En az İlköğretim mezunu olmak, 2. 14 Yaşını doldurmuş, 19 Yaşından gün almamış olmak, (Daha önce mesleki eğitimden yararlanmamış olan 19 Yaşından Büyüklerde Kayıt Olabilir. ) 3. Bünyesi ve sağlık durumu, gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak.
Ortaokul mezunları, herhangi bir liseden ayrılanlar, lise mezunları (şu an herhangi bir lisede okuyanlar nakil olabilir), üniversite mezunları 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre çıraklık eğitimi uygulama kapsamında olan 142 meslek dalında bir işyerinde çalışanlar kayıt olabilir. Yaş sınırı yoktur.
2023-2024 Yılı Eğitim Öğretim Dönemi 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Staj Başvuruları Kurumumuza Mesleki Eğitim Staj (haftada 3 gün) müracaatları 1 Temmuz-15 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacaktır. Mesleki Eğitim başvuru sonuçları Eylül ayının ilk haftası www.mta.gov.tr internet adresinde yayınlanacaktır.
Mesleki eğitim merkezine kayıt; okul, işletme ve veli/öğrenci arasında işletmelerde mesleki eğitim sözleşmesinin imzalanmasıyla başlar. Öğrenci okul tarafından e-MESEM sistemine kaydedilir. Öğrencinin iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortası ve maaşı kayıt olduğu andan itibaren başlar ve 4 yıl sürer.
İlgili 31 soru bulundu
Sonraki Konu. Çırak maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 173 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Çırak maaşları 12270 TL'dir. En düşük Çırak maaşı 11400 TL iken, en yüksek Çırak maaşı 27420 TL'dir.
Çıraklık eğitimi süresi mesleklerin özelliği dikkate alınarak 2-4 yıl arasında belirlenmektedir. Çıraklar, eğitim süresince haftada bir gün (8-10 saat) teorik eğitim görmek üzere mesleki eğitim merkezlerine devam ederler. Bu eğitim kalfalık sınavının verilmesiyle son bulmaktadır.
Çıraklık Eğitimine Katılabilmenin Şartları Nelerdir? · En az ilköğretim okulunu bitirmiş olmak, · 14 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün almamış bulunmak, · Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak.
Yapılan değişiklikler ile artık kayıtlar herhangi bir döneme bağlı olmaksızın yıl boyu ve sürekli olarak yapılabilecek.
Bu okul türünde eğitim süresi 4 yıldır. Haftada 4 gün bir iş yerinde, Usta'nın yanında pratik eğitim, 1 gün ise okulda teorik eğitim ve fark dersleri gösterilir. En az 3 yıl aynı alan üzerine eğitime devam ederek diploma almaya hak kazanılır.
Ortaokul mezunları, herhangi bir liseden ayrılanlar, lise mezunları (şu an herhangi bir lisede okuyanlar nakil olabilir), üniversite mezunları 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre çıraklık eğitimi uygulama kapsamında olan 181 meslek dalında bir işyerinde çalışanlar kayıt olabilir. Yaş sınırı yoktur.
Temmuz 2023 ayı itibariyle 9., 10., 11. sınıflar ile 12. sınıf öğrencilerimize işverenleri tarafından yatırılacak maaşları şu şekildedir: 9., 10., 11. sınıf öğrencilerimiz için 3420 TL, 12. sınıf öğrencilerimiz için 5710 TL her ay işverenleri tarafından yatırılacak olan tutarlardır.
En az ortaokul mezunu olmak kaydıyla 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre çıraklık eğitimi uygulama kapsamında olan 140 meslek dalında bir işyerinde çalışanlar kayıt olabilir.
- En az ortaokul mezunu olmak, ilgi ve yeteneğinin olduğu alanda işyeri bulup merkezimize başvurmak. - Mesleki Eğitim Merkezimizin vereceği sözleşmeyi işyerine imzalatmak. - Çalışacağı mesleğe dair sağlık durumunun uygun olması. -Öğrencilerin SGK primleri devlet tarafından ödenir.
181 farklı dalda başvuru yapılabilmektedir. Haftada 1 gün okulda teorik, 4 gün ise işletmelerde beceri eğitimi verilmektedir. Çıraklık eğitimi 3 yıl, kalfalık eğitimi 1 yıl sürmektedir.
Çıraklık eğitim sisteminde sınıfta kalma olmadığından çıraklık süresini dolduran her çırak, kalfalık imtihanına girmek zorundadır.
Ders devamsızlığı 6 gündür ; öğrencinin 6,5.günde okulla ilişiği kesilip işyeri sözleşmesi fes edilerek sigorta çıkışı yapılır. İş yeri devamsızlığı 30 gündür ; 31.günde öğrencinin yine okulla ilişiği kesilip işyeri sözleşmesi fes edilerek sigorta çıkışı yapılır.
(5) (Değişik:RG-1/9/2018-30522) Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir.
Ortaokuldan Mezun Olan ve 9. Sınıftan İtibaren Çıraklık Eğitimine Başlayan Öğrenciler İçin Çıraklık Eğitiminin Süresi 4 Yıldır.
Çırak olmak için gerekli şartlar kanunlar tarafından belirlenmiştir. Bu şartları taşıyan herkes çırak olabilir. Adayın 14 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün almamış olması gerekir.
Şuandaki yürürlükteki yönetmeliğe göre Mesleki Eğitim Merkezlerine Kayıtlar Aralık ayının son gününe kadar devam eder. Sonrasında da kayıtlar devam eder ancak bu öğrencilerin okul eğitimi sonraki Eğitim Öğretim yılında başlar. Öğrenciler 9. sınıfın sonuna kadar Alan, 10. sınıf sonuna kadar Dal değişikliği yapabilirler.
Kendi bölümü dışında 2 yıllık veya 4 yıllık bir bölüme gitmek istediğinde sadece okul puanı sınav puanına eklenecektir. NOT: Bu puanların eklenebilmesi için ham puanda 150 barajını geçmek gerekmektedir.
Aday çırak ve çıraklar, pratik eğitimlerini işyerlerinde, işyerindeki eksik kalan pratik eğitimleri ile teorik eğitimlerini mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında veya Bakanlıkça uygun görülen işyerlerinin eğitim birimlerinde yapar.
Çırak çalışma saatleri, sektör ve iş yerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Çırakların genellikle haftada en az yaklaşık 8 saat çalışmaları beklenir.
Türkiye'de çıraklık sistemi, Mesleki Eğitim Merkezi adı verilen eğitim kurumlarında devam etmektedir. Milli Eğitim Temel Kanunu'nda, Mesleki Eğitim Merkezi, ilköğretime dayalı dört yıllık kalfalık ve ustalık eğitimi ile mesleki ve teknik kurs programlarının uygulandığı ortaöğretim kurumu olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri