Kosova, karasal iklimin etkisi altında bulunmasına rağmen bölgede üzüm hasadı oldukça fazladır. Bu sayede ülkede şarap oldukça popüler bir içecek haline gelmiştir. Özellikle Sefa, Daka, Stonecastle, Cabernet Sauvignon gibi çeşitli markalar, hediyelik olarak da tercih edilmektedir.
Tel işlemeciliğinin çokça yapıldığı ülkede, gümüş, bakır ve pirinçten yapılma çok özel alternatifler bulacaksınız. Kosova'dan alınabilecek popüler hediyeler arasında ahşap oymaları ve müzik enstrümanları da geliyor. Ayrıca nakış ve örgü işler de ülkenin yerel ürünleri arasında.
Şarapları ve peynirleri ile dikkatleri üzerine çeken şehir, geleneksel giysileri konusunda da oldukça iddialıdır. Prizren şehri eşsiz tarihini her ürününe yansıtmaktadır. Yöresel kıyafetlerinin yanı sıra el dokuması halı şeklinde hazırlanan kitap ayraçları da turistler tarafından çok beğenilmektedir.
Gazetede yer alan habere göre, nüfusun yüzde 93'ü Arnavut, yüzde ,5'i Sırp, 1,8'i Boşnak, yüzde biri de Türk. Bu verilere göre Kosova'da nüfusun yüzde 96'sını Müslümanlar oluşturuyor.
İlgili 17 soru bulundu
Kosova'nın tek resmi para birimi Euro'dur.
Kosova'daki yaşam giderleri, özellikle yeme, içme ve barınma konularındaki rakamlar ülkemize kıyasla bir hayli ucuzdur. Isınma ve ulaşım masrafları da özellikle bölgede eğitim alan Türk gençleri için çok ucuz olduğundan ailelerin bütçelerini de sarsmamaktadır.
Dışişleri Bakanlığı Ülkemiz ile Kosova arasında konsolosluk ilişkileri 13 Ocak 2009 tarihinde imzalanan “Türkiye ile Kosova arasında Vize Muafiyeti Anlaşması” çerçevesinde yürütülmektedir. Sözkonusu anlaşma uyarınca, iki ülke vatandaşlarının 6 ay içinde 90 günlük seyahatleri vizeden muaftır.
Prizren'deki bu nüfus oranları ile dil kullanımı oranları aynı değildir. Şehir merkezinde Türkçe, Türkler dışında Arnavut, Goralı, Rom vb. halklar için de iletişim dili hüviyetindedir. Türkçenin yanında Arnavutça, şehrin diğer egemen dilidir. Şehir nüfusunun % 70'i Türkçe konuşmaktadır.
Siyasi İlişkiler
Türkiye-Kosova ilişkileri, ortak tarihi geçmiş ve dostluk bağları temelinde çok iyi düzeyde seyretmektedir.
Baz metal ürünler, plastik kauçuk eşyalar, mineral ürünler önemli ihracat kalemleridir. Mineraller, makine-elektrik malzemeleri, işlenmiş gıda, içecek, tütün ithalatta üst sıradadır. Türkiye Kosova'ya 2019 yılında 348 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirmiştir.
Rasoj - Fermente edilmiş kırmızı lahana suyu kış aylarında çokça tüketilir.
Priştine'de hediyelik eşya denildiğinde akla gelen ilk şey şüphesiz yerel el sanatlarıdır. Kentin yöresel kıyafetlerinin yanı sıra yerel gümüşçüler tarafından üretilen mücevherleri, deri eşyaları, ahşap oymaları, heykelleri ve dokuma kilimleri ile ziyaretçilerine çok sayıda seçenek sunmaktadır.
Şehrin en ünlü turistik yerleri olan Germia Park, Aziz Nikolas Kilisesi, Marble Mağarası ve Çarşı Camii, ziyaretçi akınına uğramaktadır.
Enerji, madencilik, tarım, gıda işleme, bankacılık, bilişim teknolojisi, ahşap ve ağaç ürünleri, tekstil, otomotiv ve inşaat Kosova ile işbirliğine elverişli, rekabet gücü olan ve önem verilen sektörlerdir.
Türk nüfusunun oldukça yüksek olarak tanımlanması nedeniyle Türk Lirası para biriminin geçeceği düşüncesi tamamen yanlıştır. Ülkede alışverişlerde Avrupa'da kullanıma uygun olan ve aynı birimi kullanan ülkelerle kur farkı bulunmayan Euro tercih edilmiştir.
Normal, Resmi, Diplomatik ve Seyahat Belgesi olarak dört pasaport tipi bulunmaktadır. 25 € başvuru ücreti gerekmektedir. Avrupa Birliği, Kosova ile 19 Ocak 2012 tarihinden itibaren vize muafiyeti için müzakereler yürütmektedir.
Kosova vatandaşları, 1 Ocak 2024'ten itibaren Schengen bölgesine 180 günlük süre içinde 90 güne kadar vizesiz seyahat edebilecek. Kosova hükümeti, vatandaşlarının 1 Ocak'ta başlayacak Schengen bölgesine vizesiz seyahate yönelik haklarını daha iyi öğrenmeleri için bilgilendirme kampanyası başlattı.
Asgari ücret Kosova'da 170 dolardır, ortalama maaşlar ise 250-300 dolar seviyesindedir.
Kosova'da birçok ürün fiyatına yapılan zam, sigaraya da geldi. Bu yılın başından itibaren Marlboro sigara fiyatı 3 Euro oldu. Geçen yıl Marlboro sigara fiyatı 2,50 ile 2,89 Euro arasında değişiyordu. Kosovalılar sigaraya yılda yaklaşık 250 milyon Euro harcıyor.
Kosova Meclisi, Perşembe akşamı, muhalefetin mevcudiyeti olmadan asgari ücret yasasını onayladı. Yasaya göre asgari ücret 264 euro olacak.
Kosova da merkeze yakın ve aynı zamanda toplu ulaşım konusunda rahat bir konumda olan evlerde yaşamak isteyen kişiler ortalama olarak 250 ile 400 euroluk bir kira bedelini gözden çıkarmalıdırlar. Bu tarz bir bölge de ev satın almak için ise genellikle 30000 ile 40000 euro gibi bedeller ile karşılaşılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri