Merkezî işlem birimi (Türkçe kısaltması MİB, İngilizce: Central Process Unit ya da kısaca CPU), dijital bilgisayarların veri işleyen ve yazılım komutlarını gerçekleştiren bölümüdür. Çalıştırılmakta olan yazılımın içinde bulunan komutları işler.
CPU kısaca bilgisayarın temel işlem birimini oluşturan yapı olarak nitelendirilebilir. Bu bileşen belirli mantık ve matematik işlemlerini elektronik olarak yapar. Verilen komutları yorumlar ve yürütür.
Bir işlemci ya da genel adıyla CPU, bilgisayarlardaki uygulama ve programlarla etkileşime giren bir donanımdır. Programlardan gelen bilgileri yorumlayarak ekranda somut hale getiren işlemciler, bu işi ne kadar hızlı bir şekilde yaparlarsa, o derece performans elde edilebilmektedirler.
CPU, Central Processing Unit (Türkçesi Merkezi İşlem Birimi) anlamına geliyor. CPU nedir sorusuna gelince, işlemci, bir bilgi işlem cihazını tanımlayan temel bileşendir.
GPU görsel ve grafik çalışmalarını yürüten işlemci türüdür. Ekranlarımızda görmüş olduğumuz kaliteli grafiklerin yaratıcısı GPU diyebiliriz. Oldukça kaliteli grafiklere sahip olmak ve oyunlar oynamak için ekran kartı tek başına yeterli değildir.
İlgili 31 soru bulundu
Merkezî işlem birimi (Türkçe kısaltması MİB, İngilizce: Central Process Unit ya da kısaca CPU), dijital bilgisayarların veri işleyen ve yazılım komutlarını gerçekleştiren bölümüdür.
Birçok kişi bilgisayarların basit bir iki parçadan oluştuğunu düşünmektedir ancak bilgisayarların çalışabilmesi için sayamayacağınız kadar çok parça vardır. Bunlardan en önemlilerinden iki tanesi CPU ve Ram'dir. CPU , bilgisayarımızın işlemcisi, Ram ise bilgisayarımızın geçici belleğidir.
İşlemcilerin ayrıca kaç çekirdekli olduğuna göre yaptığı işlemlerin hızı, dolayısıyla bilgisayarın performansı da etkilenmektedir. Üst düzey bir bilgisayar arayanlar için 16 çekirdeğe varan işlemciler ön plana çıkarken, 2 ya da 4 çekirdekli işlemciler ise gündelik kullanımda fazlasıyla yeterli olmaktadır.
İşlemcinin temelde iki çeşidi bulunmaktadır. Slot işlemciler eski tip iken soket işlemciler modern işlemci çeşidi olarak bilinmektedir.
CPU önbelleği, işlemcinin sık kullanılan bilgileri pratik şekilde erişmesine yardımcı olmak için dizayn edilmiş küçük bir bellek bileşenidir. Bu sebeple desktop, laptop, tablet ve akıllı telefonlar önbellek taşırlar.
Bilgisayarda CPU değeri çok yükseldiği zaman ısınma sorununa neden olabilir. Bu durumda, fanlar çok şiddetli bir şekilde çalışarak bilgisayar parçalarınızı soğutmaya çalışır. Soğutma süreci yeterli olmadığında ise bilgisayarınız bazı işlemleri gerçekleştiremez ve genel performansını kısıtlar.
Dört çekirdekli işlemciler, dört adet işlem çekirdeğinin ortak bir önbellekte tek bir yonga içine sokulmasıyla üretilirler.
Bu bilgilere göre CPU sahip olduğu hız değeri, saniyedeki çevrim miktarını belirtir. Örneğin, 500 Hz hıza sahip bir işlemci, 1 saniye içerisinde 500 çevrim yapabilir. İşlemci üzerinde bulunan ve Clock Generator denilen yonga, her bir vuruşu hassas kristaller aracılığıyla üretir.
CPU yüzde kaç olmalı? Ctrl + Shift + Esc tuş kombinasyonunu kullanarak açabileceğiniz Görev Yöneticisi sayfası üzerinden çalışan tüm uygulamaları ve uygulamaların kullandıkları CPU değerini görebilirsiniz. Standart kullanımda maksimum CPU %20 - %60 arasında olmalıdır.
Ghz, gigahertz kelimesinin kısaltmasıdır ve bir saniyedeki döngü sayısını ifade eder. Bir işlemcinin hızını ölçmek için kullanılır. Bir Gigahertz, her saniyede bir milyar döngü anlamına gelir. Genel bir kural olarak, bir işlemcinin hızı ve işlem kapasitesi GHz arttıkça artar.
Telefon işlemci sıralaması, Aralık 2020 itibariyle, en iyi mobil işlemci, iOs 14 serisine güç veren Apple A12 Bionic'tir. En iyi ikinci işlemci Snapdragon 888, ardından Samsung Exynos 2100, A13 Bionic ve Kirin 9000 işlemcisidir.
Öyle ki 10. nesil ile yaratılan yeni mimari, önceki nesillere göre yüzde 18'e varan bir performans artışı sunuyor. Böylece uygulamalardan oyunlara kadar güçlü bir sistem isteyen tüm işlemlerde, en iyi verim 10. nesil ile sağlanabiliyor. İşlemcide nesil farkı, belirtilen başlıca nedenlerden dolayı önemlidir.
Intel® Core™ i7-5650U işlemci, 5. nesildir; çünkü i7'ten sonra 5 sayısı gelir.
Intel işlemcileri, yüksek performans, enerji verimliliği ve teknolojik özellikleriyle öne çıkar. Ayrıca, daha yaygın kullanıldığı için, daha fazla uyumluluk ve destek sunar. AMD işlemcileri, Intel işlemcilerine göre daha uygun fiyatlıdır ve daha fazla iş parçacığı ve bellek hızı sunarlar.
GHz, bir işlemcinin saniyede gerçekleştirebileceği maksimum işlem sayısını belirtmek için kullanılır. Bir işlemcinin yaptığı her bir hesaplama işlemi 1 Hertz olarak kabul edilir. İşlemcimiz 2.5 GHz değerine sahipse Hertz'i Gigahertz'e çevirdiğimizde 25.000.000.000 işlemin bir saniyede gerçekleştirilebileceğini anlarız.
RAM, "Random Access Memory" (Rastgele Erişimli Bellek) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. RAM bilgilerin geçici olarak depolandığı bir hafıza türüdür.
İnternette gezinmek, ofis programlarını çalıştırmak, basit fotoğraf ve video düzenleme işlemleri için 4GB RAM gayet yeterli. Birden fazla işlemi aynı anda yapıyor ve düşük sistem gereksinimleri oyunları oynuyorsanız, 8GB RAM sizin için yeterli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri