formundan uyluk ön-yan tarafına (vastuslateralis kası) intramüs- küler (İM) yol ile 0.01 mg/kg dozunda, çocuklarda maksimum 0.3 mg; erişkinlerde 0,5 mg uygulanır, gerektiğinde her 5 dk'da bir tekrarlanabilir.
Alerjik şokta çeşitli kimyasal maddeler hızla kana karışmaktadır. Adrenalin ise bu maddelerin tam tersi etkiye sahip bir ilaçtır. Adrenalin iğnesi yapılırsa, hastada hızlı bir düzelme olacaktır.
Ventriküler Fibrilasyon ve Nabızsız Ventriküler Taşikardi (VF/VT) ritimlerinde kalp debisi sonlanır ve 4 dakikadan sonra serebral hasar başlar. Hasarı önlemek için elimizdeki süre çok kısıtlı olduğundan erken defibrilasyon oldukça etkili ve hayat kurtarıcı bir yöntemdir.
Hazırlayanlar: Kullanılan İlaçlar: Adrenalin:1mg, 3-5 dk da bir KPR süresince tekrarlanır (kilodan bağımsız).
Adrenalin, anafilaksi gibi alerjik şok tedavisinde kullanılan hayat kurtarıcı bir ilaçtır. Anafilaksi yani alerjik şok ise hızlı müdahale gerektiren şiddetli alerjik reaksiyondur. Bazı ilaçlar, besinler ve böcek sokmaları alerjik şoka neden olabilir.
Anafilaksi tanısı konulduktan sonra ilk yapılacak tedavi, anterolateral uyluktan IM epinefrin uygulamasıdır (Güçlü öneri; Kanıt B) Önerilen doz 0.01 mg/kg (max 0.5 mg IM), her 5-15 dk bir tekrar, semptomlar kontrol altına alınana kadar.
Aslında bir nevi adrenalini damar içinde daha da seyreltiyoruz. Ya da 1/100.000'lik bir adrenalin infüzyonu uygulamanız gereken hastalar olabilir ki 1/100.000 verebileceğiniz IV infüzyon çözünürlüğünün önerilen en azıdır, münkünse de daha dilüe olması istenir.
Hastanın giysisi üzerinden üst bacak yani uyluğun üst dış yan kısmına saplanır, tetik mekanizmasına basılır ve 10'a kadar sayılır. Hasta yatar pozisyonda ayakları yukarıda olacak şekilde bekletilmeli asla ayakta tutulmamalı veya yürütülmemelidir.
(1mg 10 cc ye, 0.5mg 5 cc ye tamamlanır.
Nebülize adrenalin solunum sıkıntısı olan olgularda etkili, iyi tolere edilebilen, ucuz ve güvenli bir ilaçtır. Tedavi sonrası olası rebound ve yan etkiler nedeniyle hastaların 2 saat boyunca gözlenmesinin uygun olacağını düşünmekteyiz.
Tedavide; Gİ dekontaminasyon, atropin 1 mg iv, sıvı infüzyonu uygulanır. Orta toksisite; SKB'nın 80 mmHg altında olması, kalp hızının dakikada 40'ın altında olması durumudur.Tedavide; elektif entübasyon, Glukagon 3-5 mg iv, atropin 3 mg iv ve1-3 g Ca Klorid yada 3-9 g Ca Glukonat verilmesi önerilmektedir.
Ventriküler Fibrilasyon/Nabızsız Ventriküler Taşikardi
VF ve nabızsız VT ilk dakikalarında en önemli girişim çevredekilerin erken kardiyopulmoner resüsitasyon ve erken defibrilasyon yapmasıdır. Şahitli arrest olgularında 2 kurtarıcı soluk verildikten sonra nabız kontrolu yapılır.
Yalnız boğulma veya diğer solunum problemlerine bağlı ölümlerde, 8 yaş altı çocuklarda, öncelikle 5 siklus (yaklaşık 2 dakika) CPR uygulamalı daha sonra ATS aktive edilmelidir. Yukarıda sayılan ilk üç basamak tamamlandıktan sonra kardiyopulmoner resüsitasyona (CPR) başlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri