CRM, müşteri memnuniyeti, müşteriye özel çözümler ve satış takibi için kullanılırken ERP, üretim ve iş süreçlerinin takibinde kullanılmaktadır. İkisinin ortak özelliği ise verimliliği, otomasyonu ve gelir üretimini artırmaya yönelik araçlar olmalarıdır.
Eğer müşteri ilişkilerinizi güçlendirmek, satışlarınızı arttırmak ve satış ekibinizin hedeflerine daha kolay ulaşmasını sağlamak istiyorsanız bir CRM programı kullanmalısınız. Üretimi takip etmek, operasyonel işlerin daha efektif yapılmasını istiyorsanız ERP programı almalısınız.
ERP'nin açılımı Enterprise Resource Planning, yani bir şirketteki kaynakların planlanması ve yönetilmesidir.
CRM sistemi nedir? Sektörün en iyisi müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) bulut çözümüne göz atın. CRM sistemi, müşteri bilgileri, şirket temsilcileriyle etkileşimler, satın almalar, hizmet talepleri, varlıklar ve teklifler dahil olmak üzere, müşteriyle ilgili tüm verileri toplar, bağlar ve analiz eder.
Kurumsal kaynak planlama (ERP), kurumların muhasebe, satın alma, proje yönetimi, risk yönetimi ve mevzuat uyumunun yanı sıra tedarik zinciri operasyonları gibi günlük iş faaliyetlerini yönetmek için kullandığı bir yazılım türünü ifade eder.
İlgili 30 soru bulundu
İşletmeler, kar amacı gütmeyen kuruluşlar, vakıflar, hükümetler veya diğer kuruluşlar ERP sistemlerini kullanabilir. ERP sistemleri, iki veya daha fazla programı birleştirerek bir yazılım paketinde de sunulabilir. Bu tür sistemlere ERP yazılım paketleri denir.
Kurumsal kaynak planlaması (ERP); finans, insan kaynakları, üretim, tedarik zinciri, hizmetler, tedarik ve daha fazlası ile ilgili otomasyonu ve süreçleri destekleyerek tüm işletmenizi yönetmenize yardımcı olan bir yazılım sistemidir.
Genellikle CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) denilince akla ilk gelen Satış Ekiplerinin kullandıkları veya kullanması gereken programlar, yazılımlar anlaşılmaktadır. Ancak günümüzde Crm sadece satış ekipleri değil pazarlama, ticaret, finans, yazılım vb. departmanlarda ihtiyaç duymaktadır.
G2 World tarafından 2022 yılında yayınlanan raporda Salesforce, en iyi CRM uygulamaları arasında üst sıralarda bulunur. Müşteri odaklı çözümleri ile Salesforce CRM, yılda 3 kez güncellenmekte ve müşterilere en etkin çözümleri sunmak için sürekli olarak geliştirilir.
Mikro ERP, kullanımı kolay bir arayüz sunar ve özelleştirilebilir bir yapıya sahiptir. Sonuç olarak, Türkiye'de de birçok farklı ERP programı kullanılmaktadır. DİA, SAP, Logo ERP, Netsis ve Mikro ERP, Türkiye'de yaygın olarak kullanılan ERP programlarından sadece birkaçıdır.
ERP Uzmanı Ne Demek? ERP (Kurumsal Kaynak Planlama / Enterprise Resource Planning) kurumların iş süreçlerini birleşik bir sisteme entegre etmek için tasarlanmış bir yazılım sistemidir. ERP uzmanı ise ERP sistemleri alanında teknik ve fonksiyonel destek sağlayan kişilere verilen mesleki unvandır.
ERP, atölye alanı dahil olmak üzere tüm üretim operasyonları hakkında bilgi sağlar. Bu, kullanıcıların kapasiteyi en üst düzeye çıkarmak için üretim programlarını, ekipmanlarını ve işçiliğini optimize etmelerini sağlar. Ek olarak, ERP Malzeme Listenizi (BOM) ve sabit varlıkları yönetir.
CRM, İngilizce “Customer Relationship Management” kelime grubunun kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı “Müşteri İlişkileri Yönetimi” olan CRM, şirketlerin müşteri odaklı stratejilerini yönetmek amacıyla kullandıkları bir yazılımdır.
CRM sorumlusu görev tanımı, firmanın mevcut müşterilerini ve müşteri adaylarını gözlemleyip üretime rehberlik etmektir. Hizmet kalitesini değerlendirmekte yarar sağlayan tüketici dönütleri, gözlem ve raporlama ihtiyacı ortaya çıkarır.
Özetle, ERP daha gelişmiş ve bir çok sektörün ihtiyacını karşılar nitelikte olması ile büyük ölçekli şirketler için idealdir. MRP ise üretim sektörüne hitap eden orta ve küçük işletmeler için idealdir.
Crew Resource Managament (CRM) Eldeki insan, bilgi, zaman ve donanım gibi kaynakların etkin bir şekilde kullanılarak uçuş faaliyetlerinin emniyetli bir biçimde gerçekleştirilmesi olarak tanımlanabilir. Ekip: Kokpit ve kabin ekibi, hava trafik kontrolörleri, harekât uzmanları ve bakım personeli.
CRM yazılımı, e-posta, telefon, web sitesi sosyal medya profili ve bunun gibi müşteri iletişim bilgilerini kaydeder. Ayrıca, şirketin etkinliği hakkında son haberler gibi diğer bilgileri de otomatik olarak alabilir. Aynı zamanda müşterinin kişisel tercihleri gibi ayrıntıları iletişim kayıtlarında saklayabilir.
Analitik CRM, markanın müşterilerini analiz ederek topladığı verileri, müşteri memnuniyetini arttırmak amacıyla kullanılabilir hale getiren CRM dalıdır. Analitik CRM Uzmanı, müşterilerden verileri toplayıp, kategorize etmek için analitik CRM tekniklerini kullanır.
CRM Uzmanı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 25.900 TL civarındadır.
Müşteri İlişkileri Eğitimi, müşteri memnuniyeti ve kararlılığını maksimize etmeyi hedefleyen, uzun dönemli bir işletme felsefesidir. Tüm temas noktalarında, hedeflenen müşteriye hedeflenen deneyimi yaşatarak, müşteri sadakati ile toplam müşteri değerini yükseltmeyi, böylelikle İşletme kar maksimizasyonunu hedefler.
Müşteri bilgilerini kaydetmenin yanı sıra, müşteri ihtiyaçlarının da sınıflandırılmasını sağlayan yazılım sayesinde hangi müşterinin hangi talebe sahip olduğu bilinir. Müşteri tarafında oldukça avantaj sağlayan bu durum, satış ve pazarlama faaliyetlerinin daha verimli yürütülmesine yardımcı olur.
ERP yazılımı hemen hemen her sektörün ihtiyaç duyacağı bir sistemdir. Bu nedenle yalnızca üretim ve satış yapan firmalar değil birçok alanda aktif olarak kullanılabilir. Küçük, orta ve büyük işletmelerin yanı sıra kâr amacı olmayan kuruluşlar, vakıflar, hükümetler de ERP yazılımını kullanabilirler.
ERP programı içerisinde birbirinden bağımsız olarak da çalışabilen; Stok Yönetimi, Cari Yönetimi, Finans Yönetimi, Depo Yönetimi, Üretim Yönetimi, Proje Yönetimi ve İnsan Kaynakları Yönetimi gibi modüller bulunur.
ERP programı, kurumsal kaynak planlaması veya işletme kaynak planlaması olarak adlandırılır. “Enterprise Resource Planning” İngilizce açılımıdır. ERP programı, işletmelerde hizmet üretimi için gereksinim duyulan işgücü, malzeme, makine vb. kaynakların kullanılmasını sağlayan bir bütünleşik yönetim sistemleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri