Şekerdeki (sakkaroz) oksijen ve hidrojen atomları arasındaki bağlardaki (O-H bağları) hidrojen kısmi pozitif ve oksijen kısmi negatif yükler alır. Bu nedenle şeker polar bir moleküldür. Polar su molekülleri sakkaroz molekülünün pozitif ve negatif kutuplarını çekip ayırır. Böylece sakkaroz (şeker) suda çözünmüş olur.
Su molekülünün kısmi pozitif kısımları, sükroz molekülünün kısmi negatif kutuplarını çekerken, su molekülünün kısmi negatif kısımları da sükroz molekülünün kısmi pozitif kısımlarını çeker. Böylece su molekülü sükroz moleküllerini birbirlerinden ayırır. Böylelikle sükroz suda çözünmüş olur.
Beyaz renkli, tatlı, suda çözünür, çay şekeri olarak bilinen maddedir.
“…Tuzun, şekerin suda çözünmesi, elektron hareketiyle iletkenlik (Bakır tel gibi metallerin elektriği iletmesi) fiziksel değişim örneklerinden bazılarıdır” (Güntut, Güneş ve Çetin, 2017, 136).
biliyor musunuz? Çünkü şeker çayda hem eriyor hem de çözünüyor.”
İlgili 20 soru bulundu
Sıcak suda parçacıklar daha hızlı hareket ettikleri için şekere daha fazla yer kalıyor. Bu nedenle de sıcak suda daha fazla şeker eriyebiliyor.
''Şekerin suda çözünmesi endotermik olduğundan sıcaklık arttıkça şekerin suda çözünürlüğü ar- tar.
Sakkaroz veya diğer adlarıyla sükroz veya çay şekeri, C12H22O11 formülüyle gösterilen ve bir glukoz ve bir fruktoz molekülünün bir araya gelmesiyle meydana gelen disakkarittir. Sakkarozun sistematik adı β-D-fruktofuranozil-(2→1)-α-D-glukopiranosit şeklindedir.
Doğrulanmış Cevap. Şekerin suda çözünmesi ısı alan bir tepkimedir. Çünkü ısı alınca şeker daha iyi çözünür. İşte buna endotermik deriz.
Cevap Çözünür olmalıdır
Bir maddenin başka bir madde içinde çözülmesinie çözünme denir. Şeker çaya eklendikten sonra çay molokölü şekerin etrafını sararak şekerin taneciklerin ayırmasını sağlar ve çözülür.
Su genellikle iyonları ve polar molekülleri çok iyi çözerken; apolar molekülleri çözmekte o kadar da iyi değildir.
Özetle , bir bileşiğin suda çözünürlüğü ona yakın bir moleküllerarası bağ kuvveti yaratabilmesine bağlıdır. Bunun yolu , bir hidrojen bağı oluşturabilmesi yada dipol-dipol bağı seviyesinde suya yaklaşabilmesidir.
Şekerin suda çözünmesi fiziksel bir değişimdir.
Bunun yanında şekerin özgül ağırlığı 1,6 g/cm³ olup suyun özgül ağırlığından (1 g/cm³) daha büyüktür. 20 °C sıcaklığındaki 100 mL suyun içinde sadece yaklaşık 203,9 g şeker çözülürken, 100 °C sıcaklığındaki ve aynı miktardaki suda çözünebilen şeker miktarı 487,2 g dir.
Şeker tuza göre daha çok çözünür.
Şekerdeki (sakkaroz) oksijen ve hidrojen atomları arasındaki bağlardaki (O-H bağları) hidrojen kısmi pozitif ve oksijen kısmi negatif yükler alır. Bu nedenle şeker polar bir moleküldür. Polar su molekülleri sakkaroz molekülünün pozitif ve negatif kutuplarını çekip ayırır. Böylece sakkaroz (şeker) suda çözünmüş olur.
Kendisine sık sık “Şeker yemek kanser yapar mı?” yönünde soru geldiğini belirten Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Ata, “Şeker doğrudan kanser yapmaz. Ancak günlük 150 gramdan fazla işlenmiş şeker kullanımı şeker hastalığı ve obezite gelişimini artırır.
Diyetisyen Zeynep Çapay yazdı. pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
Su moleküllerinin molekülleri veya iyonları ayırması için enerji gerekir. Bu nedenle dışarıdan enerji alınır. Bağlanma sonucu salınan enerji, bağ kopmasıyla alınan enerjiden daha fazla olduğu için olay ekzotermiktir.
Bu olay sırasında ATP harcanmaz.
Tuz, şeker, alkol, mürekkep ve deterjan gibi maddeler suda çözünebilen maddelerdir. Deterjanlar genel olarak suda çözünen maddeler arasındadır ancak içeriklerinde bulunan bazı maddeler suda çözünür olmayabilir. Örneğin, kalsiyum karbonat suda çözünemez ama asitler tarafından çözünürler.
kesme şeker sıcak suda daha erken çözünürken, soğuk suda daha geç çözünür.
Doğrulanmış Cevap. Şekerin çayda çözünmesi fiziksel değişimdir.
Diyabet hastalarının yazın direkt güneş ışınlarıyla temas etmesi sakıncalıdır. Çünkü güneşe maruz kalmak, terlemeyle birlikte sıvı ve elektrolit kaybına da neden olabilir. Bu da kan şekerinin yükselmesine ve kan basıncının düşmesine yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri