CRP (C-reaktif protein) Düşüşü Ne Anlama Gelir? CRP' nin (C-reaktif protein) kan plazmasındaki normal değeri 1.0 mg/L'nin altındadır. Yani çok düşük miktarda bulunur. Değeriniz ne kadar düşük ise kalp damar hastalıkları veya enflamatuvar (iltihabi) hastalıklar açısından riskiniz o kadar düşüktür.
Kişi sağlıklıysa fakat ve hs- CRP seviyeleri yüksek ise periferik arter hastalığı, felç veya kalp krizi geçirme riski altında olduğu anlamına gelmektedir. Hs-CRP değeri 1,0 'in altında ise kalp hastalığı riski düşük, 1,0 – 3,0 arasında ise orta derece, 3,0 ve üstü ise yüksek kap hastalıkları açısından risk altındadır.
Kandaki yüksek seviyedeki CRP, enfeksiyondan inflamatuar hastalıklara ve kansere kadar birçok hastalığın habercisi olabilir. Sağlıklı bir kişide kandaki CRP düzeyinin 0-0,5 mg/dl aralığında olması beklenir.
Bu tetkik ile hastalardaki kalp-damar hastalığı riski tespit edilebilir: hs-CRP düzeyi 1 mg/L altında olan kişiler düşük riskli. hs-CRP düzeyi 1 – 3 mg/L aralığında olanlar orta riskli. hs-CRP düzeyi 3 mg/L üzerinde olanlar yüksek riskli.
CRP değeri 1 – 2,9 mg/L olarak ölçülen kişilerde düşük risk, CRP değeri 3 mg/L üzerinde ölçülen kişilerde orta risk, CRP değeri 10 mg/L üzerinde seyreden kişilerde yüksek risk kalp damar hastalığı ortaya çıkma ihtimali vardır.
İlgili 18 soru bulundu
Koroner kalp hastalığı ve kalp hastalıklarında hafif dereceli artış, hatta obezlerde (aşırı şişmanlarda) de hafif CRP artar. Çok yüksek CRP değerleri (100 ve üzeri gibi) hemen daima bakteriyel, özellikle de ciddi toksik enfeksiyonları düşündürür.
Doğrudan CRP değerini düşürmeye yönelik bir ilaç tedavisi yoktur. CRP yüksekliği enfeksiyon ile ilişkili ise antibiyotik tedavisi sonucu CRP düzeyi düşecektir.
Crp maddesini vücuttan atmak için antioksidan besinleri tüketmeniz önerilir. Bu besinlerden biri de ıspanaktır. Ispanak antioksidan bir sebzedir ve crp seviyesinin düşmesini sağlar.
CRP kantitatif yüksekliği, kan testinde ölçülen bir proteinin normalden fazla olmasıdır. Bu durum genellikle vücutta iltihaplanma veya enfeksiyon belirtisi olabilir. Yüksek CRP, doktorlara hastanın sağlığı hakkında bilgi verir. Ek testlerle, altında yatan neden belirlenir ve tedavi planı oluşturulur.
Burada bahsedilen yanıtın başlaması ile beraber serum yoğunlaşma oranı hızlı bir şekilde yükselerek 1 gün içinde bin kata kadar yükselebilir. CRP yükselişine yol açan etken yok olduğu zaman serumdaki CRP oranı 18-20 saat içinde azalarak tekrardan olağan düzeylere düşer.
Kanserli hastalarda CRP seviyelerinin yüksek olmasının temel nedenlerinden biri tümör hücrelerinin aktivitesidir. Tümör hücreleri vücutta inflamatuar bir yanıt oluşturan çeşitli biyolojik maddeler üretir. Bu maddeler kan dolaşımına girerek CRP'nin karaciğer tarafından üretilmesine neden olur.
Çalışmalarda CRP' nin anlamlı yüksekliği için belirlenen değerler 5-10 mg/L' nin üzeridir (Jin Y, J Cancer Res Ther 2014). CRP' de hafif yükseklik olması (3 mg/L üzeri) durumlarında kanser riskinde artış olmaktadır (Kushner I, Am J Med 2006).
İdrar tahlilinde enfeksiyonu gösteren beyaz kan hücrelerinin ve bakterinin fazla görülmesi, nitrit + saptanması değerlidir. Kan tahlilinde ise beyaz kan hücrelerine ek olarak, CRP ve sedimantasyon yüksekliği görülür. Bu sonuçların hepsi iltihap varlığında yükselir.
Sepsis veya halk arasındaki yaygın tabiriyle kan zehirlenmesi, bir enfeksiyon hastalığı etkeninin kan dolaşımı yoluyla vücudun geneline yayılarak hastalık tablosu oluşturması durumudur. Enfeksiyon etkeni olan mikroorganizma, vücudun genelinde iltihabi bir reaksiyon başlatarak genel işlev bozukluğuna yol açar.
Şiddetli yükseklik: 50 mg/dL'nin üzerindeki bir CRP testi sonucu genellikle şiddetli yükselme olarak kabul edilir. 50 mg/L'nin üzerindeki sonuçların yaklaşık %90'ı akut bakteriyel enfeksiyonlarla ilişkilidir.
Sağlıklı bir diyet benimseyin: Anti-inflamatuar etkileri olan besinlerin yanı sıra omega-3 yağ asitleri içeren gıdaları tüketmek, CRP seviyelerini düşürebilir. Bunlar, yağlı balık (somon, uskumru, sardalya), keten tohumu, chia tohumu ve ceviz gibi gıdalardır.
CRP testi, kanınızdaki C-reaktif protein seviyesini ölçer. Karaciğeriniz, iltihaplanmaya yanıt olarak CRP 'yi kan dolaşımınıza bırakır. Sağlık hizmeti sağlayıcıları, enfeksiyonlar ve belirli otoimmün durumlar gibi çeşitli iltihaplanma nedenlerini teşhis etmeye ve izlemeye yardımcı olmak için bu testi kullanır.
Çocuklarda CRP kaç olmalı? Çocuklarda CRP değerlerinin 1 mg/L'den az olması gerekmektedir. 1 ile 10 mg/L arasında olan değerler normal olarak kabul edilmektedir. 10 ile 40 mg/L arasında olan değerler orta seviye olurken, 40 ile 200 mg/L arasında olan değerler yüksek olarak değerlendirilmektedir.
Sonuç: Çalışmamızda kemoterapi gören hastalarda CRP düzeyinde anlamlı bir düşüş olmamasına karşın, çalışmadan elde ettiğimiz veriler sonucunda, yüksek CRP düzeyi ile düşük hayat kalitesi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Başlangıç örnekleri olan katılımcılar arasında, ≥ 3 mg/L'lik CRP seviyeleri, kanseri atlatanların %42.4'ünde ve kontrollerin %26.1'inde bulundu (P < .001). Kanseri atlatanlar, başlangıçta ve ayrıca 12, 24 ve 60 aylık vizitlerde kontrollere kıyasla, anlamlı derecede daha yüksek CRP düzeylerine sahipti (tümü P < .05).
Vücut için zararlı olan C- reaktif proteinin fazla olmasının bir takım belirtileri vardır; C-reaktif proteinin fazla olması durumunda halsizlik, yorgunluk, isteksizlik, iştahsızlık gibi durumların yanı sıra eklem ve baş ağrıları, mide bulantısı, titreme gibi belirtilere de sebep olur.
Sepsisin yaygın nedeni bakteriyel enfeksiyon, virüsler ve parazitler olup, COVID-19 veya grip gibi viral enfeksiyonlar ve mantar enfeksiyonları da dahil olmak üzere böbrek, mesane veya idrar yolu enfeksiyonları, sindirim sistemi enfeksiyonları, yaralar ve yanıklar sepsise neden olur.
Sepsis oluşumunda birçok enfeksiyon türü rol oynayabilmektedir. Bunlardan en yaygınları idrar yolu enfeksiyonları, solunum yolu enfeksiyonları, zatürre, karın içi enfeksiyonlar, menenjit, yara ve yanıklar, menenjit ve deri enfeksiyonlarıdır. Özellikle yaşlı bireylerde sepsise yakalanma olasılığı çok daha yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri